Skip to main content

PROIECT SPECIAL. România în anunţuri, acum 27 de ani: televizoare pe lămpi, video, măsline, Trabanturi şi savuroase matrimoniale. Ce se vindea şi ce se cumpăra?

 
PROIECT SPECIAL. România în anunţuri, acum 27 de ani: televizoare pe lămpi, video, măsline, Trabanturi şi savuroase matrimoniale. Ce se vindea şi ce se cumpăra?

PROIECT SPECIAL. Cum arăta România acum 27 de ani, prin anunţurile de mică publicitate? Ce se vindea şi ce se cumpăra?

Publicitate

La maşini, se vindeau Dacii, Trabanturi şi Oltcit-uri. Rareori ceva din afară (un BMW din 1979 se vindea cu 1.200 de dolari). La electronice, încă se vindeau televizoare Diamant (alb-negru), Opera (pe lămpi), dar şi lămpi TV. Videorecorderele şi casetele video erau în top. O grămadă de mărci. Se găseau încă magnetofoane. Şi dublu radiocasetofoane. Se vindeau până şi sticle de Pepsi la mica publicitate.

Cele mai savuroase erau Matrimonialele şi felul în care, la început de democraţie, doritorii alegeau să-şi exprime dorinţele. Mai pe ocolite, nu abrupt, direct, ca în anunţurile zilelor noastre. Exemple, mai jos.

Marea publicitate era, de fapt, o mică publicitate cu font mai mare. Prezentau oferta, de la măsline, cafea şi ţigări Kent şi Assos, la blugi, parfumuri, lame de ras şi gablonzuri. Multe SRL-uri din copilăria capitalismului românesc, botezate pe măsura vremurilor (departe de noţiunea de brand de azi): T.F.P. SRL, STAC SRL. O.K. Import Export.

Turcia era mai aproape decât Occidentul. Se aducea "o gamă largă de produse din Orientul Îndepărtat".

Exista şi o "multinaţională": Haribo, cu ceea ce astăzi s-ar numi un "proiect special": un timbru cu ursuleţul, monocolor, la calitatea vremii, inserat pe fiecare pagină din interior.

Programul TV încăpea pe un sfert de pagină. Şi era pe o săptămână! Era normal. În iunie 1992, erau doar TVR 1 şi TVR 2, cu emisiuni celebre atunci: Reflecţii rutiere cu Virgil Vochin (joia), serialul Dallas (duminică) şi serialul Twin Peaks (sâmbăta, de 20.35)

Pentru acest material sponsorizat au fost folosite anunţuri şi reclame publicate în 1992 de publicaţia Anunţul Telefonic. Ziarul a aniversat 27 de ani, ocazie cu care a retipărit ediţii de la începuturi.

Matrimonialele - curte prin anunţuri

Ce parteneri şi căutau românii la anunţuri, acum 27 de ani? "Căsătoria"era invocată în mai toate anunţurile, destul de serios formulate de câtre domni şi doamne (mulţi intelectuali şi licenţiaţi). Unele erau seci, clare în cerinţe ("ofiţer minion", "doamnă nefumătoare", "nematerialistă"), altele mai "curtenitoare:

EU, 40/178, atractiv, charmant, curajos, cu mult succes în meseria mea de inginer şi iubitor de muzică, pictură, sport, te caută pe tine, simpatică, frumoasă şi înţelegătoare de franceză şi engleză.

Ce însemna un anunţ mai "direct": "Manager bancar, 33/160/55, doresc economistă (studentă) inteligentă, fascinantă, realistă, uluitoare, weekend munte".

GALERIA FOTO este mai mult decât expresivă

Auto - Epoca Daciilor

La începutul anilor 90, cu 20 de ani înainte de Logan, vechea Dacie apărea în cele mai multe anunţuri. Se mai vindea câte un Trabant sau un Oltcit. Încet, încet, îşi fac loc mărcile vestice: un Mercedes vechi, din anii 70, sau câte un BMW. Şi un VW Golf, tot din anii 70 (1.500 de dolari cerea).

Electronice - De la Magnetofoane Kashtan şi (încă) televizoare pe lămpi la video "în garanţie"

După anii comunismului, români descopereau electronica modernă. După ani în care un videorecorder se vindea la preţ de Dacie, acum se găsea la mica publicitate. Din toate mărcile: "Orion, cu 4 capete", "AIWA deosebit", "SANYO în garanţie", Toshiba. La preţuri de 200-300 de dolari. Apăreau şi primele televizoare color importate: Grundig. Şi radiocasetofoane, la 175 de dolari.

Pe lângă noile tehnologii, se puteau cumpăra, încă, vechile televizoare alb-negru Diamant (modelul cu cea mai mare diagonală în comunism), Opera (un televizor pe lămpi), dar şi localele televizoare color din anii 80. Plus magnetofoane Kashtan.

Marea publicitate - Mică publicitate extinsă

Cele mai multe reclame de "mare publicitate" erau, de fapt, prezentări ale ofertei, în scris. Inevitabil, toate firmele puneau şi "SRL" lângă nume.

Puţine intenţii de publicitate, aşa cum o ştim noi: Măslinele se numesc Marmarabirlik. Doriţi să le cunoaşteţi? Şi o încercare grafică de la Optinova, care s-a jucat cu un logo în forma ochelarilor.

Singura "multinaţională" care apărea în Anunţul telefonic de acum 27 de ani era Haribo, cu ceea ce astăzi s-ar numi un "proiect special": un timbru cu ursuleţul, monocolor, la calitatea vremii, inserat pe fiecare pagină din interior.

În rest, numele firmei şi oferta:

  • Metco SRL desface produse en-gros Made in Italy
  • Al Halal oferă lame de ras cu reducere de preţ 10% şi blugi pentru copii
  • Brutăria Bob vinde en-gros produse panificaţie pentru unităţile privatizate.
  • T.F.P. "desface" ţăgări Kent, Marlboro, Pall Mall, Assos, L&M, Bond

VIDEO. Proiectul special Haribo

GALERIE FOTO. Marea publicitate în Anunţul telefonic, acum 27 de ani

Articol sposorizat de Anunţul telefonic.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Olympic Olympic
    Post frumos și cu multe amintiri din trecut! Fotografii excelente pe care ni le oferiți!
  • johhny bravo johhny bravo
    Dragut articol, bravo pdm :) Magnetofoanele sunt cautate si astazi de audiofili, btw.

Trimite un comentariu

sus