Skip to main content

Amendă-record pentru România TV pentru jigniri aduse Codruţei Kovesi şi acuzaţii neprobate pentru Iohannis

 
Amendă-record pentru România TV pentru jigniri aduse Codruţei Kovesi şi acuzaţii neprobate pentru Iohannis

Apelative precum „mincinoasă notorie”, „golancă”, „purtătoare ilegală de fustă”, ”Face din România closetul ei.”, ”Se urcă pe toţi şi face pişu pe ei” au costat România TV 120.000 de lei.

Publicitate

Afirmaţiile i-au aparţinut lui Gelu Vişan, de la PMP, care făcea referire la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-o emisiune din luna mai, moderată de Lili Ruse. Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit 93 de sesizări de la telespectatori, ce acuzau în special limbajul exagerat al lui Vişan.

Subiectul este la a doua strigare la CNA. Marţi a fost vizionarea şi propunerea sancţiunilor, însă niciuna nu a trecut atunci la vot. Cazul a fost reportat, pentru vot, pentru şedinţa de astăzi. Atunci, au fost propuse sancţiuni de 120.000 de lei (Florin Gabrea), 40.000 de lei (Radu Călin Cristea) şi 20.000 de lei (Monica Gubernat). Radu Călin Cristea şi-a retras propunerea, rămând doar cele două.

„Eu nu am mai asistat la aşa ceva de când sunt în CNA şi când n-am fost în CNA. De neacceptat, de netolerat, nu poţi să te uiţi şi nici să auzi aşa ceva.”, a spus Florin Gabrea, în şedinţa de marţi, când a propus amenda-record.

La rândul său, Radu Herjeu, membru CNA, tot în şedinţa de marţi, a declarat: „De data asta moderatorul şi-a făcut datoria. Problema mea e alta, de câte ori trebuie moderatorul să-l întrerupă până când trebuie să i se taie invitatului telefonul? E ok, şi-a făcut datoria, dar de cinci ori, dacă nu chiar de mai multe ori îi spune: „Domnul Vişan, vă rog să nu mai jigniţi”, iar domnul Vişan continuă să jignească.”

Au votat pentru Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu şi Gabriel Tufeanu. Alţi patru membri au votat pentru sancţiunea de 20.000 de lei: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu şi Laura Georgescu.

Legislaţia invocată de CNA:

Art 3 cu 2 din Legea Audiovizualului:

„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

Art 34, din Codul Audiovizual:

„Orice persoană are dreptul la propria imagine”

Art 40 cu 1 şi cu 5, limbajul injurios

„(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente
ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.”

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

Art 64 1 b,

„(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; #M4 b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.”

Art 65 a,

„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;”

Art 66 1 a,

„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;”

Art 47 cu 3,

„(3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”

Fragmente din emisiune, din:

Gelu Vişan: Ăsta mai e DNA? Ăsta-i DNA?
Liliana Ruse: Da ce e domnu…?
Gelu Vişan: Caricatura asta despre care spune că e caricatură un procuror? Nu eu! Un procuror spune despre DNA că-i caricatură… Acest instrument stalinist de opresiune? Ăsta-i DNA? Aşa numiţi dumneavoastră… Asta este şefă?
Liliana Ruse: Se numeşte, nu c-o numesc eu…
Gelu Vişan: Femeia asta care spune ”Mânca-ţi-aş gura”, nu ştiu ce, cu limbaj golănesc? Şi de ce ridicaţi mâna la mine că aşa vorbeşte ea… Mânca-vi-aş gura, freca-vi-aş, nu ştiu ce?

Gelu Vişan: Nu e nicio doamnă, doamnă. Doamnă, ascultaţi-mă! E purtătoare ilegală de fustă. Ascultaţi-mă pe mine! Da (neinteligibil) de discriminare, da?

(...)

Gelu Vişan: Da este o şmecheră, o golancă…

(...)

Gelu Vişan: Doamnă, cum poţi să faci din România closetul tău? Cum poţi să faci din România… să faci pişu în capul întregii ţări, c-aşa vrei tu?

Gelu Vişan: Şi noi ce trebuie să facem acuma? Noi acum să spunem: Vai, doamna Kovesi… Vai, doamnă, vai..

(...)

Liliana Ruse: Domnu Vişan, de ce atâta grabă a preşedintelui să se pună imediat cum e un scandal legat de doamna Kovesi, domnul Iohannis îi pune capac, doamna Kovesi rezistă?

Gelu Vişan: Pentru dumneavoastră, pentru telespectatorii României TV şi mă bucur că este o emisiune a dumneavoastră, dacă-mi daţi 3-4 minute o să vă explic imediat adevărata faţă a domnului Iohannis. Domnul Klaus Werner Iohannis când era primar al Sibiului, atenţionat de o mare personalitate a României, domnul Corneliu Bucur, directorul Muzeului Astra asupra modului în care cheltuieşte banii şi fură banii… îl acuză pe Iohannis că fură banii din primăria Sibiului, îl acuză cu subiect şi predicat, unde… o să vorbim despre afacerea Aeroportul şi despre interesele pe care le are Klaus Iohannis acolo, da?

Liliana Ruse: Ce ne citiţi acolo? Să ştim şi noi…

Gelu Vişan: Vă citesc următorul lucru… L-a chemat pe acest domn Bucur în birou, da?, în birou… de fapt, al altuia, şi spune aşa, citez: ”Într-o tiradă neîntreruptă pe un ton de-o agresivitate ce-mi amintea de scenele din filmele italiene cu Camorra, domnul Iohannis mi-a atras atenţia asupra atitudinii mele insultătoare prin care aţi adus grave prejudicii de imagine Primăriei Sibiului şi mie însumi. Atrăgându-mi atenţia că aşa ceva nu am de gând să tolerez, după care mi-a ordonat să încetez imediat orice campanie de presă pe tema violării legii bugetului de stat. Continui doar c-o singură frază ca să vedeţi adevărata faţă a acestui individ, da?, care a constituit un grup infracţional şi-o să vă spun care, da?, în care timp de o jumătate de oră îl calcă în picioare pe directorul Muzeului Astra, la propriu, da?, dă cu el de toţi… omul spune aicea…

Liliana Ruse: La propriu nu, bănuiesc că nu l-a lovit, adică…

Gelu Vişan: Da? Nu, nu, nu… L-a făcut…

Liliana Ruse: Cu gura, aşa…

Gelu Vişan: L-a făcut cu ou şi cu oţet de ce-şi permite să se intereseze de bugetul public şi are aici o descriere domnia-sa… ”Figura sa schimonosită de ură şi adversitate, nu o puteam asocia decât cu cea a unei persoane meschine, (neinteligibil), intolerante faţă de orice opinie contradictorie, trăsături specifice persoanelor inculte ajunse într-o poziţie care le depăşeşte, evident, calităţile naturale şi culturale.” Mai mult, decât atât…

Liliana Ruse: Din ce citiţi? Arătaţi să vedem despre ce e vorba…

Gelu Vişan: ”Războiul meu pentru democraţie”… Este publică… ”Războiul meu pentru democraţie” a domnului Corneliu Bucur… Domnul Corneliu Bucur, pentru cei care s-au întrebat ce-am eu cu domnul Iohannis, mi-a făcut cadou această carte din 2016, scrie aici, da?, n-am citit niciodată din ea… Am vrut să văd dacă oameni-şi dau seama cu ce hahaleră avem de-a face. Doamnă, ascultaţi-mă…

(...)

Gelu Vişan: … de unde pleacă tot acest subiect. Ia uitaţi dumneavoastră, aici, de unde pleacă. De la şmecheria din afacerea Aeroportul care înseamnă peste 100 de milioane de euro în care domnul Iohannis şi-a adus nişte firme din Germania şi pe care le-a făcut… a făcut aeroportul de-acolo praf… Putem să avem emisiuni speciale pe această temă şi nu numai pe asta că sunt multe teme în care domnul Iohannis a …

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dacu Dacu
    Sa fin seriosi, CNA ul la noi este pur decorativa; o batista pusa pe tambal la ordinul partidelor care s- au perindat la guvernare si o marioneta in mana televiziunilor care o sponsorizeaza la greu ca sa nu faca nimic !
  • Brutus Brutus
    Ce vederi staliniste aveți. Hai să închidem postul, să-i băgam si la pușcărie pentru că nu suntem de acord cu ce se spune pe acolo. Bă, voi de unde comentați, din Orientul îndepărtat al Rusiei?
  • george george
    de acord cu inchiderea acestui al acestei clone OTV.
  • Dragos Dragos
    prea putin, sunt jigniri mari, romania tv este o mizerie
  • Vali Vali
    Mega like pentru Liviu. Astept si visez la ziua cand voi vedea acest "canal" inchis pentru totdeauna. Indobitocirea populatiei trebuie oprita o data pentru totdeauna.
  • MILE MILE
    Putin.....
  • Liviu Liviu
    Trebuia retrasa licenta. Punct!
  • Adi Adi
    Asta cu interventia moderatorului e o pacaleala.Dupa prima jignire out! Sa stie ca daca nu il da afara plateste.Asta ar trebui sa faca.Simplu.20.000 de lei este alta jignire.E ridicol! Ar trebui sa spuneti si de la ce partide sunt cei de la CNA care voteaza.Sa vedeti cum voteaza in functie de interese!
  • ss ss
    Prea putin ;'(

Trimite un comentariu

sus