Skip to main content

Bild își cere scuze pentru un articol fals despre agresiuni ale imigranților față de femei

 
Bild își cere scuze pentru un articol fals despre agresiuni ale imigranților față de femei
foto: Politico.eu

Bild, scuze pentru un articol fals despre imigranți. Cotidianul german a cerut scuze cititorilor săi pentru un articol în care a spus că un grup de bărbaţi de origine arabă au agresat sexual femei în ajunul Anului Nou, într-un restaurant din Frankfurt. Reacția a venit după ce poliţia a spus că, în urma investigaţiilor, nu a găsit nicio probă în acest sens, scrie The New York Times.  

Publicitate

Materialul publicat de Bild a fost preluat și de alte publicaţii şi a circulat intens pe reţelele sociale.

O săptămână mai târziu, după ce poliţia din Frankfurt şi alte organizaţii de media au pus sub semnul întrebării subiectul, Bild a admis că atacurile descrise în articol “nu au avut loc”, iar materialul a fost scos de pe platformele digitale ale cotidianului german.

"Echipa editorială a publicaţiei Bild își cere scuze pentru acest articol fals și pentru acuzațiile pe care le-a făcut împotriva celor în cauză. Această raportare nu reflectă în niciun fel standardele jurnalistice ale Bild", au declarat reprezentanţii ziarului, într-o notă publicată marți, care a citat constatările poliției și a promis o anchetă internă.

Într-un articol publicat pe 6 februarie, Bild a citat declaraţiile făcute de proprietarul unei cafenele din centrul oraşului Frankfurt, care a spus că 50 de “oameni de origini arabe” au agresat mai multe femei în seara de 31 decembrie. În acelaşi articol a apărut şi declaraţia unei femei care a spus că a fost “pipăită peste tot” de către aceştia.

Potrivit NYT, Poliția din Frankfurt a contestat de la început articolul publicat de Bild, spunând că nu au existat plângeri în acest caz. Într-un raport publicat marți, poliția a spus că declarațiile proprietarului de cafenea și ale fetei nu au fost dovedite.

"Chestionarea martorilor incocați a produs îndoieli considerabile cu privire la evenimentele descrise," se arată în raportul poliției, adăugând că se fac demersuri pentru a stabili dacă cei care au fabricat acuyațiile ar putea fi solicitați pentru plata costurilor anchetei.

Articolul a reflectat un episod asemănător care s-a întâmplat în oraşul Koln, în aceeaşi perioada a anului trecut, când sute de femei au fost atacate şi jefuite în ajunul Anului Nou de câtre grupuri de migranţi, unii dintre ei sosiţi recent în Germania.

Bild are un tiraj zilnic de 2,5 milioane de exemplare și de multe ori dă tonul discuțiilor politice din Germania. Decizia procurorilor de a investiga evenimentul reflectă preocupări mai largi în țară cu privire la răspândirea de povești false și anti-imigranți, sau propagandă anti-europeană, conchide The New York Times.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu