Skip to main content

CNA, despre reclamele scoase de la Antena 3 şi România TV: de la „ingerinţă editorială” la „dreptul companiilor de a alege posturile”

 
CNA, despre reclamele scoase de la Antena 3 şi România TV: de la „ingerinţă editorială” la „dreptul companiilor de a alege posturile”

Ce cred membrii CNA despre retragerea unor clienţi de publicitate de la posturile Antena 3 şi România TV? Monica Gubernat spune că gestul publicitarilor este o "ingerinţă în politica editorială". Florin Gabrea spune că retragerea publicitarilor vine pe fondul lipsei de acţiune a CNA. Dorina Rusu a vorbit şi ea despre subiect, spunând că “firmele au dreptul să îşi plaseze publicitatea acolo unde cred de cuviinţă, nu acolo unde li se face un deserviciu”.

Publicitate

Cum a pornit discuţia din CNA?

Florin Gabrea a deschis acest subiect, marţi, în timp ce îşi susţinea propunerea de sancţionare a postului România TV (care a picat la vot).

“În oglinda presei sunt nişte oameni din advertising care spun foarte clar: ‘Noi ne-am retras de la anumite televiziuni dintr-un anumit considerent, am considerat că CNA nu îşi face treaba şi am acţionat cum am considerat de cuviinţă’”, a spus Florin Gabrea.

Replica a venit de la Monica Gubernat: “Consider că ce au facut cei din publicitate este ingerinţă în politica editorială”, a spus ea.

Discuţia a venit pe fondul situaţiei în care se află Consiliul, care are de discutat mai multe sesizări primite de aproape şase luni şi care riscă să expire, dar şi un calup de reclamaţii împotriva postului România TV (în urma cărora postul TV nu a primimit nicio sancţiune, întrucât membrii CNA nu au căzut de acord pe cuantumul amenzii, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.).

Discuţiile de marţi:

Florin Gabrea:

“Este o batjocoră totală pentru audienţă, interesul public, publicul larg care doreşte informaţii clare, nu acuze, nu injurii, nu insulte care nu au niciun fel de normă şi noimă. În oglina presei sunt nişte oameni din advertising care spun foarte clar: “Noi ne-am retras de la anumite televiziuni dintr-un anumit considerent, am considerat că CNA nu îşi face treaba şi am acţionat cum am considerat de cuviinţă”.

Monica Gubernat a fost prima care a reacţionat la declaraţia lui Florin Gabrea. “Consider că ce au facut cei din publicitate este ingerinţă în politica editorială”, a spus aceasta.

Mai mult, Monica Gubernat a spus că Consiliul Naţional al Audiovizualului ar trebui să sesizeze Consiliul Concurenţei. Propunerea a fost însă respinsă de membrii Consiliului.

Monica Gubernat:

“Eu nu neg dreptul agenţiilor de publicitate de a introduce unde vor dânşii respectiva publicitate, dar faptul că au fost retrase reclame într-un anumit context nu cred că e întamplător. Nu dânşii stabilesc ce s-a încălcat şi ce nu. Dacă noi ne-am fi făcut treaba corect şi previzibil nu s-ar fi întâmplat acest lucru.”

Valentin Jucan a intervenit şi el în discuţie, spunând că nu a găsit nicăieri informaţia că vreun brand care s-a retras de pe TV a acuzat politica editorială a vreunui post. De asemenea, Jucan a spus că nu e treaba CNA să facă plângere la Consiliul Concurenţei, ci a televiziunilor care s-au simţit nedreptăţite.

“Dacă dânşii se consideră nedreptăţiţi, să se ducă ei la Consiliul Concurenţei să facă plângere, nu să vină la CNA, să scoată Consiliul castanele din foc”, a spus Jucan. Acesta s-a referit la şedinţa informală organizată de CNA împreună cu posturile de ştiri, în urmă cu două săptămâni, când unii reprezentanţi ar fi sugerat ca CNA să facă plângere la Consiliul Concurenţei în acest caz.

Valentin Jucan:

“În legatură cu retragerea publicităţii de pe piaţă, nu am văzut nicăieri că cei care au făcut asta au cerut un anumit comportament. Dacă luăm fiecare companie care a făcut acest lucru, aş vrea să văd dacă există vreuna care să fi spus ceva despre politica editorială. Este dreptul lor contractual inclusiv să îşi asume pierderi. Dacă dânşii se consideră nedreptăţiţi, să se ducă ei la Consiliul Concurenţei să facă plângere, nu să vină la CNA să scoată Consiliul castanele din foc.”

Dorina Rusu a vorbit şi ea despre subiect, spunând că “firmele au dreptul să îşi plaseze publicitatea acolo unde cred de cuviinţă, nu acolo unde li se face un deserviciu”.

“Ei şi-au retras publicitatea şi pentru că oamenii care le consumă produsele au spus că nu vor mai cumpăra”, a mai spus aceasta.

Dorina Rusu:

“Atâta vreme cât trăim într-o economie de piaţă, firmele au dreptul să îşi plaseze publicitatea acolo unde cred de cuviinţă, nu acolo unde li se face un deserviciu. Ei şi-au retras publicitatea şi pentru că oamenii care le consumă produsele au spus că nu vor mai cumpăra. Noi nu vom sesiza Consiliul Concurenţei, radiodifuzorii trebuie să facă asta dacă se consideră nedreptăţiţi. Treaba noastră e să determinăm posturile să respecte legea, să înţeleagă că trebuie să îşi facă meseria aşa cum trebuie, nu cum vor ei.”

Reamintim că totul a început în seara de 29 ianuarie, când o serie de branduri nu s-au mai găsit în pauzele pentru reclame ale postului România TV. Printre acestea au fost Coca-cola, Pepsi şi mărci ale Procter&Gamble. Detalii, aici.

După o săptămână s-a observat că şi din calupurile publicitare ale postului Antena 3 au început să fie retrase reclame. Între timp numărul reclamelor s-a mărit considerabil, ajungând la 70-80. Detalii aici.

Numărul reclamelor de pe cele două posturi a continuat să scadă dramatic, ajungând la aproximativ 160, din cele peste 500 de spoturi care rulau pe postul Antena 3 cu două săptămâni înainte de acel moment, iar în cazul postului România TV au ajuns la puţin peste 300, tot din aproximativ 500 de reclame care rulau pe post cu două săptămâni mai devreme. Detalii aici.

Citeşte şi:

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • promovare site promovare site
    Publicitatea in media a devenit un subiect f sensibil si diferite firme au tactici ascunse prin care vor sa manipuleze consumatorii.. de aceea e cazul sa aveti grija pe cine alegeti pentru serviciile de publicitate si de marketing online, mai bine optati pentru o firma serioasa si transparenta, care sa va transmita mesajul clar si fara alte ascunzisuri.

Trimite un comentariu

sus