Skip to main content

CNA, cât pe ce să interzică televiziunilor să mai folosească Steaua pentru echipa lui Becali. N-a trecut la vot

 
Sursa: www.fcsteaua.ro
Sursa: www.fcsteaua.ro

Forul audiovizual a fost luat cu asalt, începând din această vară, cu reclamaţii venite de la suporteri. Toţi reclamau faptul că se spune în continuare Steaua, în loc de FCSB. Au voie comentatorii să spună Steaua? Ce zice CNA?

Publicitate

Forul audiovizual a analizat astăzi ştiri şi fragmente din meciuri ale FCSB, după ce a primit 386 de reclamaţii în perioada iunie - septembrie.

Posturile vizate au fost Pro TV, Pro X, TVR, Telekom Sport (fostul Dolce Sport), Digi Sport şi Digi24.

CNA a fost la un pas să interzică folosirea numelui Steaua. Nu a trecut la vot.

Ce s-a întâmplat la CNA, cine a propus interzicerea şi cum a decurs votul, în continuare:

Radu Călin Cristea a venit cu propunerea desomare de „intrare în legalitate” pentru posturile analizate, pentru încălcarea legislaţiei privind informarea corectă. Cu alte cuvinte, să nu se mai spună Steaua, ci FCSB.

„Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeaşi frază, şi Steaua şi FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar şi comentatori cu mare experienţă, de la care aveam alte aşteptări, şi care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverenţe în această eroare infantilă voi propune sancţiuni foarte drastice”, a spus Radu Călin Cristea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru CNA, a nuanţat puţin: comentatorii au voie să spună şi Steaua, dar să nu se afişeze şi scris pe ecran "Steaua", ci FCSB.

Viorel Vasile Buda, membru CNA, s-a declarat împotriva sancţiunii: „Nu voi vota nici un fel de sancţiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care spune stelişti.”

Propunerea lui Radu Călin Cristea a primit doar patru voturi, de la Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Împotrivă au fost Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda şi Dorina Rusu.

„Iată cum CNA şi-a bătut joc de o decizie a justiţiei din România”, a afirmat Monica Gubernat la încheierea votului.

Cum s-au apărat televiziunile:

Vera Secrieru, reprezentant Digi Sport şi Digi24:

„Pot spune că la Digi 24 sau Digi Sport nu au existat situaţii în care echipa să fie numită Steaua. Pe toate burtierele sau caroanele cu clasamente, cu palmares, a aparut scris FCSB. Au existat situaţii în care jucătorii au fost numiţi roş-albaştri sau stelişti, pentru că mai sunt şi scăpări în timpul unor comentarii. Într-un meci de fotbal cât de des poţi să spui FCSB-işti?”

Felix Drăghici, din partea Pro TV:

„Cred că totuşi spectrul destul de larg al erorilor arată faptul că este doar o tranziţie pentru că problema este puţin mai complicată. Sunt 56 de ani de istorie care brusc se anulează. Mutarea nu a fost contestată vreme de 14 ani şi s-a întâmplat oarecum dintr-o dată. În acelaşi timp, palmaresul Stelei este în dreptul celor de la FCSB la UEFA. Ceea ce face ca orice referinţă la trecută să fie la Steaua. E o nouă dimensiune a actualităţii româneşti. E o străduinţă. E o tranziţie pe care încercăm să orespectăm. Nu e atât de uşor.”

Adelina Sandu:

„Aţi văzut în monitorizare doar titrările şi ştirile unde se spunea Steaua, dar nu aţi văzut multitudinea de titrări unde foloseam FCSB. Asta în susţinerea ideii de perioadă de tranziţie şi totodată pentru un telespectator care nu este consumator de fotbal nu este uşor să spui FCSB.”

Cristina Gurău, din partea TVR:

„Această denumire este notorie conform legislaţiei române şi chiar şi legislaţiei internaţionale. Acelaşi exemplu îl putem utiliza şi cu denumirea „xerox” sau în emisiuni şi filme cu „adidas”. Se poate utiliza ca şi terminologie notorie”

Ce au spus membrii CNA:

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu puteţi să mă convingeţi că aţi titrat din greşeală sau neştiinţă Steaua pe ecran, nici TVR, nici Pro TV. În mod intenţionagt aţi titrat pe ecran Steaua, aţi făcut o pentru audienţă, încălcând dreptul la informare corectă.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Am văzut că afişaţi chiar şi la scor FC Steaua (în cazul TVR - n.r.). Eu rămân înmărmurit. Vă atrag atenţia că termenul de FCSB este funcţional din ianuarie 2015. Erau doi ani şi jumătate timp pentru tranziţia despre care vorbeşte dânsul (reprezentantul Pro TV - n.r.). Vă atrag atenţia că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moştenirii Stelei. Ori în clipa în care comentatorii dumneavoastră continuă să folosească acest termen, mi se pare că creează o zăpăceală totală la audienţe pentru că nu mai ştiu exact ce se întâmplă.

Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeaşi frază, şi Steaua şi FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar şi comentatori cu mare experienţă, de la care aveam alte aşteptări, şi care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. E ca şi cum lui Constantinescu, la doi ani după ce a câştigat alegerile, îi spui Iliescu.

Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverenţe în această eroare infantilă voi propune sancţiuni foarte drastice. Vă rog să transmiteţi colegilor pe care îi reprezentaţi. Pot să fiu îngăduitor cu fotbaliştii, care sunt mai tinerei, unii nu prea înţeleg, dar pe partea de comentariu, pe partea unde poţi să iei notă de o realitate care este atât de evidentă, cred că este impardonabile aceste confuzii. Chiar mi se pare un lucru infantil să discutăm despre povestea asta”, a încheiat Radu Călin Cristea.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Dacă pe Ion îl cheamă Ion şi voi îi spuneţi Vasile, eu o consider o dezinformare. Vorbesc de articolul de lege nu ca altceva. Eu trebuie, ca membru CNA, să verific ca informaţiile prezentate de dumneavoastră să fie în conformitate cu realitatea. Şi informaţia în conformitate cu realitatea este că echipa lui Gigi Becali se cheama FCSB. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile nu că vă interzicem unui invitat să spună Steaua. Nu am ce să-i fac invitatului, sub nicio formă. Eu nu i-aş face nimic nici moderatorului că mai spune din când în când Steaua. Dar în momentul în care titrezi pe ecran Steaua Bucureşti te referi la altă echipă.”

Viorel Vasile Buda, membru CNA:

„Nu confuzează pe nimeni. Eu care ma uit la fotbal şi mă uit la Steaua şi ştiu în cupele europene joacă Steaua şi joacă steliştii. De aia sunt cap de serie chiar şi după turul trei, pentru că au palmaresul. Aşa cum zice cineva care spune că are pensie 6 milioane, ştiu că nu are 6 milioane de ron, ci 600 de lei, dar aşa vorbeşte. Pe informare corectă ar fi dacă pe mine m-ar deruta. Eu chiar mă uit la meci.

Înalta curte i-a interzis lui Becali ca în numele echipei să fie Steaua. Clubului i s-a interzis să se cheme Fotbal Club Steaua Bucureşlti. Nu le-a interzis televiziunilor, comentatorilor sau mie.(...) Serios acum. Nu este nicio confuzie. Eu care mă uit la meci. Ştiu cine e Steaua, cine a câştigat campionatul. Nu voi vota nici un fel de sancţiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care să spună noi, steliştii.”

Monica Gubernat:

„Sancţiunea nu se va da pentru comentariu, că au spus stelişti sau Steaua ci pentru faptul că s-a titrat pe ecran.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alex alex
    De "reclama mincinoasa " au auzit membri CNA?
    Protv si-a promovat meciul cu "Steaua" (variatiuni : stelisti).
    Brandul asta inseamna: atragerea de drepturi comerciale tocmai pentru folosirea unui nume,sigle, etc. ( uefa,palmaresul,etc., sunt chichite ; brandul steaua e in liga a patra momentan)

    Ne este nicio confuzie,sponsorul casa de pariuri, a folosit reclama mincinoasa. In loc sa fie valorificat brandul de CSA Steaua, se mai merge pe chichite, iar CNA doarme in papusoi
  • cnau'lu'peste cnau'lu'peste
    Se pare treaba ca iubitorii oierului nu inteleg un lucru simplu: aici nu este voba de o hotarare a instantei care lamureste proprietatea brandului ci de corectitudinea informatiei! Fiecare poate sa-i spuna lui FCSB cum vrea. Dar un prezentator/post TV nu are dreptul sa spuna/titreze Steaua in loc de FCSB, deoarece in acest fel DEZINFORMEAZA! Steaua este o echipa, FCSB alta.
    Este ca si cum la TV in loc de PSD s-ar spune PCR, ca tot aia e !:)) Dupa logica CNAului, nu conteaza ca PSD este un partid diferit de PCR, cat timp el este plin de comunisti, cei de la TV ar avea dreptul sa spuna PCR, nu? Va las pe voi sa ghiciti ce amenda ar lua postul care ar permite aceasta "confuzie" si cat de revoltat ar CNAu lu' madam georgescu
  • Andi Andi
    Rating, rating, rating.... Hotii mici au aparat hoti mari. Nimic nou in Romania.
  • Ted Ted
    Doamna Monica Gubernat si Domnilor Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea va rog cititi cu atentie Hotararile Justitiei in diferendul pe seama marcii Steaua Bucuresti. Daca aveti nevoie, solicitati ajutorul juristilor CNA.
    Peste tot in aceste hotarari se interzice entitatii FCSB sa mai foloseasca in vreun fel marca Steaua Bucuresti. Hotararile indica clar cui se adreseaza. Ele sunt aplicabile doar entitatilor indicate de hotarare. Intelegeti ca trebuie sa lasati jurnalistii si oamenii din afara FCSB sa isi pastreze dreptul constitutional la libera exprimare. Cat timp nu jignesc pe nimeni, nicio prevedere legala sau hotarare judecatoreasca nu interzice folosirea cuvintele "steaua", "Bucuresti", "stelisti" etc.
    Stim ca dvs va place sa va considerati micii Dumnezei pe Pamant. Incercati sa nu fiti ridicoli!
  • stelist pana la moarte si dincolo de ea stelist pana la moarte si dincolo de ea
    talpan&co in loc sa se ocupe de fisa postului conform cu uniforma ce o poarta,el se ocupa de ciubucareli!nu va fi de mirare atunci cand la prima ******cu ”militari” de teapa astuia!
  • George George
    Domnilor de la CNA va rugam respectati legea. Eu sunt confuz cand aud la tv ca Steaua in sus, Steaua n jos, vorbindu se de echipa lui Becali.
    Eu si nu numai eu, stiu ca Steaua este echipa care joaca in liga a IV a. Pe bune? Asa vor sa faca tvurile rating?!!! Aplicati legea domnilor deoarece se vand informatii false in media. E chiar Asa greu sa intelegeti?
  • George George
    Domnilor de la CNA va rugam respectati legea. Eu sunt confuz cand aud la tv ca Steaua in sus, Steaua n jos, vorbindu se de echipa lui Becali.
    Eu si nu numai eu, stiu ca Steaua este echipa care joaca in liga a IV a. Pe bune? Asa vor sa faca tvurile rating?!!! Aplicati legea domnilor deoarece se vand informatii false in media. E chiar Asa greu sa intelegeti?
  • canarus canarus
    Radu Calin Cristea - ''Vă atrag atenția că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moștenirii Stelei.''

    Aceasta parere mi se pare corecta, comentatorii trebuie sa respecte legea. Invitatii pot gresi, dar daca meseria ta este de COMENTATOR, trebuia sa te fi obisnuit in 3 ani.
  • Stelica1967 Stelica1967
    Puteti s-o numiti cum doriti,dar cei cinci milioane de suporteri stiu cu siguranta ca FCSB e STEAUA asta este in ADN ul lor,trairile si amintirile lor nu se rezuma nici la Becali nici la Talpan(cu atat mai putin d-luiTalpan)
  • NICU BUNICU NICU BUNICU
    EU LE-AS FI DAT O AMENDA MARE ***
  • Lacatus are leafa 3000 euro pe luna la csa Steaua Lacatus are leafa 3000 euro pe luna la csa Steaua
    Pai Romeu, matale ai citit dispozitivul hotararii?! Spune ca societatea lui Becali nu mai are voie sa se numeasca Steaua Bucuresti. Si nici Steaua, ca cica o sa fie confuzi astia ca tine. Nu scrie nicaieri ca nu mai are voie lumea sa-i spuna Steaua sau Steaua Bucuresti. Ete asa...
  • Romeo Romeo
    Pentru ce mai este CNA-ul dacă nu pentru respectarea legilor din țara asta în conținutul radio/tv?!
    Rușine membrilor CNA care nu doresc să aplice legea!
    Sunteți pentru dezinformare și intoxicare!
    Aici este vorba de lege nu despre păreri personale!
    O televiziune trebuie să respecte legea ci nu să facă după cum îi sună lui "Ion" la ureche...
    Respect pentru membrii cu coloană vertebrală, din păcate în minoritate...

Trimite un comentariu

sus