NUMĂR SPECIAL. Gazeta Sporturilor a rezervat azi 11 pagini din ziar fostului antrenor al echipei Steaua Emeric Ienei, care împlineşte astăzi 80 de ani. "Gazeta dedică 11 pagini celui care a adus, în 1986, cel mai preţios trofeu fotbalului românsc: Cupa Campionilor Europeni cu Steaua", scrie azi GSP în dechiderea ediţiei.
"Gentleman Imi" titrează azi Gazeta pe prima pagină, la începutul unui material amplu care cuprinde un interviu cu Emeric Ienei, performanţele acestuia ca fotbalist şi ca antrenor, mesaje de la colegii de generaţie şi imagini cu acesta de-a lungul vremii.
Jurnaliştii sportivi Cătălin Tolontan, Ovidiu Ioaniţoaia şi Alin Buzărin semnează azi editoriale în materialul dedicat antrenorului român.
Emeric Ienei a fost antrenorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti care a câştigat, pe 7 mai 1986, singura Cupă a Campionilor Europeni (n.r. actualul trofeu din Liga Campionilor) din istoria fotbalului românesc. Echipa românească a învins atunci FC Barcelona la lovituri de departajare cu scorul de 2 - 0 (0 - 0 în timpul regulamentar de joc).
Cum sunt împărţite cele 11 pagini dedicate azi de Gazeta Sporturilor antrenorului Emeric Ienei:
- A doua pagină din GSP prezintă "cifrele lui Nea Imi", adică performanţele de jucător şi de antrenor ale lui Emeric Ienei.
Potrivit datelor din GSP, Emerich Ienei a debutat în fotbal la echipa Flamura Roşie Arad, pe 6 martie 1955, într-un meci Locomotiva Timişoara - Flamura Roşie Arad, terminat la egalitate, 2 - 2. Avea 17 ani, 11 luni şi 13 zile.
- În următoarele patru pagini este aşezat un interviu în exclusivitate cu fostul antrenor, în care povesteşte, printre altele, despre cum a pornit cariera lui de fotbalist, cum a fost "înrolat" la Steaua, dar şi despre momentele dinaintea, din timpul şi de după căştigarea Cupei Campionilor Europeni.
- În pagina cinci, Ovidiu Ioaniţoaia semnează un editorial titrat "Boier Imi", în care povesteşte o întâmplare la care a fost de faţă împreună cu Emeric Ienei, înaintea meciului cu Argentina de la Campionatul Mondial din Italia, din 1990.
- A şaptea pagină dedicată de Gazetă lui Emeric Ienei prezintă o serie de amintiri povestite de acesta într-o carte dedicată lui, titrată "A fi sau a nu fi antrenor".
"Şpriţurile cu Gheorghe Dinică" este una din amintirile povestite de antrenorul român, care, potrivit GSP, era prieten bun cu marele actor de la Teatrul de Comedie.
- Pe paginile 8 şi 9 sunt mesajele transmise de către foşti colegi de generaţie ai antrenorului sau de foşti fotbalişti alături de care Emeric Ienei a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986.
Printre aceştia, Helmuth Duckadam, Marius Lăcătuş, Gabi Balint, Miodrag Belodedici şi Victor Piţurcă, toţi fotbalişti în lotul Stelei de la Sevilla.
- În pagina a noua, jurnalistul sportiv Alin Buzărin semnează o opinie titrată "Nea Imi şi portocala lui Blazevici", în care povesteşte o discuţie la care a luat parte, dintre Emeric Ienei şi antrenorul de atunci a echipei Dinamo Zagreb, Miroslav Blazevici, înaintea returului dintre Steaua şi echipa Sărbă, în ediţia Cupei Campionilor din 1993.
- Ultimele două pagini din materialul amplu dedicat de GSP lui Emeric Ienei de ziua acestuia cuprinde imagini din cariera de fotbalist şi de antrenor în diferite ipostaze de-a lungul vremii, fotografii în care ridică trofeul Cupei Campionilor, dar şi discursul pe care fostul antrenor l-a avut în vestiar înaintea finalei de la Sevilla, disputată împotriva Barcelonei.
- Cătălin Tolontan semnează un editorial în finalul materialului, titrat "Un om bun".
Cătălin Tolontan:
"Emeric Ienei este un antrenor inegalabil. Şi mai mult decât atât: un om bun. Pentru că numai un om bun se poate bate de la egal la egal cu cei mari fără să se teamă în miezul înfruntării şi fără să se fălească în anii care au trecut şi în toţi cei care se vor rândui fără să-l poată egala cineva"
Materialul amplu publicat azi de Gazeta Sporturilor a fost realizat de jurnaliştii GSP Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache, Remus Răureanu şi Dan Udrea. Fotografiile au fost realizate de Alex Nicodim sau au fost preluate din Arhiva Gazetei Sporturilor şi din Arhiva personală a lui Emeric Ienei.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Trimite un comentariu