Skip to main content

Şase jurnalişti riscă ani grei de închisoare în SUA după protestele anti-Trump. Cu toţii neagă acuzaţiile

 
Şase jurnalişti riscă ani grei de închisoare în SUA după protestele anti-Trump. Cu toţii neagă acuzaţiile
foto: dnaindia.com

Şase jurnalişti americani riscă până la 10 ani închisoare şi o amendă de 25.000 de dolari, după ce au fost arestaţi în timpul demonstraţiilor de vineri, din timpul ceremoniilor de învestire a preşedintelui SUA Donald Trump, la Washington DC.

Evan Engel (Vocativ), Alex Rubinstein (RT America), Jack Keller (documentarist Story of America), Matt Hopard (live streamer independent), Shay Horse (fotojurnalist independent) şi Aaron Cantu (jurnalist independent) au fost arestaţi vineri de poliţie, fiind acuzaţi de revoltă şi instigare la revoltă, potrivit theguardian.com. Cu toţii neagă acuzaţiile care li se aduc.

Publicitate

Cei șase au fost duși în fața instanței superioare sâmbătă și eliberaţi ulterior, până la audierile suplimentare care vor avea loc în februarie și martie. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), a declarat marți pentru într-un mesaj postat pe pagina de internet a asociaţiei că autorităţile ar trebui să renunţe la acuzațiile împotriva jurnaliștilor care acopereau protestele de vineri. 

"Aceste acuzaţii sunt în mod evident nepotrivite, și suntem îngrijorați că ar putea trimite un mesaj de reţinere pentru jurnaliștii care vor fi prezenţi în proteste viitoare. Facem apel la autoritățile de la Washington, să renunțe la aceste acuzații imediat.", a declarat Carlos Lauria, senior coordonatorul programului CPJ America.

Documentaristul Jack Keller a declarat că a fost acuzat și reținut timp de circa 36 ore după ce a fost arestat de către poliție în dimineața zilei de vineri, în ciuda faptului că le-a spus poliţiştilor că este prezent la demonstrații ca jurnalist.

"Modul în care am fost tratati a fost un simulacru absolut", a declarat Keller, al cărui telefon mobil a fost reţinut de către autorități.

Matt Hopard, cel care a transmis live pe internet protestele de vineri, a fost arestat în același loc ca și Keller, Engel și Rubinstein, potrivit înregistrărilor poliției metropolitane. El a spus într-un mesaj pe care neagă acuzațiile care i se aduc.

Potrivit theguardian.com, niciunul dintre rapoartele de arestare pentru cei şase jurnalişti nu precizează concret care care sunt acţiunile pentru care au fost acuzaţi. În raportul lui Jack Keller, în care mai sunt arestaţi o serie de persoane deidentificate, include o notă care precizează că acesta ar fi vandalizat o maşină a poliţiei. “Nu am avut absolut nimic de-a face cu vreun act de vandalism”, a spus Jack Keller.

Rapoartele poliţiei privind arestarea a cinci dintre cei șase jurnaliști conțin un limbaj identic, întemeiat pe faptul că "numeroase infracţiuni au avut loc în prezența poliției". În rapoarte se afirmă că mai multe ferestre au fost sparte, au avut loc incendii şi mai multe vehicule au fost avariate, scrie theguardian.com.

Audierile preliminare pentru Cantu, Hopard, Horse, și Keller au fost stabilite pentru mijlocul lunii martie. Audierile pentru Engel și Rubinstein au fost programate pentru mijlocul lunii februarie.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu