Skip to main content

IDEE. Tax REBATE pentru investitorii în producţia de filme în România

 
IDEE. Tax REBATE pentru investitorii în producţia de filme în România

IDEE. Casele de producţie din străinătate care investesc în producţia de film în studiourile româneşti şi-ar putea primi o parte din bani înapoi. Este idee propusă de Lucian Romaşcanu, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Mass Media din Senat.

Publicitate

Acest “Tax Rebate” ar urma să încurajeze, spune Romaşcanu, marile companie din străinătate care investesc în filme realizate în România.

"Este nevoie să creştem atractivitatea României, ca destinaţie pentru producţia de filme", explică Romaşcanu.

Ideea, în linii mari, presupune ca investitorii strâini în producţie de film să primească înapoi o cotă din suma pe care au cheltuit-o în România.

Impactul estimat:

"La o primă vedere, ne putem gândi la atragerea a până la 100 de milioane de euro pe an", estimează Lucian Romaşcanu.

Cum ar funcţiona acest Tax Rebate:

"O instituţie, fie a statului, fie un organism independent, ar urma să auditeze toate cheltuielile pentru realizarea producţiei pe teritoriul României. Din această sumă totală, urmează ca statul să ramburseze un anume procent producătorului."

"Procentul va fi stabilit prin lege. Valoarea procentului depinde de factori precum menţionarea şi promovovarea României ca ţară în cadrul produsului cinematografic."

"Sunt şi alte ţări care aplică un asemenea Tax Rebate, şi dau câteva exemple – Ungaria – 25%, Estonia – 30%, ituania – 20%, Macedonia 20, Serbia – 20 şi din afara Europei – China – 40%

Lucian Romaşcanu:

"Vedem că industria de productie cinematografică românească are un handicap sever dacă analizăm cum o subvenţionează ţările din jur pe a lor. De aici ideea de a ne alinia şi noi şi sper, după toate calculele, să am susţinerea colegilor pentru un asemenea demers".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus