Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Pleşu şi Liiceanu, viralele zilei: „Despre dinţi” în „România gurilor ştirbe”

 
BLOGOSFERĂ. Pleşu şi Liiceanu, viralele zilei: „Despre dinţi” în „România gurilor ştirbe”

Gabriel Liiceanu vorbeşte, într-un articol publicat vineri pe Contributors.ro, despre "România gurilor ştirbe", un text ce vorbește despre un popor care a rămas "desfigurat" fizic şi moral de comunism.

Astăzi, scriitorul Andrei Pleşu publică o opinie pe Blogurile Adevărul, cu titlul "Despre dinţi", în care apără opinia lui Gabriel Liiceanu, în contextul unei "analize răstite" pe textul filozofului, făcută, după cum spune Pleşu, de "un grup de cărturari notorii" de la postul de ştiri Antena 3. 

Publicitate

Andrei Pleşu, pe Blogurile Adevărul:

"Hermeneuţii de la televizor nu pierdeau, însă, vremea cu fineţuri. Analiza lor era simplă. Un „băsist” jigneşte milioane de români!. Care milioane? Cei de la Cotroceni sau de la Piteşti? Nu păreau chiar atît de mulţi.

A, am înţeles: e vorba de cei care au votat PSD! Dar unde a zis Liiceanu că tot electoratul PSD e ştirb? Îl jigneşte Liiceanu, la grămadă cu „poporul” PSD, şi pe Constantin Noica, cel pe care îl preţuieşte ca pe nimeni altul? Îi jigneşte Liiceanu pe cei schingiuiţi în închisoarea de la Piteşti la începutul anilor `50? Cîtă rea-credinţă (sau inaptitudine de lectură) trebuie să te manevreze, ca să reduci totul la micile tale idiosincrasii?"

Opinia lui Liiceanu şi reacţia lui Pleşu, virale pe reţelele de socializare. Materialul publicat de Gabriel Liiceanu pe Contributors.ro, cu titlul "România gurilor ştirbe", a adunat peste 12.500 de aprecieri şi distribuiri pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

Reacţia lui Andrei Pleşu a intrat şi ea în topul opiniilor cu cele mai multe like-uri şi share-uri. Articolul, cu titlul "Despre dinţi", a adunat aproape 3.000 de aprecieri şi distribuiri

Cele două materiale au adunat, cumulat, peste 15.500 de like-uri şi share-uri pe Facebook.

În topul celor mai apreciate şi distribuite opinii publicate în weekend în blogosferă au intrat articole de pe Contributors.ro, Blogurile Adevărul, Mihaivasilescublog.ro şi Adelaparvu.com.

Menţiune importantă: topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

Opiniile care au adunat în weelend cele mai multe like-uri şi share-uri pe reţelele sociale, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:

1. Contributors.ro, "România gurilor știrbe", de Gabriel Liiceanu

- 12.564 likes & shares

„Ce siguri sunt, îți spui, politicienii noștri care au devastat România, pe operația de întunecare a minților desfășurată în anii tranziției, dacă au curajul să deschidă în plină piață, ca la Pitești sau la Cotroceni, vitrina mizeriei poporului român! Și ce cinism, Dumnezeule!, să expui în fața întregii lumi victimele jafurilor tale sistematice din ultimele două-trei decenii!”

2. Mihaivasilescublog.ro, ”Mârlanul agresiv şi consternat"

- 4.438 likes & shares

„Sucursală de bancă. Intru și mă așez la coadă, la casierie. Nu e mare, două-trei persoane. În față, o tipă tocmai termină de numărat niște bani și cere câteva detalii despre nu știu ce credit. Le primește. Moment în care aud că cetățeanul din spatele meu începe să țâțâie. Mă întorc spre el, dar nici n-apuc bine să gândesc că pare fix genul de cocalar clasic, când, parcă dornic să nu cumva să mă contrazică, deschide gura:

– Alooo, duduie, ce e asta? (...)”

3. Blogurile Adevărul, „Despre dinţi", de Andrei Pleşu

-  2.985 likes&shares

„Guralivii de meserie n-ar face rău să accepte că poţi fi simultan patriot şi conştient de defectele neamului tău. Ba chiar că luciditatea şi spiritul critic sunt o datorie esenţială a iubirii de ţară. Fără dignostic, nu există tratament şi vindecare. Nu-ţi slujeşti ţara căutînd mereu vinovaţi printre „alogeni”: Klaus Werner, Julien, Soros etc. Am mai scris despre asta (degeaba).”

4. Blogurile Adevarul, “Stimate domnule Prim-ministru”, de Mihnea Dumitru

- 1.864 likes & shares

„Aţi făcut câteva greşeli în ultima lună, erori care v-au costat destul de mult, chiar şi în ochii propriului electorat. Poate că nu vă daţi seama, dar Piaţa a însemnat mai mult decât o reacţie târzie la victoria PSD în alegerile parlamentare şi în mod cert a fost mai de amploare decât ar fi putut, vreodată, organiza agenturile străine.”

5. Adelaparvu.com, “Terasă cu bucătărie de vară”

- 1.848 likes & shares

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Astea sunt Pepsi light. Vedeti ce virala a devenit Raluca Jensen pe FB care are si blog de cand s-a luat Badea de ea. Avea cateva sute de followersi acum are 8000 and counting. Si mai interesant e ca desi propune lucruri aiurea are o multime de sustinatori care o incurajeaza.
  • Dacă era ceva de capul lui Pleșu, și de limbarita lui Liiceanu,erau departe,Dar,departandu-se de ceea ce le era caracteristic,adică, adevărată literatura,cultura românească, și, transformandu-se în niște marionete în mana politicului,indiferent de ce idei propagat, au,devenit,pt.mine,cel puțin, niște fantome de la Opera. Asa se întâmplă și cu Ana Blandiana,când o vad la brat,cu un neicanimeni,la un protest al nimanui, deși au fost,peste 300 000 de oameni,în totalitate,promovând ce,?ceva,care,conform CFR, aparu,dispăru, la adio tu...asa ca ,Chirila,tu,cu moaca ta de ***,madam,Maia,care,ar trebui sa joci din nou Patimile lui Hristos,fiindcă în lumea reala ești o abureala totala,cheliosul de la Voltaj,poate,Scurtcicucitaj,ca muzica acestei formații, de acum multi ani,difera de maneaua rock a lui Goia.În concluzie,E ușor a scrie versuri,când nimic nu ai a spune,deci,Piața Victoriei,pt mine sunteți ANONIMA SEMNATA.

Trimite un comentariu