Skip to main content

Reacție ActiveWatch: „Somnul CNA naște monștri mediatici. Cerem verificarea de urgenţă a situaţiei dezastruoase a CNA"

 
Reacție ActiveWatch: „Somnul CNA naște monștri mediatici. Cerem verificarea de urgenţă a situaţiei dezastruoase a CNA"
CNA

ActiveWatch cere comisiilor parlamentare pentru mass-media, președinței și guvernului verificarea “de urgenţă” a activităţii CNA, în şedinţă publică.

Publicitate

„Instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial”, este de părere organizaţia, potrivit unui apel publicat astăzi pe site-ul ActiveWatch

Scopul? „Readucerea instituţiei în slujba interesului public”, după derapajele “inacceptabile” pe care posturile de ştiri Antena 3 şi România TV le-au avut în seara protestelor împotriva ordonanţelor de graţiere şi de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală propuse de Guvern.

“În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică”, se arată în solicitarea ActiveWatch.

Apelul, susţinut de încă şapte organizaţii care militează pentru libertatea de exprimare în presă, este îndreptat şi către membrii “de bună credinţă” din Consiliul Naţional al Audiovizualului, cărora li se cere “să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției”.

Consiliului i se mai cere să introducă “cu prioritate absolută” pe ordinea de zi a următoarelor şedinţe sesizările care reclamă derapajele posturilor Antena 3 şi România TV, comise în seara în care au avut loc protestele, dar şi derapajele din timpul campaniei electorale din decembrie şi, eventual, cele care vor apărea în perioada următoare.

Redăm integral apelul semnat de ActiveWatch, susţinut de alte şapte organizaţii:

 

În atenția membrilor Consiliului Național al Audiovizualului

În atenția Comisiei pentru cultură și media de la Senatul României

În atenția Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaților

În atenția Administrației Prezidențiale

În atenția Guvernului României

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.

Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică.

Cerem membrilor CNA de bună-credință să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției.

Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestațiilor din 22 ianuarie 2017.

Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală și din perioada imediat următoare.

ActiveWatch a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienței CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menționați mai sus.

Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu toate imperfecțiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual.

Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum:

- faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016.

- radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva

- instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial

- instiuția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente)

Ultimii ani ne-au demonstrat că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare.

În acest context, este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Național al Audiovizualului în situația de a-și exercita de facto mandatul de garant al interesului public.

Organizațiile semnatare susțin libertatea de exprimare și consideră că un spațiu mediatic bogat, vibrant și divers este vital pentru evoluțiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spațiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ și performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public.

Acest apel este susținut de:

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Convenția Organizațiilor de Media (COM)

Mediawise Society

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul Român de Politici Europene

Frontline Club București

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu