Skip to main content

Sunt practici de tipul spațiului controlat de Putin și de Turcia lui Erdogan. Patru ONG-uri, despre controlul ANAF la Rise Project

 
Sunt practici de tipul spațiului controlat de Putin și de Turcia lui Erdogan. Patru ONG-uri, despre controlul ANAF la Rise Project

"Descinderea ANAF la RISE Project este o tentativă de intimidare a ziariștilor de investigație". O spun patru organizații, într-un punct de vedere comun: Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Expert Forum și Centrul Român de Politici Europene.

"Considerăm că descinderea inspectorilor ANAF la reputata platformă de jurnalism de investigație RISE Project a fost o tentativă de intimidare a ziariștilor. 

Asemenea practici se întâlnesc în spațiul ex-sovietic controlat de Vladimir Putin și în Turcia lui Erdogan, nefiind compatibile cu valorile unui stat membru al UE și NATO", punctează organizațiile.

Poziția ONG-urilor:

Considerăm că descinderea inspectorilor ANAF la reputata platformă de jurnalism de investigație RISE Project a fost o tentativă de intimidare a ziariștilor.

Contextul în care a avut loc această „inspecție inopinată” a ANAF (joi, 7 iunie, exact în ziua în care jurnaliștii anunțau publicarea unui nou episod din seria dezvăluirilor care îl vizează pe liderul PSD și a doua zi după ce Liviu Dragnea pusese public la îndoială sursele de finanțare ale RISE Project), precum și explicațiile neconvingătoare de până acum ale conducerii ANAF indică exercitarea unor presiuni prin intermediul unei instituții a statului asupra ziariștilor incomozi și a presei independente.

Asemenea practici se întâlnesc în spațiul ex-sovietic controlat de Vladimir Putin și în Turcia lui Erdogan, nefiind compatibile cu valorile unui stat membru al UE și NATO.

Luând act de distanțarea liderului PSD Liviu Dragnea față de această acțiune, solicităm primului-ministru Mihai Tudose clarificări privind demersurile ANAF contra RISE Project și actualei majorități guvernamentale PSD-ALDE-UDMR să respecte libertatea de exprimare, libertatea presei și dreptul la informare al publicului. 

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House România

Expert Forum

Centrul Român de Politici Europene 

Publicitate
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Daca sunt curati, nu vad unde e problema. Sau asta e problema, ca deontologii nu sunt chiar deontologi? Nu sunt pesedist, dar încep am senzații de greata cand aud freedom house, gds, rise, pressone.
  • Toti sorosisti se intriga, cand o institutie face niste verificari. Pora(GDS), Laura Stefan(expert forum), Guset(freedom house)... urmati voi la control

Trimite un comentariu