Skip to main content

Românii, online-ul și doctorii: Ne informăm din surse neautorizate și neverificate

 
Românii, online-ul și doctorii: Ne informăm din surse neautorizate și neverificate
Foto: Hepta

Unde caută românii informații medicale pe net? Cât de verificate sunt sursele? Sunt credibile?

"Desi tehnologia ii face sa se simta in control si mai putin stresati, majoritatea romanilor se informeaza din surse neautorizate si neverificate precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor", spune Oana Cociașu, managing partner al agenție specializate Medic One.

Publicitate

Recomandarea ei:

"De aceea, recomandarea noastra este ca medicii, mai ales cei specialisti, sa comunice mai mult in online pentru a ajunge la pacienti si pentru a minimaliza astfel influenta surselor nesigure sau inselatoare".

Concluzia este parte a unui studiu ealizat de agentia Medic One in parteneriat cu iSense Solutions, in cadrul platformei Bold by Lowe Group.

Ce arată studiul? De unde se informează românii?

Dintre romanii care se informeaza online pe subiecte legate de sanatate, cei mai multi au folosit in ultimul an forumuri generale (74%), platforme online specializate (69%), grupuri din social media (37%), bloguri (32%) sau chat cu prietenii din social media (31%).

Un sfert dintre respondenți spun că au solicitat sfaturi medicale online. Cui? În egală măsură au cerut sfatul utilizatorilor (50%), dar și medicilor de pe diverse platforme online.

Empatia tehnologică și online

Parte dintre pacienți este conectată cu cei care suferă de afecțiuni similare. Studiul arată că un sfert din pacienți țin legătura online cu cei care au aceleași probleme medicale. Cum? Pe forumuri (36%), pe Facebook (33%), pe mobil (42%), prin email și pe platforme online. Parte dintre ei (procente mai mici, 14-15%) țin legătura pe whatsapp sau pe grupurile de suport online.

Potențial pe domeniu

Interesul românilor pentru zona medicală, prin online, are un mare potențial. 

Andrei Canda, Managing Partner, iSense Solutions.:

„Faptul ca majoritatea romanilor folosesc tehnologia in domeniul sanatatii din proprie initiativa arata un potential foarte important de crestere a utilizarii acesteia in cazul unor eforturi mai mari de promovare din partea medicilor, farmacistilor sau furnizorilor de servicii medicale.

De asemenea, un public foarte important, pe langa pacienti, il reprezinta cei care au grija de sanatatea altora.

Spre exemplu, 6 din 10 romani din mediul urban au in ingrijire alte persoane, in special membri mai in varsta ai familiei (35%) sau copii sub 12 ani (21%)”.

VEZI Studiul complet, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu