Skip to main content

Bild îşi cere scuze pentru un articol fals despre agresiuni ale imigranţilor faţă de femei

 
foto: Politico.eu
foto: Politico.eu

Bild, scuze pentru un articol fals despre imigranţi. Cotidianul german a cerut scuze cititorilor săi pentru un articol în care a spus că un grup de bărbaţi de origine arabă au agresat sexual femei în ajunul Anului Nou, într-un restaurant din Frankfurt. Reacţia a venit după ce poliţia a spus că, în urma investigaţiilor, nu a găsit nicio probă în acest sens, scrie The New York Times.

Publicitate

Materialul publicat de Bild a fost preluat şi de alte publicaţii şi a circulat intens pe reţelele sociale.

O săptămână mai târziu, după ce poliţia din Frankfurt şi alte organizaţii de media au pus sub semnul întrebării subiectul, Bild a admis că atacurile descrise în articol “nu au avut loc”, iar materialul a fost scos de pe platformele digitale ale cotidianului german.

"Echipa editorială a publicaţiei Bild îşi cere scuze pentru acest articol fals şi pentru acuzaţiile pe care le-a făcut împotriva celor în cauză. Această raportare nu reflectă în niciun fel standardele jurnalistice ale Bild", au declarat reprezentanţii ziarului, într-o notă publicată marţi, care a citat constatările poliţiei şi a promis o anchetă internă.

Într-un articol publicat pe 6 februarie, Bild a citat declaraţiile făcute de proprietarul unei cafenele din centrul oraşului Frankfurt, care a spus că 50 de “oameni de origini arabe” au agresat mai multe femei în seara de 31 decembrie. În acelaşi articol a apărut şi declaraţia unei femei care a spus că a fost “pipăită peste tot” de către aceştia.

Potrivit NYT, Poliţia din Frankfurt a contestat de la început articolul publicat de Bild, spunând că nu au existat plângeri în acest caz. Într-un raport publicat marţi, poliţia a spus că declaraţiile proprietarului de cafenea şi ale fetei nu au fost dovedite.

"Chestionarea martorilor incocaţi a produs îndoieli considerabile cu privire la evenimentele descrise," se arată în raportul poliţiei, adăugând că se fac demersuri pentru a stabili dacă cei care au fabricat acuyaţiile ar putea fi solicitaţi pentru plata costurilor anchetei.

Articolul a reflectat un episod asemănător care s-a întâmplat în oraşul Koln, în aceeaşi perioada a anului trecut, când sute de femei au fost atacate şi jefuite în ajunul Anului Nou de câtre grupuri de migranţi, unii dintre ei sosiţi recent în Germania.

Bild are un tiraj zilnic de 2,5 milioane de exemplare şi de multe ori dă tonul discuţiilor politice din Germania. Decizia procurorilor de a investiga evenimentul reflectă preocupări mai largi în ţară cu privire la răspândirea de poveşti false şi anti-imigranţi, sau propagandă anti-europeană, conchide The New York Times.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus