Skip to main content

BLOGOSFERĂ. "Mai avem 13 ani de rezistat până vom intra în Ţara Făgăduinţei". Liviu Avram şi Gabriel Liiceanu, virali pe Facebook

 
BLOGOSFERĂ. "Mai avem 13 ani de rezistat până vom intra în Ţara Făgăduinţei". Liviu Avram şi Gabriel Liiceanu, virali pe Facebook

BLOGOSFERĂ. Liviu Avram şi Gabriel Liiceanu, mii de share-uri la opinii despre cei care stau ”la cârma României”. ”Sorin Grindeanu a trişat şi ne-a păcălit pe toţi”, spune Liviu Avram. "Mai avem 13 ani de rezistat", scrie filosoful Gabriel Liiceanu. De ce 13?

Publicitate

Împreună, cele două materiale au adunat peste 8.000 de aprecieri şi distribuiri pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro

La fel cum evreii au rătăcit 40 de ani drept pedeapsă de la Dumnezeu pentru dorinţa de a se întoarce sclavi în Egipt, aşa României îi va trebui 40 de ani să se elibereze pe deplin de comunism, conchide Gabriel Liiceanu, într-un articol de opinie publicat pe blogul Contributors.ro.

Liiceanu: Cei 40 de ani ai pedepsei reprezintă exact timpul necesar pentru primenirea unei generaţii. De atât era nevoie ca să dispară cei care cunoscuseră Egiptul şi care erau periodic cuprinşi de nostalgie după frumoşii ani ai robiei.

Materialul, cu titlul "Mai avem 13 ani de rezistat", a adunat aproape 3.300 de aprecieri şi distribuiri pe Facebook numai ieri.

Gabriel Liiceanu, pe blogul Contributors.ro:

"Mai întâi o poveste. 'Vrem să fim robi egiptenilor'

După vreo patru secole de sclavie petrecute de „fiii lui Israel” în pământ egiptean, Dumnezeu îşi aduce aminte de legământul făcut cu Avraam şi hotărăşte să-i scoată pe iudei din Egipt. (...) Dar, nu după multă vreme de la ieşirea din Egipt, „toată obştea fiilor lui Israel”, deşi Dumnezeu le dăduse iudeilor în permanenţă semnele bunăvoinţei sale, începe să cârtească: de ce au plecat ei din Egipt? Deşi sclavi, spun ei, „şedeam lângă oala cu carne şi mâncam pâine pe săturate”.(...) Toţi cei care s-au îndoit, toţi cei care au cârtit şi au regretat vremea robiei egiptene vor fi pedepsiţi să rătăcească 40 de ani în pustiul Sinaiului. Nici unul dintre cei care traversaseră Marea Roşie, nici măcar Moise, nu va ajunge să pună piciorul în Canaan.

Cei 40 de ani ai pedepsei reprezintă exact timpul necesar pentru primenirea unei generaţii. De atât era nevoie ca să dispară cei care cunoscuseră Egiptul şi care erau periodic cuprinşi de nostalgie după frumoşii ani ai robiei. Cum bine spune un exeget biblic: 'Se vede treaba că Dumnezeu îi scosese din Egipt, dar nu scosese încă Egiptul din ei'.”

De 27 de ani încerc, aproape zi de zi, să înţeleg ce se întîmplă cu noi. Iată, am ieşit din comunism, dar nu şi comunismul din noi. După 1989 poporul român a făcut cu dumnezeul politicii moderne un legământ de democraţie şi libertate. Însă, de 27 de ani, el merge către Ţara Făgăduinţei plângând după Egipt. Nu am murit încă toţi cei care ne-am născut atunci. Nu s-a primenit ţara. Nu au trecut „cei 40 de ani”, vârsta unei generaţii.

Nu s-a născut nici un Moise între noi. Nu întâmplător atât de mulţi dintre cei care de zece zile, seară de seară, manifestează în toată ţara au vârsta de 20-30 de ani. Sunt cei care, tocmai pentru că nu au crescut cu gustul robiei, vor intra în Canaanul democraţiei. (...)"

Liviu Avram scrie pe Blogurile Adevărul că ”Sorin Grindeanu a trişat şi ne-a păcălit pe toţi”. Jurnalistul spune că ”Sorin Grindeanu a minţit opinia publică prin tăcere şi omisiune”, când ”Guvernul a trimis la Parlament o ordonanţă în care a plantat, în mod deliberat, elemente de neconstituţionalitate, astfel încât parlamentarii să aibă temei pentru a respinge ordonanţa 14”.

Opinia, cu titlul "“Sorin Grindeanu a trişat şi ne-a păcălit pe toţi”, a strâns 4.800 de like-uri şi share-uri pe Facebook.

Din materialul scris de Liviu Avram pe Blogurile Adevărul:

"Dacă ar fi fost un om onest şi de bună credinţă, Sorin Grindeanu putea să abroge parţial ordonanţa 13: să păstreze acele prevederi necesare şi să elimine prostiile emanate din capul lui Florin Iordache sau din alte capete de partid. În loc să facă asta, premierul a adoptat ordonanţa 14 în felul următor: a dezincriminat în totalitate ordonanţa 13 şi a repus în vigoare acele prevederi neconstituţionale pe care le repara, în mod legitim şi necesar, ordonanţa 13."

În topul celor mai apreciate şi distribuite articole de opinie publicate ieri în blogosferă au intrat materiale de pe site-urile Blogurile Adevărul, Contributors.ro, Lucianmindruta.com, Cetin.ro şi Razvanbb.ro.

Menţiune importantă: topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

Cele mai apreciate şi distribuite opinii publicate ieri în blogosferă, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:

1. Blogurile Adevarul, “Sorin Grindeanu a trişat şi ne-a păcălit pe toţi”, de Liviu Avram

- 4.805 likes & shares;

2. Contributors.ro, “Mai avem 13 ani de rezistat”, de Gabriel Liiceanu

- 3.278 likes & shares;

3. Lucianmandruta.com, “Oraşele cu o singură doradă”

- 1.887 likes & shares;

4. Cetin.ro, “Angajaţii ministerului de interne vor să se alăture protestatarilor din piaţa victoriei”

- 1.438 likes & shares;

5. Razvanbb.ro, “Când o să-ţi fie mai rău, aminteşte-ţi de asta…”

- 914 likes & shares

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mioara Mioara
    Ce ati facut pentru a ajuta poporul roman sa iasa din comunism?
    Cautati sa raspundeti cu toata seriozitatea la aceasta intrebare.
    Daca nu reusiti va pot ajuta.V am cam urmarit si cred ca am niste raspunsuri.

Trimite un comentariu

sus