Skip to main content

Sunt practici de tipul spaţiului controlat de Putin şi de Turcia lui Erdogan. Patru ONG-uri, despre controlul ANAF la Rise Project

 
Sunt practici de tipul spaţiului controlat de Putin şi de Turcia lui Erdogan. Patru ONG-uri, despre controlul ANAF la Rise Project

"Descinderea ANAF la RISE Project este o tentativă de intimidare a ziariştilor de investigaţie". O spun patru organizaţii, într-un punct de vedere comun: Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene.

Publicitate

"Considerăm că descinderea inspectorilor ANAF la reputata platformă de jurnalism de investigaţie RISE Project a fost o tentativă de intimidare a ziariştilor.

Asemenea practici se întâlnesc în spaţiul ex-sovietic controlat de Vladimir Putin şi în Turcia lui Erdogan, nefiind compatibile cu valorile unui stat membru al UE şi NATO", punctează organizaţiile.

Poziţia ONG-urilor:

Considerăm că descinderea inspectorilor ANAF la reputata platformă de jurnalism de investigaţie RISE Project a fost o tentativă de intimidare a ziariştilor.

Contextul în care a avut loc această „inspecţie inopinată” a ANAF (joi, 7 iunie, exact în ziua în care jurnaliştii anunţau publicarea unui nou episod din seria dezvăluirilor care îl vizează pe liderul PSD şi a doua zi după ce Liviu Dragnea pusese public la îndoială sursele de finanţare ale RISE Project), precum şi explicaţiile neconvingătoare de până acum ale conducerii ANAF indică exercitarea unor presiuni prin intermediul unei instituţii a statului asupra ziariştilor incomozi şi a presei independente.

Asemenea practici se întâlnesc în spaţiul ex-sovietic controlat de Vladimir Putin şi în Turcia lui Erdogan, nefiind compatibile cu valorile unui stat membru al UE şi NATO.

Luând act de distanţarea liderului PSD Liviu Dragnea faţă de această acţiune, solicităm primului-ministru Mihai Tudose clarificări privind demersurile ANAF contra RISE Project şi actualei majorităţi guvernamentale PSD-ALDE-UDMR să respecte libertatea de exprimare, libertatea presei şi dreptul la informare al publicului.

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House România

Expert Forum

Centrul Român de Politici Europene

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gogul deontologul gogul deontologul
    Daca sunt curati, nu vad unde e problema. Sau asta e problema, ca deontologii nu sunt chiar deontologi? Nu sunt pesedist, dar încep am senzații de greata cand aud freedom house, gds, rise, pressone.
  • Mircea Mircea
    Toti sorosisti se intriga, cand o institutie face niste verificari. Pora(GDS), Laura Stefan(expert forum), Guset(freedom house)... urmati voi la control

Trimite un comentariu

sus