Skip to main content

Kanal D, campioana erorilor de folosire a limbii romane. National TV si Antena 1, pe podium

 
Kanal D, campioana erorilor de folosire a limbii romane. National TV si Antena 1, pe podium
Televizor

RAPORT. "Cum ajung sa aibe diplome?" Postul de televiziune Kanal D este postul unde se fac cele mai multe erori de folosire a limbii romane. National TV si Antena 1 completeaza podiumul.

Asta reiese din raportul prezentat de Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan - Al. Rosetti, realizat la solcitarea Consiliului National al Audiovizualului si prezentat in sedinta CNA de marti.

Publicitate

Postul grupului Dogan a avut 29 de abateri de la rigoarile limbii romane, in decurs de o luna, cele mai multe dintre cele 12 posturi de televiziune monitorizate. La mica distanta se afla National TV cu 27 de astfel de erori, iar pe locul al treilea este Antena 1, cu 21 de erori de folosire a limbii romane numai in luna noiembrie.

Celelate posturi de televiziune monitorizate au fost TVR 1, TVR 2, Romania TV, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV si DIGI 24, dar si doua posturi de radio, respectiv Radio Romania Actualitati si Europa FM.

Rodica Zafiu, coordonatoarea proiectului de monitorizare:

“Ideea a fost sa avem o continuitate de procedee si de format pentru a compara lucrurile, sa vedem daca unele se schimba in bine, asa cum speram, asa ca am monitorizat acelasi numar de posturi, am repartizat, ca in ultimul an, niste ore pentru monitorizarea publicitatii si a desenelor animate si am introdus o marcare foarte clara a acelor erori pe care le consideram semnificative pentru ca uneori erori de tastare sau mici balbaieli bine inregistrate de echipa de monitorizare nu sunt totusi fundamentale pentru a evalua calitatea limbii vorbite la un anumit post.”

Despre raportul de monitorizare intocmit de Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan - Al. Rosetti:

Acesta este al treilea raport de monitorizare din acest an privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune, la iniţiativa Consiliului Național al Audiovizualului.

Posturile au fost alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ. S-au efectuat, ca şi în etapele precedente, 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi de dezbateri.

S-au urmarit erorile de folosire a limbii romane doar in intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective. S-au efectuat, ca şi în etapele precedente, 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi de dezbateri.

Greseli de sintaxa, dezacorduri intre subiect si predicat

  • „Președinția și vicepreședinția este mai mare decât oricare dintre noi” (TVR 2, 9.XI);

Corect: Președinția și vice președinția sunt mai importante decât oricare dintre noi 

  • „Venus și Saturn vă dă de treabă” (Prima TV, 4.XI);

Corect: Venus și Saturn vă dau de treabă

  • „Inclusiv intervalul de sosire a garniturilor de tren în stațiile de metrou sunt verificate astăzi” (Digi 24, 7.XI);

Corect: Inclusiv intervalul de sosire a garniturilor de tren în stațiile de metrou este verificat astăzi 

  • Ce sunt acolo, niște condimente care numai tu știi?” (Kanal D, 22.XI);

Corect: Ce e acolo, niște condimente de care numai tu știi?

  • să fie pus în discuție banii și bugetul de stat” (Național TV, 4.XI);

Corect: să fie puși în discuție banii și bugetul de stat 

Raportul complet de monitorizare poate fi consultat pe site-ul CNA.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • @Mihai - inseamna ca nu te uiti la digi24. Toate posturile tv fac greseli. Mai stai si in fata televizorului nu doar in spatele lui. Asa o sa vezi mai bine.
  • Greseli gramaticale la Digi 24 HD? Nu cred, ii urmaresc mereu si nu am vazut nici o greseala! Normal ca CNA ataca Digi 24 HD pentru ca ei vor sa apere mereu pe Romania TV, iar Digi 24 HD au o alta politica, vor un jurnalism corect, nu derapajele de la Romania TV!
  • Cat de penibil a ajuns CNA! In tara asta posturile tv fac o multime de manipulari grosolane, mint in fiecare seara posturile de stiri iar CNA se leaga de niste burtiere scrise gresit!

Trimite un comentariu