Skip to main content

PROIECT SPECIAL. România în anunțuri, acum 27 de ani: televizoare pe lămpi, video, măsline, Trabanturi și savuroase matrimoniale. Ce se vindea și ce se cumpăra?

 
PROIECT SPECIAL. România în anunțuri, acum 27 de ani: televizoare pe lămpi, video, măsline, Trabanturi și savuroase matrimoniale. Ce se vindea și ce se cumpăra?

PROIECT SPECIAL. Cum arăta România acum 27 de ani, prin anunțurile de mică publicitate? Ce se vindea și ce se cumpăra?

La mașini, se vindeau Dacii, Trabanturi și Oltcit-uri. Rareori ceva din afară (un BMW din 1979 se vindea cu 1.200 de dolari). La electronice, încă se vindeau televizoare Diamant (alb-negru), Opera (pe lămpi), dar și lămpi TV. Videorecorderele și casetele video erau în top. O grămadă de mărci. Se găseau încă magnetofoane. Și dublu radiocasetofoane. Se vindeau până și sticle de Pepsi la mica publicitate.

Publicitate

Cele mai savuroase erau Matrimonialele și felul în care, la început de democrație, doritorii alegeau să-și exprime dorințele. Mai pe ocolite, nu abrupt, direct, ca în anunțurile zilelor noastre. Exemple, mai jos.

Marea publicitate era, de fapt, o mică publicitate cu font mai mare. Prezentau oferta, de la măsline, cafea și țigări Kent și Assos, la blugi, parfumuri, lame de ras și gablonzuri. Multe SRL-uri din copilăria capitalismului românesc, botezate pe măsura vremurilor (departe de noțiunea de brand de azi): T.F.P. SRL, STAC SRL. O.K. Import Export.

Turcia era mai aproape decât Occidentul. Se aducea "o gamă largă de produse din Orientul Îndepărtat".

Exista și o "multinațională": Haribo, cu ceea ce astăzi s-ar numi un "proiect special": un timbru cu ursulețul, monocolor, la calitatea vremii, inserat pe fiecare pagină din interior.

Programul TV încăpea pe un sfert de pagină. Și era pe o săptămână! Era normal. În iunie 1992, erau doar TVR 1 și TVR 2, cu emisiuni celebre atunci: Reflecții rutiere cu Virgil Vochin (joia), serialul Dallas (duminică) și serialul Twin Peaks (sâmbăta, de 20.35)

Pentru acest material sponsorizat au fost folosite anunțuri și reclame publicate în 1992 de publicația Anunțul Telefonic. Ziarul a aniversat 27 de ani, ocazie cu care a retipărit ediții de la începuturi.

Matrimonialele - curte prin anunțuri

Ce parteneri și căutau românii la anunțuri, acum 27 de ani? "Căsătoria"era invocată în mai toate anunțurile, destul de serios formulate de câtre domni și doamne (mulți intelectuali și licențiați). Unele erau seci, clare în cerințe ("ofițer minion", "doamnă nefumătoare", "nematerialistă"), altele mai "curtenitoare:

EU, 40/178, atractiv, charmant, curajos, cu mult succes în meseria mea de inginer și iubitor de muzică, pictură, sport, te caută pe tine, simpatică, frumoasă și înțelegătoare de franceză și engleză.

Ce însemna un anunț mai "direct": "Manager bancar, 33/160/55, doresc economistă (studentă) inteligentă, fascinantă, realistă, uluitoare, weekend munte".

GALERIA FOTO este mai mult decât expresivă

Auto - Epoca Daciilor

La începutul anilor 90, cu 20 de ani înainte de Logan, vechea Dacie apărea în cele mai multe anunțuri. Se mai vindea câte un Trabant sau un Oltcit. Încet, încet, își fac loc mărcile vestice: un Mercedes vechi, din anii 70, sau câte un BMW. Și un VW Golf, tot din anii 70 (1.500 de dolari cerea).

Electronice - De la Magnetofoane Kashtan și (încă) televizoare pe lămpi la video "în garanție"

După anii comunismului, români descopereau electronica modernă. După ani în care un videorecorder se vindea la preț de Dacie, acum se găsea la mica publicitate. Din toate mărcile:  "Orion, cu 4 capete", "AIWA deosebit", "SANYO în garanție", Toshiba. La prețuri de 200-300 de dolari. Apăreau și primele televizoare color importate: Grundig. Și radiocasetofoane, la 175 de dolari.

Pe lângă noile tehnologii, se puteau cumpăra, încă, vechile televizoare alb-negru Diamant (modelul cu cea mai mare diagonală în comunism), Opera (un televizor pe lămpi), dar și localele televizoare color din anii 80. Plus magnetofoane Kashtan. 

Marea publicitate - Mică publicitate extinsă

Cele mai multe reclame de "mare publicitate" erau, de fapt, prezentări ale ofertei, în scris. Inevitabil, toate firmele puneau și "SRL" lângă nume.

Puține intenții de publicitate, așa cum o știm noi: Măslinele se numesc Marmarabirlik. Doriți să le cunoașteți? Și o încercare grafică de la Optinova, care s-a jucat cu un logo în forma ochelarilor.

Singura "multinațională" care apărea în Anunțul telefonic de acum 27 de ani era Haribo, cu ceea ce astăzi s-ar numi un "proiect special": un timbru cu ursulețul, monocolor, la calitatea vremii, inserat pe fiecare pagină din interior.

În rest, numele firmei și oferta:

  • Metco SRL desface produse en-gros Made in Italy
  • Al Halal oferă lame de ras cu reducere de preț 10% și blugi pentru copii
  • Brutăria Bob vinde en-gros produse panificație pentru unitățile privatizate.
  • T.F.P. "desface" țăgări Kent, Marlboro, Pall Mall, Assos, L&M, Bond

VIDEO. Proiectul special Haribo

GALERIE FOTO. Marea publicitate în Anunțul telefonic, acum 27 de ani

Articol sposorizat de Anunțul telefonic.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu