Skip to main content

Raportul MCV 2016: Acţiunile CNA, ineficiente. Mass-media, mijloc de atac împotriva justiției şi "talpă" pentru lupta anticorupţie.

 
Raportul MCV 2016: Acţiunile CNA, ineficiente. Mass-media, mijloc de atac împotriva justiției şi "talpă" pentru lupta anticorupţie.

Mass-media a fost folosită intens pentru atacuri asupra sistemului judiciar şi contracarare a procesului de justiţie în anul 2016, potrivit raportului de Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România, publicat ieri de Comisia Europeană.

Publicitate

Potrivit raportului MCV, există o colaborare între Consiliul Superior al Magistraturii şi CNA, dar ineficientă. Mai precis, raportul precizează că CSM a trimis periodic sesizări către forul audiovizual, dar acțiunile Consiliului Naţional al Audiovizualului au fost ineficiente în 2016. 

Raportul MCV punctează faptul că mass-media a fost folosită drept canal de contracarare a procesului de întărire a dialogului între instituţii şi a respectului public faţă de sistemul judiciar.

De asemenea, raportul MCV spune că acţiunile Consiliului Naţional al Audiovizualului de a corecta abaterile mediei asupra justiţiei au fost ineficiente.

“Deși hotărârile CSM sunt întotdeauna transmise Consiliului Național al Audiovizualului, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește luarea de măsuri reparatorii eficace sau corectarea informației de către canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile”, se arată în raportului MCV.

În 2016, potrivit MCV, unele instituţii de media, împreună cu o parte a clasei politice, au lansat atacuri împotriva procesului judiciar, procesului de combatere corupţiei la nivel înalt - în special împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie, independenţei Justiţiei dar şi în ceea ce priveşte respectarea judecătorilor și a procesului judiciar.

Paginademedia.ro a făcut o selecţie a rolului jucat de mass-media românească în 2016, în activitatea sistemului judiciar şi luptei anticorupţie, potrivit raportului MCV publicat ieri de Comisia Europeană:

Independenţa Justiţiei

“Începând din 2012, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a impus ca manager al sistemului judiciar și a demonstrat o voință tot mai mare de a-și îndeplini rolul constituțional, în special în ceea ce privește apărarea independenței sistemului judiciar, un rol esențial care va reveni acum noului Consiliu Superior, recent ales. În 2016, sondajele au continuat să sugereze o percepție publică puternică a independenței judiciare și a încrederii în sistemul judiciar.

Însă, așa cum au arătat și rapoartele MCV anterioare, au existat și reacții la această tendință: atacuri venite din partea politicienilor și a mass-mediei și îndreptate împotriva magistraților și a instituțiilor judiciare. În 2016, au devenit deosebit de intense atacurile împotriva Direcției Naționale Anticorupție.”

Combaterea corupţiei la nivel înalt

“Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală în 2014, România dispune acum de un cadru legal cuprinzător pentru combaterea infracțiunilor de corupție. Încă de la început, stabilitatea cadrului legal a fost o preocupare recurentă, având în vedere, astfel cum s-a menționat mai sus, tentativele periodice de modificare a legilor anticorupție, adesea fără consultarea instituțiilor-cheie ale statului și a instituțiilor judiciare din acest domeniu.

Rapoartele MCV au remarcat, de asemenea, legătura clară dintre eficacitatea activității anticorupție și reacția largă a mass-mediei și a clasei politice care a adus critici publice unor magistrați în mod individual și sistemului justiției în general. Rapoartele au reținut totodată lipsa unei abordări sistematice care să explice refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentară pentru a permite anchete sau măsuri preventive.

DNA a constituit, de asemenea, un exemplu destul de bun în ceea ce privește raportarea, ceea ce arată un nivel înalt de deschidere și voință de analiză. În particular, caracterul recurent al unor cazuri de corupție similare sugerează deficiențe în procesul de învățare din experiență și de eliminare a lacunelor în cadrul instituțiilor publice.

Atacurile puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către mass-media și politicieni rămân o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție.”

Respectarea judecătorilor și a procesului judiciar

“Constituția desemnează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) drept principal apărător al independenței justiției. Concluziile acestuia oferă un sprijin neprețuit magistraților, dar faptul că este dificil să se asigure un nivel echivalent de acoperire în mass-media a concluziilor CSM față de criticile inițiale este simptomatic pentru provocările cu care se confruntă sistemul judiciar în ceea ce privește mass-media.

Deși hotărârile CSM sunt întotdeauna transmise Consiliului Național al Audiovizualului, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește luarea de măsuri reparatorii eficace sau corectarea informației de către canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile.

Aceasta este o consecință a unor probleme mai generale legate de libertatea de expresie în conformitate cu standardele Consiliului Europei și cu jurisprudența CEDO. În timp ce subiectul mai larg al reglementării mass-mediei și al luării de măsuri reparatorii este, în sine, în afara domeniului de aplicare a MCV, există o legătură directă cu independența sistemului judiciar.”

Concluzie MCV: este nevoie de mecanisme mai puternice de contracarare a atacurilor venite din mass-media împotriva sistemului judiciar.

“Este nevoie în continuare să se consolideze aderarea la principiile cooperării loiale între instituții și la principiul respectării independenței sistemului judiciar, după cum se poate vedea din atacurile împotriva judecătorilor și procurorilor exprimate prin intermediul mass-mediei române, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora.

Deși aceste aspecte nu intră în domeniul de aplicare al MCV, ele au un impact direct asupra capacității de a realiza reformele și, în special, au îngreunat sarcina României de a demonstra că reforma a prins rădăcini perene”, se arată în raportul publicat ieri de Comisia Europeană."

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Mass media acopera coruptia foarte mare din ANP, in schimb ataca DNA.
    Se axeaza pe conditii, fara a vorbi de conditiile preferentiale acordate unora, care fac 2 ani de puscarie pentru milioane de euro, doi ani cu invoiri si excursii in parcuri de aventura sau la mall/teatre. Detalii:
    ***

Trimite un comentariu