Skip to main content

IDEE. Tax REBATE pentru investitorii în producția de filme în România

 
IDEE. Tax REBATE pentru investitorii în producția de filme în România

IDEE. Casele de producție din străinătate care investesc în producția de film în studiourile românești și-ar putea primi o parte din bani înapoi. Este idee propusă de Lucian Romașcanu, președintele Comisiei pentru Cultură și Mass Media din Senat.

Publicitate

Acest “Tax Rebate” ar urma să încurajeze, spune Romașcanu, marile companie din străinătate care investesc în filme realizate în România.

"Este nevoie să creștem atractivitatea României, ca destinație pentru producția de filme", explică Romașcanu.

Ideea, în linii mari, presupune ca investitorii strâini în producție de film să primească înapoi o cotă din suma pe care au cheltuit-o în România.

Impactul estimat:

"La o primă vedere, ne putem gândi la atragerea a până la 100 de milioane de euro pe an", estimează Lucian Romașcanu.

Cum ar funcționa acest Tax Rebate:

"O instituție, fie a statului, fie un organism independent, ar urma să auditeze toate cheltuielile pentru realizarea producției pe teritoriul României. Din această sumă totală, urmează ca statul să ramburseze un anume procent producătorului."

"Procentul va fi stabilit prin lege. Valoarea procentului depinde de factori precum menționarea și promovovarea României ca țară în cadrul produsului cinematografic."

"Sunt și alte țări care aplică un asemenea Tax Rebate, și dau câteva exemple – Ungaria – 25%, Estonia – 30%, ituania – 20%, Macedonia 20, Serbia – 20 și din afara Europei – China – 40%

Lucian Romașcanu:

"Vedem că industria de productie cinematografică românească are un handicap sever dacă analizăm cum o subvenționează țările din jur pe a lor. De aici ideea de a ne alinia și noi și sper, după toate calculele, să am susținerea colegilor pentru un asemenea demers".

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu