Skip to main content

VIDEO. Guran: Posturile de ştiri au încă iluzia de dominaţie. Au fost ultimele alegeri la care au mai contat. Oamenii activi nu se mai uită

 

VIDEO PaginademediaTV. "Din punctul meu de vedere, probabil acestea au fost ultimele alegeri la care au mai contat foarte mult televiziunile de ştiri", a spus Moise Guran la Interviurile PaginademediaTV. "Televiziunile de ştiri încă domină acest peisaj mediatic sau încă au această iluzie de dominaţie", punctează jurnalistul.

Publicitate

De ce?

Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV:

"Publicul este îmbătrânit şi îmbătrâneşte de la an la an. Nu numai tânăra generaţie. În general persoanele active nu se mai uită la ştiri. Sunt scârbite, le este jignită foarte des inteligenţa. Modul de manipulare este grosier, la cele mai multe televiziuni de ştiri, nu pun aşa o patalama negativă pe toate.

De ce acceptă jurnaliştii compromisurile?

Răspunsul lui Guran este simplu: "pentru bani. În general, în televiziune încă se plăteşte foarte bine. Sigur că fiecare dintre noi, fie că suntem în televiziune sau în altă parte, putem ajunge la un moment dat în dilema “e corect ceea ce fac, nu cumva ar trebui să plec de la acest patron?”. Dar poate am rate la bancă, poate depind e jobul ăsta, poate m-am compromis atît de mult încât în altă parte să nu mai am loc. Ăsta e un drum fără de întoarcere."

Moise Guran, despre breaslă, ziarişti şi posturile de ştiri:

  • Poate să mă înjure oricine, nu am solidarităţi de breaslă. Eu cred în etica acestei meserii. În acelaşi timp, însă, sunt conştient că sunt din ce în ce mai puţini care cred în aşa ceva.
  • În acest moment, presa din România e într-o stare de mare criză. Televiziunile de ştiri încă domină acest peisaj mediatic sau încă au această iluzie de dominaţie. Din punctul meu de vedere, probabil acestea au fost ultimele alegeri la care au mai contat foarte mult televiziunile de ştiri.
  • Publicul este îmbătrânit şi îmbătrâneşte de la an la an. Nu numai tânăra generaţie. În general persoanele active nu se mai uită la ştiri. Sunt scârbite, le este jignită foarte des inteligenţa. Modul de manipulare este grosier, la cele mai multe televiziuni de ştiri, nu pun aşa o patalama negativă pe toate.
  • Eu am plecat de la o televiziune curată, Digi24. Am plecat pentru că mi-am dat seama că acest război este pierdut.
  • Scopul televiziunii de ştiri, aşa cum a ajuns ea în România, este să ţină oamenii în casă. Să îi ţină lipiţi acolo cu burtiere din alea “Ce se întâmplă cu pensiile românilor”, “Tehnocraţii au făcut şi au dres”.
  • Eu sunt şocat de câţi infractori pot apărea la televizor. Oameni condamnaţi - unii şi-au ispăşit pedepsele, alţii sunt urmăriţi, ei sunt prezentaţi acolo ca fiind nişte lideri ai societăţii. Ei bat câmpii, în general, cu foarte multe prostii şi oamenii stau aşa şi se uită într-una, până nu mai înţeleg nici ei ce au văzut.

De ce acceptă jurnaliştii compromisurile?

  • Pentru bani. Eu am lucrat la Antena 3 până în 2010. Pot să spun că oamenii de la Antena 3 sunt foarte bine plătiţi. Nu numai ei, în general, în televiziune încă se plăteşte foarte bine. Sigur că fiecare dintre noi, fie că suntem în televiziune sau în altă parte, putem ajunge la un moment dat în dilema “e corect ceea ce fac, nu cumva ar trebui să plec de la acest patron?”. Dar poate am rate la bancă, poate depind e jobul ăsta, poate m-am compromis atît de mult încât în altă parte să nu mai am loc. Ăsta e un drum fără de întoarcere.
  • Din păcate, în momentul de faţă, sunt prea multe OTV-uri în România. OTV-ul a decedat după care s-a reîncarnat şi s-a splitat în vreo 4, 5 televiziuni.

VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:

Publicul tânăr:

  • Digi 24: are un public tânăr şi destul de limitat. Nu pentru că postul ar avea o problemă, ci pentru că publicul tânăr nu se mai uită la televizor. Eu nu mă mai uit la televizor. Prin public tânăr eu înţeleg public activ.
  • Eu mă uit la HBO. Am abonament de HBO Go şi văd filme cât vreau eu. E foarte util televizorul în continuare, dar pentru altceva decât ştiri. Ştirile le afli în cursul zilei, dacă ai internet, dacă ai un telefon legat la internet.
  • Nu opiniile sunt cele care le lipsesc oamenilor din România. Le lipsesc ştirile clare, puse în context eventual, ceea ce am făcut ani de zile la emisiunea Biziday. De exemplu: nu o să înţelegi care e relevanţa dezincriminării abuzului în serviciu până la suma de 200.000 de lei, dacă nu îţi spune cineva că domnul Liviu Dragnea este judecat pentru un prejudiciu de 108.000 de lei. Asta înseamnă punere în context.

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly

VIDEO. Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV

VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mih mih
    Sunt cativa ani de cand nu ma mai uit la stiri. Citesc selectiv pe net. Uneori ma uit la Realitatea dar cam sar si ei calul...parca Digi sunt mai echilibrati...Oricum Antena si Romania Tv imi cresc instantaneu tensiunea...nu pot pricepe "prostitutia" pe care o fac pt bani.
  • Marcel Marcel
    Oooof, ioane, ioane... „Ce-i care se cred [...] sunt ce-l mai usor de prostit.”
    Greu tare cu limba română. „Cei” și „cel”.
    Hai, succesuri!
  • ion ion
    Ce nu inteleg unii; televiziunile de stiri nu sunt echidistante. Si deci e mai usor sa iti dai seama de partea cui sunt atunci cand prezinta o stire. Manipularea e mai grosiera si in consecinta mai usor de mirosit. Pe internet e muuult mai usor sa prostesti multimea. Ce-i care se cred buricul pamantului si se cred inteligenti sunt ce-l mai usor de prostit. Asa ca tov. ofiter guran, pe loc repaus!
  • Jurnalisti slabi Jurnalisti slabi
    Viitorul presei e internetul, problema e ca jurnalistii sunt slabi din moment ce scriu ca a murit Vasile Turcu si omul ala inca traia. Si sefii sunt foarte slabi pentru ca astfel de erori sunt de manual, nu publici informatii neverificate.
  • luca luca
    moise guran esti patat maxim ai lucrat la voiculescu
  • Vasile Vasile
    Sunt foarte putini jurnalisti si analisti echidistanti. Guran nu e nici pe departe printre ei, e mai echidistant cu dreapta decat cu stanga si se vede de la o posta. Ascult zilnic Europa fm, nu sunt psd.ist dar m-am cam plictisit sa ma manipuleze cineva. Fie ei si de dreapta. Tot manipulatori sunt. Chiar îmi doresc jurnalism adevarat. Daca stiti unde gasesc sa-mi dati de stire va rog
  • Radu Radu
    Bai Adi Tudor, totul este o manipulare..si tu cand ii spui lu fiu'tu ca nu ***, sau ca e bn sa invete ca va ajunge om mare, sau ca il mananca bau bau daca nu mananca ciorba , tot o forma de manipulare e..conteaza daca manipulezi spre binele semenilor sau spre interesul propriu .. Si religia este o forma de manipulare in masa, si daca e pusa in practica in forma buna, e chiar necesara populatiei
  • Adi tudor Adi tudor
    Pai si din moment ce domnul Moise se declara clar ca parte a propagandei,împotriva unui politician,ca acum e Dragnea, nu conteaza,de ce ar fi diferit de cei ce se plasează in favoarea lui, nu e tot aia?!tot un propagandist ca si ceilalti,si nu cred ca lucrează gratis...
  • NICOLETA NICOLETA
    Si totusi, vi se pare c-ar trebui sa-i iertam, sa le ridicam statui, ori sa-i punem pe un pedestal? Clar, nuu!! Cred, cu certitudine, ca 90% din populatia Romaiei are rate la banci, dar nu toti din cei 90% apeleaza la mizerii pentru a si le plati. Sa fim seriosi!!! Ii consider vinovati. Si apoi, intinde-te cat ti-e plapuma, e o vorba! Ori, intinde-te mai mult, dar ai grija sa nu lezezi alte persoane prin actiunile tale.
  • ana ana
    Si eu cred ca uneori jurnalistii de la Antena 3 si Romania tv stiu ca mint si sunt penibili. Dar o fac pentru bani. Ptr o rata la o casa pe care altfel nu si-o permit. Ptr o masina buna. Ptr un trai decent al familiei. Mda...

Trimite un comentariu

sus