Skip to main content

Toată presa, același text pe prima pagină: Zi neagră pentru ziarele din România! De ce?

 
Toată presa, același text pe prima pagină: Zi neagră pentru ziarele din România! De ce?

Aproape toate ziarele de azi publică pe prima pagină același text: “Zi neagră pentru ziarele din România.”

Publicitate

Pentru Click, textul deschide ediția de luni. Același material e integral pe prima pagină, cu același titlu, în Evenimentul zilei, România liberă și Libertatea. Adevărul are o trimitere, dar textul e pe prima pagină.

Despre ce este vorba?

Textul – pe care îl găsiți mai jos – vorbește despre situația distribuției de presă din sectorul 4, unde zeci de chioșcuri au fost ridicate de Primărie.

Ziarele „condamnă măsurile luate de primarul PSD Daniel Băluţă, urmaşul lui Piedone, şi-i cer primarului Gabriela Firea şi Guvernului condus de Mihai Tudose să ia de urgenţă măsuri pentru a rezolva această situaţie fără precedent.”

Niciun titlu nu menționează însă care este sursa textului și ce reprezintă el (un punct de vedere comun, un comunicat al cuiva etc).

Doar două titluri publică articole proprii pe subiect: Cotidianul și Gazeta sporturilor. „Greva distribuitorilor de presă!”, titrează Gazeta sporturilor, care notează că „astăzi, în anumite zone din București, în special în sectorul 4, chioșcurile de ziare sunt închise”. De ce? „difuzorii de presă protestează împotriva abuzurilor primăriilor și, în primul rând, împotriva primarului Daniel Băluță, din sectorul 4.”

Cotidianul dedică două pagini subiectului, cu titlul „Difuzorii bucureșteni, în grevă generală”.
Ziarul condus de Cornel Nistorescu notează că azi (luni, 25 septembrie), 300 de puncte de difuzare a presei din București sunt închise.

Din material:

- zeci de chioșcuri din Sectorul 4 au fost ridicate.

- Înainte ca Daniel Băluță să ajungă primar, în sectorul 4 Asociația Difuzorilor de Presă București avea 110 chioșcuri. Acum are 35

- Primarul Băluță spune că „nu demolăm, ci doar le relocăm din zonele în care avem în derulare lucrări de utilitate publică. După ce lucrările se vor fi încheiat, chioșcurile vor reveni îl locațiile stabilitte prin hotărâre de Consiliu local.”

- difuzori din sector spun că Primăria nu le-a aprobat autorizația anuală de funcționare

- o hotărâre a consiliului local recizează că se pot ridica temporar chioșcurile, dacă sunt lucrări în zonă. Aceeași hotârâre menționează însă că în cazul în care mutarea nu este posibilă „acordul de comercializare se retrage, fără ca agenții să solicite despăgubiri din partea autorităților locale.”

Textul publicat azi pe prima pagină a ziarelor:

Zi neagră pentru ziarele din România

Vom fi singura capitală din Europa unde nu se va mai face difuzarea presei? Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public, unele dintre ele cu tot cu marfă.

Deşi 90% dintre difuzorii de presă şi-au dat angajamentul în scris că vor înlocui toate chioşcurile vechi, Primăria Sectorului 4 a refuzat în mod sistematic să acorde autorizaţie de funcţionare. Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei, DREPTUL LA INFORMAŢIE.

Cel mai dramatic episod a avut loc săptămâna trecută, în noaptea de 19 spre 20 septembrie. Potrivit reprezentanţilor Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, 5 chioşcuri de ziare au fost ridicate de pe raza sectorului 4.

Primăria Sectorului 4 a explicat că măsura a fost luată ca urmare a planului de reabilitare a bulevardelor unde se află acele chioşcuri. În timp ce chioşcurile erau ridicate, câţiva membri ai Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi preşedintele acesteia, Ionuţ Nejloveanu, şi soţia acestuia au protestat pentru ca acestea să nu fie luate.

În urma încercării lor de a opune rezistenţă, cei doi au fost ridicaţi de Poliţie, iar în dimineaţa zilei de 20 septembrie au fost duşi la Parchet. Contactaţi de reporterii „Adevărul“, doi dintre difuzorii de presă din Sectorul 4 au declarat că se confruntă cu „o serie de abuzuri fără precedent“ şi că în această situaţie nu se găsesc doar difuzorii de presă din Sectorul 4, ci în toată Capitala.

Deşi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis în luna aprilie o adresă către toate primăriile de sector în care solicită luarea unor măsuri pentru deblocarea situaţiei, Primăria Sectorului 4 a continuat să ridice chioşcurile.

Grupul (Adevărul, Ringier, România liberă, Evenimentul zilei și Capital, după caz n. red) condamnă măsurile luate de primarul PSD Daniel Băluţă, urmaşul lui Piedone, şi-i cere primarului Gabriela Firea şi Guvernului condus de Mihai Tudose să ia de urgenţă măsuri pentru a rezolva această situaţie fără precedent. Ne cerem iertare cititorilor care nu vor putea să-şi cumpere ziarele preferate!


 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Eu prefer magazinele gen InMedio care închiriază spații comerciale pentru vânzarea presei.
    Chioșcurile chinuiesc vânzătorii, mai ales iarna când se folosesc instalații de încălzire necorespunzătoare.

    Difuzorii ar trebui să identifice spații care pot înlocui chioșcurile de ziare stradale.
  • fara presa scrisa nu ramane sigur Bucurestiul, ati uitat de revista primariei, cea de milioane de euro?

Trimite un comentariu