Skip to main content

ANULAT. Teatrul Excelsior n-a vrut un clip cu protestele, la un eveniment al revistei DoR

 
ANULAT. Teatrul Excelsior n-a vrut un clip cu protestele, la un eveniment al revistei DoR

UPDATE. Anul trecut, aceeaşi instituţie de cultură a găzduit cel puţin două evenimente ce „frizează sfera politică”, în care actor principal a fost PSD. (detalii, în text).

Publicitate

Un film de cinci minute a dus la anularea unui eveniment. Teatrul Excelsior, locul în care urma să se desfăşoare un eveniment al revistei DoR, a considerat nepotrivit un filmuleţ despre protestele din februarie.

Într-un mesaj scris, conducerea instituţiei, finanţată de la bugetul primăriei Capitalei, a considerat că respectivul clip „frizează sfera politică”. Jurnaliştii Dor au spus să refuză să se cenzureze şi au decis să amâne evenimentul de astăzi pentru o altă dată.

Firul evenimentelor

Revista DOR („Decât o Revistă”) urma să organizeze în această seară de la ora 19.00, DoR Live: Revista prinde viaţă, un eveniment în care erau inserate momente de toate felurile: citiri, interpretări, muzică live, scurtmetraje, dans şi teatru.

Printre clipurile video era programat şi un colaj cu imagini de la protestele din februarie (video, la sfârşitul textelor).

Conducerea revistei a fost informată, cu o zi înainte de eveniment, că momentul video e „nepotrivit”.

„Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conţinutul, mai ales pe criterii care nu ţin de propria judecată curatorială şi editorială”, au scris jurnaliştii DoR, pe pagina de Facebook unde au povestit pe larg întreaga întâmplare.

Teatrul Excelsior a venit şi cu precizări scrise, la cererea jurnaliştilor DoR:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti.

Nu ne propunem sa va cenzuram sau sa dictam continutul manifestarii noastre, va solicitam doar sa respectati indatoririle spatiului in care ati ales sa va desfasurati activitatea.”

CONTEXT. acelaşi Teatru Excelsior a găzduit anul trecut cel puţin două evenimente „ce frizează sfera politică”:

  • Juramantul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat şi primarul Gabriela Firea (detalii, AICI)
  • Lansarea candidaţilor PSD la alegerile parlamentare pentru Bucureşti (detalii, AICI)

Clipul care a creat „probleme” la Teatrul Excelsior, în continuare:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tirca daniel Tirca daniel
    Trist! Cenzura a început să funcționeze. *** Călcam pe urmele Italiei anilor 1980
  • MOR MOR
    @aza, @gabi, @pontanacu: sper sa va sufocati de draci. In sfirsit cineva a avut cojones in relatia cu voi, niste saraci care nu pot plati un spatiu privat. Ghinion! Dati meditatii!!!
  • Aza Aza
    @MOR 2
    Dragul meu bolsevic, vad ca poti sa faci diferenta, Teatrul nu este casa sau PROPRIETATEA primariei, este doar ADMINISTRAT de aceasta.
    Teatrul, parcul, piata au toate reguli, paza si regulamente de functionare.
  • pontanacu pontanacu
    @ Mor,
    Amice, ai logica de activist PSD. Daca o poti numi "logica"!
    De unde ai dedus tu ca filmuletul "injura" Primaria in "casa ei"? Era vorba despre un filmulet despre manifestatiile impotriv unei OUG! Nu Firea si nu Primaria a dat acea ordonanta! Ce-i drept, madama pupa inelul celui care a comandat ordonanta!
    Aaaa, ca cei ca tine cred ca daca este un primar al PSD asta inseamna ca Primaria apartine si trebuie sa slujeasca acest partid si nu pe bucuresteni, sau daca Primaria face ceva, asta inseamna ca PSD face acel lucru, asta nu ma mai mira si nu am pretentie sa intelegi, ca nu scrie asta in statut. Asa ca ia-o ca pe o axioma: Primaria, ca si guvernul sau bugetul, nu apartine unui partid aflat vremelnic la putere ci comunitatii, tarii si trebuie sa functioneze in interesul lor, nu al politrucilor. Si asta nu este comunism, este democratie. Stii tu, aiai care va deranjeaza pe voi
    Ca atare, lamureste-ne: De ce lansarea candidatilor PSD la parlamentare, activitatea 100% politica, a putut fi gazduita de acest teatru iar o manifestare culturala, in care este si un scurt film despre proteste impotriva guvernului, nu se califica?
    Iti spun eu: Ca asa v-a invatat Iliescu & Bombonel, sa bagati pumnul in gura celor ce au alta parere decat voi!
  • MOR MOR
    @aza: Este clar ca oamenii i-au refuzat elegant. Nu are nici o legatura cu politica, ci cu bunul simt. Nu intri in casa mea sa ma injuri. Este un spatiu al primariei, administrat de primarie, inchiriat ca orice alt spatiu de evenimente, al carui "proprietar" are dreptul de a-si selecta chiriasii. Ca tot mai zicea un coleg de comentarii, care ma acuza de tendinte dictatoriale, ca spatiul este al "poporului", intr-o argumentare cam comunista. Spatiile cetatenilor orasului sunt parcurile, pietele publice, etc, nu o institutie cu reguli, paza si regulamente de functionare. Ca daca e asa, hai sa mergem in cimitire sa ne dam cu bicicletele pe alei, ca si alea tot ale primariei sunt. Oamenii au procedat corect. Prin prisma bunului simt, nu a politicii.
  • Aza Aza
    @MOR
    Prietenas, dar cat de normal ti se pare ca PSD sa folosesca Teatrul Excelsior pentru lansarea candidaturii?? Doar nu esti atat de naiv in cat sa crezi ca au inchiriat sala, de fapt daca dupa cele intamplate in Piata, tu ai reactia asta chiar esti naiv :) sa nu zic alfel
  • MOR MOR
    @Gabi: Bine, prietene, ***, la o cafea. In numele libertatii de exprimare, normal! Bine le-a facut. Au spatii de exprimare cu sutele. Private si chiar publice (piata victoriei, de exemplu). Este un raspuns fix pe masura tupeului lor. Pentru ca asta si-au dorit: sa o faca in casa injuratului! Nu le-a mers. Prea subtire, prea evident. Sa incerce ceva mai elaborat. Sau sa ii sune pe aia din piata sa le dea idei.
  • Gabi Gabi
    Băi, nene, ăla nu e spațiul lui tanti Firea, e al prămăriei, adică al cetățenilor orașului, care au opinii diferite. Nu se dau spectacole în funcție de cine conduce primăria, băi, iubitor de dictatură.
  • MOR MOR
    Adica, aia faceau apologia manifesarilor din piata victoriei intr-un spatiu care era al primariei capitalei, condusa de cei pe care ei de fapt ii injura? Cam cat tupeu pot avea acesti tineri frumosi si liberi? Si ***, ca doar nu din alte motive se duceau ei in teatrul primariei. ***, se duceau intr-un spatiu privat. Mi-e sila de caracterul lor.

Trimite un comentariu

sus