
Raportul de activitate al Societatii Romane de Televizune pe anul 2016 a fost respins marti de comisiile de cultura din Parlament, cu majoritate de voturi, vot care a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a sedintei, scrie HotNews care citeaza Agerpres.
Au fost 17 voturi pentru respingerea raportului, doua abtineri si un vot impotriva. Votul a fost secret.
Consiliul de Administratie al SRTv, in frunte cu presedintele-director general Irina Radu numita de PSD, ar putea sa fie demis daca raportul va fi respins si miercuri in plenul reunit al Parlamentului.
Potrivit Agerpres, dezbaterea raportului a fost introdusa suplimentar pe ordinea de zi, la solicitarea presedintelui Comisiei de cultura din Senat, Radu Preda. In semn de protest, parlamentarii PNL s-au retras de la sedinta, anuntul fiind facut de presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu.
La sedinta a participat si sefa TVR, Irina Radu. Ea aratat ca anul 2016 a fost un an in care institutia a incheiat pe plus din punct de vedere financiar, si a ajuns la un echilibru din punct de vedere editorial.
Irina Radu, presedintele TVR: „Am incercat sa o onoram din respect pentru dvs., desi a fost asa o invitatie foarte brusca, avand in vedere ca a fost un an foarte greu - anul 2016 - nu cred ca trebuie sa intru acum in prezentarea raportului cu toate amanuntele, cred ca sunt doar niste aspecte pe acre as dori sa le precizez. Vorbim de acest raport in situatia in acre a fost anul despre care vorbim, ultimul an cu finantare din taxa TV, a fost un an in care datoriile SRTV ajunsesera la circa 150 de milioane de euro, a fost un an in care au fost probleme foarte mari cu banii de productie, cu lipsa finantarii pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred ca am facut fata onorabil."
"S-a pornit cu o televiziune distrusa, cu stiri care se ratau, cu nenorociri care la TVR nu apareau 'pentru ca'. Cred ca am reparat aceste lucruri, am ajuns la un echilibru, asta arata si sondajele de opinie si rezultatele cercetarilor noastre. In anul 2016 TVR a incheiat financiar pe plus", a spus ea, citata de Agerpres.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
(dar nu numai)
Serviciul public de televiziune francez (polul public) are o organizare complicată și o finanțare încâlcită, datorată în parte organizării, dar și unei istorii lungi și tumultoase.
În primul rând nu vorbim doar de o singură companie publică de televiziune ci de cel puțin trei: Fance Télévisions S.A., Arte G.E.I.E. și France Media Monde, plus participații în alte companii cu finanțări publice (transnaționale), de ex. TV5 Monde (35%) și EuroNews (20%), plus participații în companii audiovizuale cu capital privat... toate acestea făcând parte din redevență.
Nu se poate compara sub niciun fel piața și, în definitiv, cultura audovizuală franceză cu cea românească. CSA nu e CNA, France Télévisions S.A. nu e SRTV, TF1 nu e TVR1 (nici măcar ProTV, pentru unii), France2 nu e TVR2, France3 nu e TVR3, Radio France nu e Radio România, redevența pentru audovizualul public nu e taxa radio-TV... iar Legea Trautman (1997) nu e Legea 41/1994.
TF1 a apărut în 1948... nu 1984 (sigur e vorba o eroare de scriere). Se numea Télévision Française și era parte din Organismul de Radiodifuziune și Televiziune Francez.
În 1974, prin legea reorganizării audiovizualului public, masivul ORTF a fost spart în șapte societăți publice distincte printre care Radio France și trei canale de televiziune (societăți cu gestiuni separate și angajați proprii): Télévision Française 1, Antenne2 și France Regions 3.
În 1986 Télévision Française 1 este privatizat (Bouygues Télécom, capital 100% francez) și, odată cu încetarea în 1987 a subvenționării publice, noii societății i s-a interzis explicit utilizarea numelui întreg, fiindu-i permisă doar utilizatea acronimului "TF1" pentru a evita orice confuzie cu noțiunea de "serviciu public" reprezentat la acea vreme de celelalte două canale tv publice A2 și FR3. Acestea vor fi unite formal în 1992 și prin lege în 1997 în noul grup public de televiziune France Télévisions sub nume noi: France2 și France3.
Deși companie privată, TF1 este obligat prin Caietul de Sarcini să aibă și "funcțiuni publice". Astfel o bună parte dintre programele difuzate (cândva era 20%, dar Caietul de Sarcini este renegociat cu CSA la fiecare 10 ani, la reatribuirea licențelor) trebuie să "acopere interesul public și să asigure accesul la cultură al telespectatorilor francezi" în principal prin emisiuni informative, reportaje, documentare și emisiuni culturale.
In 2016, Romania a fost eliminata de la Eurovision pe ultima suta de metri, de catre doamna Ingrid Deltenre, care dupa aceea a fost invitata politicos de catre sefii ei sa se gandeasca la retagerea din activitate, ceea ce ea a si facut in septembrie 2017 (in prezent).
Asta inseamna ca EBU si-a dat seama ca eliminarea Romaniei a fost imorala, dar totusi, ramane dreptul nostru sa stim daca TVR mai are datorii.