
Facebook este acuzat în Australia că ar folosi algoritmi pentru identificarea utilizatorilor tineri care trec prin momente de vulnerabilitate psihică şi le-ar pune la dispoziţia agenţiilor de publicitate. Datele ar ajuta publicitarii la crearea unor campanii care să exploateze aceste slăbiciuni.
Reţeaua socială a admis că a realizat un studiu pe utilizatori, însă scopul acestuia a fost altul.
Informaţia a fost lansată de ziarul australian The Australian, care a intrat în posesia unui document de 23 de pagini, pregătit de gigantul digital pentru una dintre cele mai mari bănci din Australia, potrivit Gizmodo.com. Peste 6 milioane de utilizatori tineri ar fi fost targetaţi de monitorizarea Facebook.
În document se arăta că reţeaua socială a furnizat agenţiilor de publicitate date detaliate despre adolescenţi din Australia, în momente în care se simţeau copleşiţi, anxioşi, îngrijoraţi, inutili sau învinşi. Facebook a refuzat să spună dacă această practică este folosită şi în alte ţări din lume, scrie Gizmodo.
Potrivit sursei citate, documentul a fost pregătit de doi dintre cei mai buni directori ai Facebook din Australia, David Fernandez şi Andy Sinn.
“Prin monitorizarea posturilor, a imaginilor, a interacţiunilor şi a activităţii pe internet în timp real, Facebook poate prelua date despre tineri în momente în care se simt stresaţi, învinşi, copleşiţi, îngrijoraţi, nervoşi, Inutil şi care au suferit un eşec”, se arată în raport.
Datele adunate sunt "bazate pe date interne Facebook" şi "nu sunt disponibile public", "schimbul de astfel de informaţii fiind realizat numai în baza acordului de confidenţialitate", mai spune Gizmodo,, care preia date din raport.
Baza de date, formată din peste 6 milioane de utilizatori cu vârste între 16 şi 26 de ani
“Facebook a construit o bază de date a utilizatorilor Facebook alcătuită din 1,9 milioane de elevi cu vârsta medie de 16 ani, 1,5 milioane de studenţi cu vârsta medie de 21 de ani şi 3 milioane de lucrători tineri cu vârsta medie de 26 de ani."
Potrivit Gizmodo, Facebook ar utiliza frecvent piaţa din Australia pentru a testa noi caracteristici înainte de a le lansa în alte părţi ale lumii.
“Premisa articolului este înşelătoare. Analiza a fost destinată să ajute marketerii să înţeleagă modul în care oamenii se exprimă pe Facebook”, a răspuns gigantul digital, într-un comunicat publicat în Facebook NewsRoom.
“Pe 1 mai 2017, The Australian a postat o ştire despre cercetarea făcută de Facebook şi ulterior împărtăşită cu un agent de publicitate. Premisa articolului este înşelătoare. Facebook nu oferă instrumente care să vizeze oamenii pe baza stării lor emoţionale.
Analiza efectuată de un cercetător australian a fost destinată să ajute marketerii să înţeleagă modul în care oamenii se exprimă pe Facebook. Nu a fost niciodată folosit pentru direcţionarea anunţurilor şi s-a bazat pe date anonime şi agregate.
Facebook are un proces stabilit pentru a revizui cercetarea efectuată. Această cercetare nu a urmărit acest proces şi revizuim detaliile pentru a corecta supravegherea.”
Documentul publicat de The Australian nu ar fi prima dovadă a unor experimente sociale făcute de Facebook pe utilizatorii săi. Gizmodo prezintă alte două experimente realizate de Facebook în perioada 2010 - 2012, care au implicat aproape 62 de milioane de utilizatori ai reţelei sociale.
- În 2010, Facebook a făcut un experiment pe un eşantion de 61 de milioane de persoane, din care a tras concluzia reţeaua socială este capabilă să influenţeze comportamentul de vot în lumea reală.
Studiul complet, aici.
- În 2012, compania a experimentat în mod deliberat emoţiile utilizatorilor prin manipularea fluxurilor de ştiri din aproape 700.000 de persoane pentru a vedea dacă ar putea să le facă să se simtă ceva diferit, rezultatul fiind că DA, ar putea.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii
Ba da,ba da,ba da....
La orașe Antena 1 a fost lider de piață cu o medie de 7,7 puncte de rating și 16,6 % cota de piață, Pro Tv ocupând tot locul al patrulea, după Kanal D și DigiSport 1, cu o medie de 4,7 puncte de rating și 10,2 % cota de piață. Iar la nivelul întregii populații a țării, Antena 1 a fost lider cu o audiență medie de 7,1 puncte de rating și 15,3 % cota de piață, în timp ce Pro Tv ocupa locul al treilea, după Kanal D, cu 5,3 puncte de rating și 11,4 % cota de piață.
De fapt, de 1 mai, Antena 1 a fost lider de piață atât la nivelul întregii zile – cu o medie pe publicul comercial de 3,2 puncte de rating și 18 % cota de piață, cât și în prime time (intervalul orar cuprins între 19.00-23.00), atunci când obținea pe publicul comercial o medie de 8,4 puncte de rating și 23,5 % cota de piață (cu Pro Tv în poziție secundă cu 5 puncte de rating și 14,1 % cota de piață), iar pe publicul din mediul urban o medie de 6,3 puncte de rating și 14,3 % cota de piață (cu Pro Tv din nou în poziție secundă cu 5,8 puncte de rating și 13,2 % cota de piață).
sursa:http://a1.ro/chefi-la-cutite/stiri/semifinala-chefi-la-cutite-a-fost-lider-de-piata-pe-toate-categoriile-de-public-id656111.html
De fapt,același text e și pe:http://www.radardemedia.ro/audiente-tv-semifinala-chefi-la-cutite-fost-lider-de-piata-pe-toate-categoriile-de-public-marea-finala-va-difuzata-acesta-seara/