Skip to main content

Toată presa, acelaşi text pe prima pagină: Zi neagră pentru ziarele din România! De ce?

 
Toată presa, acelaşi text pe prima pagină: Zi neagră pentru ziarele din România! De ce?

Aproape toate ziarele de azi publică pe prima pagină acelaşi text: “Zi neagră pentru ziarele din România.”

Publicitate

Pentru Click, textul deschide ediţia de luni. Acelaşi material e integral pe prima pagină, cu acelaşi titlu, în Evenimentul zilei, România liberă şi Libertatea. Adevărul are o trimitere, dar textul e pe prima pagină.

Despre ce este vorba?

Textul – pe care îl găsiţi mai jos – vorbeşte despre situaţia distribuţiei de presă din sectorul 4, unde zeci de chioşcuri au fost ridicate de Primărie.

Ziarele „condamnă măsurile luate de primarul PSD Daniel Băluţă, urmaşul lui Piedone, şi-i cer primarului Gabriela Firea şi Guvernului condus de Mihai Tudose să ia de urgenţă măsuri pentru a rezolva această situaţie fără precedent.”

Niciun titlu nu menţionează însă care este sursa textului şi ce reprezintă el (un punct de vedere comun, un comunicat al cuiva etc).

Doar două titluri publică articole proprii pe subiect: Cotidianul şi Gazeta sporturilor. „Greva distribuitorilor de presă!”, titrează Gazeta sporturilor, care notează că „astăzi, în anumite zone din Bucureşti, în special în sectorul 4, chioşcurile de ziare sunt închise”. De ce? „difuzorii de presă protestează împotriva abuzurilor primăriilor şi, în primul rând, împotriva primarului Daniel Băluţă, din sectorul 4.”

Cotidianul dedică două pagini subiectului, cu titlul „Difuzorii bucureşteni, în grevă generală”.
Ziarul condus de Cornel Nistorescu notează că azi (luni, 25 septembrie), 300 de puncte de difuzare a presei din Bucureşti sunt închise.

Din material:

-zeci de chioşcuri din Sectorul 4 au fost ridicate.

-Înainte ca Daniel Băluţă să ajungă primar, în sectorul 4 Asociaţia Difuzorilor de Presă Bucureşti avea 110 chioşcuri. Acum are 35

-Primarul Băluţă spune că „nu demolăm, ci doar le relocăm din zonele în care avem în derulare lucrări de utilitate publică. După ce lucrările se vor fi încheiat, chioşcurile vor reveni îl locaţiile stabilitte prin hotărâre de Consiliu local.”

-difuzori din sector spun că Primăria nu le-a aprobat autorizaţia anuală de funcţionare

-o hotărâre a consiliului local recizează că se pot ridica temporar chioşcurile, dacă sunt lucrări în zonă. Aceeaşi hotârâre menţionează însă că în cazul în care mutarea nu este posibilă „acordul de comercializare se retrage, fără ca agenţii să solicite despăgubiri din partea autorităţilor locale.”

Textul publicat azi pe prima pagină a ziarelor:

Zi neagră pentru ziarele din România

Vom fi singura capitală din Europa unde nu se va mai face difuzarea presei? Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public, unele dintre ele cu tot cu marfă.

Deşi 90% dintre difuzorii de presă şi-au dat angajamentul în scris că vor înlocui toate chioşcurile vechi, Primăria Sectorului 4 a refuzat în mod sistematic să acorde autorizaţie de funcţionare. Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei, DREPTUL LA INFORMAŢIE.

Cel mai dramatic episod a avut loc săptămâna trecută, în noaptea de 19 spre 20 septembrie. Potrivit reprezentanţilor Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, 5 chioşcuri de ziare au fost ridicate de pe raza sectorului 4.

Primăria Sectorului 4 a explicat că măsura a fost luată ca urmare a planului de reabilitare a bulevardelor unde se află acele chioşcuri. În timp ce chioşcurile erau ridicate, câţiva membri ai Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi preşedintele acesteia, Ionuţ Nejloveanu, şi soţia acestuia au protestat pentru ca acestea să nu fie luate.

În urma încercării lor de a opune rezistenţă, cei doi au fost ridicaţi de Poliţie, iar în dimineaţa zilei de 20 septembrie au fost duşi la Parchet. Contactaţi de reporterii „Adevărul“, doi dintre difuzorii de presă din Sectorul 4 au declarat că se confruntă cu „o serie de abuzuri fără precedent“ şi că în această situaţie nu se găsesc doar difuzorii de presă din Sectorul 4, ci în toată Capitala.

Deşi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis în luna aprilie o adresă către toate primăriile de sector în care solicită luarea unor măsuri pentru deblocarea situaţiei, Primăria Sectorului 4 a continuat să ridice chioşcurile.

Grupul (Adevărul, Ringier, România liberă, Evenimentul zilei şi Capital, după caz n. red) condamnă măsurile luate de primarul PSD Daniel Băluţă, urmaşul lui Piedone, şi-i cere primarului Gabriela Firea şi Guvernului condus de Mihai Tudose să ia de urgenţă măsuri pentru a rezolva această situaţie fără precedent. Ne cerem iertare cititorilor care nu vor putea să-şi cumpere ziarele preferate!


Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Eu prefer magazinele gen InMedio care închiriază spații comerciale pentru vânzarea presei.
    Chioșcurile chinuiesc vânzătorii, mai ales iarna când se folosesc instalații de încălzire necorespunzătoare.

    Difuzorii ar trebui să identifice spații care pot înlocui chioșcurile de ziare stradale.
  • fara presa scrisa nu ramane sigur Bucurestiul, ati uitat de revista primariei, cea de milioane de euro?

Trimite un comentariu

sus