Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Protestele anti-grațiere, în atenţia internauţilor. „Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă”, mii de share-uri

 
BLOGOSFERĂ. Protestele anti-grațiere, în atenţia internauţilor. „Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă”, mii de share-uri

Opiniile despre propunerea de modificare a legislaţiei penale înaintată de guvernul Grindeanu, dar şi despre manifestaţiile de duminică seară, declanșate de această propunere, au fost distribuite intens pe reţelele sociale.

Trei materiale de opinie au intrat în topul celor mai apreciate şi distribuite articole din blogosferă. Două de pe Blogurile Adevărul: unul despre beneficiarii modificărilor la Codul Penal, altul despre efectele unei manifestaţii numeroase asupra acestei propuneri. Al treilea este de pe Tolo.ro, care anticipează un număr al protestatarilor prezenţi duminică seară în stradă.

Publicitate

Cele trei articole au adunat, cumulat, peste 10.000 de like-uri şi share-uri pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

Articolul de opinie publicat pe Blogurile Adevărul cu titlul “Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă”, a fost primul în blogosferă în weekend. Materialul a adunat peste 7.300 de like-uri şi share-uri.

Din material:

”Ordonanţa de urgenţă privind graţierea rezolvă trecutul. Abuzul în serviciu, indiferent de gravitatea sa, nu se află printre infracţiunile exceptate de la graţiere. Cum covârşitoarea majoritate a sentinţelor date până acum pentru abuz în serviciu nu depăşesc limita de cinci ani, ordonanţa privind graţierea îi scoate din puşcărie pe aproape toţi cei care au comis asemenea infracţiuni.

În schimb, ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor penale pregăteşte – şi mutilează – viitorul. Pretextul, vehicolul acestei mutilări, este o decizie din vara trecută a Curţii Constituţionale. CCR a rafinat definiţia abuzului în seriviu, statuând că sintagma „îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor” de către un funcţionar public este constituţională în măsura în care prin cuvântul „defectuoasă” se înţelege „cu încălcarea legii”. Decizia nu reclama neapărat o schimbare a legii. Judecătorii ar fi ştiut să interpreteze litera legii în sensul stabilit de CCR, iar dacă n-ar fi ştiut judecătorii, aveau avocaţii grijă să le spună.”

În topul celor mai apreciate şi distribuite cinci articole publicate în weekend în blogosferă au intrat materiale de pe Blogurile Adevărul, Tolo.ro şi Petreanu.ro.

Menţiune importantă: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

Cele mai apreciate şi distribuite opinii publicate în weekend în blogosferă, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:

1. Blogurile Adevărul, “Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă”, de Liviu Avram 

- 7.368 like-uri & share-uri;

“Dacă eliminăm zgura emoţională a celor două ordonanţe de urgenţă, putem constata că miza majoră a autorilor lor pare să fi fost dezincriminarea aproape completă a unei anume infracţiuni: abuzul în serviciu, pedepsit acum cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Spre deosebire de alte infracţiuni legate de activitatea demnitarilor sau a funcţionarilor publici - cum ar fi darea şi luarea de mită sau traficul şi cumpărarea de influenţă - abuzul în serviciu are un mare păcat: nu se poate face în deplină clandestinitate. Lasă întotdeauna urme, pentru că implică decizii scrise, caiete de sarcini, procese-verbale, viramente bancare, alte documente.”

2. Tolo.ro, “Democraţia nu e un sport pentru spectatori. Câţi români vor ieşi astăzi în stradă în toată ţara?! Avem şi răspunsul: mai mulţi decât se credea!”

- 1.964 like-uri & share-uri;

”Se așteaptă mișcări în București, Iași, Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov și alte orașe. Și nu poți să nu legi cu ceea ce s-a întîmplat ieri în SUA și în toată lumea.

La sediul CIA, Donald Trump critica revista ”Time Magazine” într-un stil voit umoristic, cam cu bătea Gigi Becali, pe vremuri, Gazeta Sporturilor în conferință de presă. Bătea adică dădea palme la propriu ediției de hîrtie a ziarului într-un moment suprarealist.

Dar nu despre Donald Trump e vorba. Pentru că, în aceleași ore, milioane de oameni din America și din lume, femei în primul rînd, dar și bărbați, au ieșit să-și afirme valorile, ideile și vocea.”

3. Blogurile Adevărul, “Documentele pe care nu le-aţi văzut niciodată: cum s-a negociat moartea unei lumi”, de Cristian Unteanu 

- 1.956 like-uri & share-uri;

”Ciclurile istorice au, în general, o durată de 30 de ani sau sunt un multiplu al acestei cifre. Suntem acum la închiderea unui asemenea ciclu, început prin deciziile de enormă importanţă luate în septembrie 1989, în Malta, de liderii de atunci ai celor două superputeri, George Bush şi Mihail Gorbaciov, dar şi în perioada de pregătire a momentului respectiv.”

4. Petreanu.ro, “Semnificația pozelor Trump-Dragnea” 

- 1.476 like-uri & share-uri;

”Liviu Dragnea a dat o lovitură de imagine cu pozele lui cu președintele-ales Donald Trump, nu se poate nega asta. Nu contează că întâlnirea n-are nici o consistență și nici vreo semnificație pentru relațiile româno-americane, pentru o bună parte din publicul român, contactul Dragnea-Trump este o legitimare a șefului PSD și o declarație implicită: cel mai puternic om al planetei n-are nici o problemă să se întâlnească cu domnul Dragnea, în ciuda faptului că acesta are o condamnare în țara lui. Or, ce înseamnă asta decât că domnul Dragnea a fost condamnat pe nedrept? Că doar cel mai puternic om al planetei știe tot și nu închide ochii la nimic, nu?”

5. Blogurile Adevărul, “Mai este posibilă emiterea celor două OUG-uri? Depinde de manifestaţiile de duminică seara”, de Ștefan Vlaston 

- 921 like-uri & share-uri.

”Doar manifestaţiile de stradă pot opri cele două OUG-uri. Vom vedea dacă determinarea tinerilor, mai ales, de a opri scenariul avansat de actuala putere pentru a scăpa de braţul justiţiei, există şi va funcţiona. Dacă nu, este aproape sigur că în prima şedinţă de guvern cele două OUG-uri vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial. Începutul sfârşitului statului de drept din România.”

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu