Skip to main content

CNA, cât pe ce să interzică televiziunilor să mai folosească Steaua pentru echipa lui Becali. N-a trecut la vot

 
CNA, cât pe ce să interzică televiziunilor să mai folosească Steaua pentru echipa lui Becali. N-a trecut la vot
Sursa: www.fcsteaua.ro

Forul audiovizual a fost luat cu asalt, începând din această vară, cu reclamații venite de la suporteri. Toți reclamau faptul că se spune în continuare Steaua, în loc de FCSB. Au voie comentatorii să spună Steaua? Ce zice CNA?

Publicitate

Forul audiovizual a analizat astăzi știri și fragmente din meciuri ale FCSB, după ce a primit 386 de reclamații în perioada iunie - septembrie. 

Posturile vizate au fost Pro TV, Pro X, TVR, Telekom Sport (fostul Dolce Sport), Digi Sport și Digi24.

CNA a fost la un pas să interzică folosirea numelui Steaua. Nu a trecut la vot.

Ce s-a întâmplat la CNA, cine a propus interzicerea și cum a decurs votul, în continuare:

Radu Călin Cristea a venit cu propunerea desomare de „intrare în legalitate” pentru posturile analizate, pentru încălcarea legislației privind informarea corectă. Cu alte cuvinte, să nu se mai spună Steaua, ci FCSB.

„Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeași frază, și Steaua și FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar și comentatori cu mare experiență, de la care aveam alte așteptări, și care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverențe în această eroare infantilă voi propune sancțiuni foarte drastice”, a spus Radu Călin Cristea. 

Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru CNA, a nuanțat puțin: comentatorii au voie să spună și Steaua, dar să nu se afișeze și scris pe ecran "Steaua", ci FCSB. 

Viorel Vasile Buda, membru CNA, s-a declarat împotriva sancțiunii: „Nu voi vota nici un fel de sancțiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care spune steliști.”

Propunerea lui Radu Călin Cristea a primit doar patru voturi, de la Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.
Împotrivă au fost Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda și Dorina Rusu. 

„Iată cum CNA și-a bătut joc de o decizie a justiției din România”, a afirmat Monica Gubernat la încheierea votului. 

Cum s-au apărat televiziunile: 

Vera Secrieru, reprezentant Digi Sport și Digi24:

„Pot spune că la Digi 24 sau Digi Sport nu au existat situații în care echipa să fie numită Steaua. Pe toate burtierele sau caroanele cu clasamente, cu palmares, a aparut scris FCSB. Au existat situații în care jucătorii au fost numiți roș-albaștri sau steliști, pentru că mai sunt și scăpări în timpul unor comentarii. Într-un meci de fotbal cât de des poți să spui FCSB-iști?”

Felix Drăghici, din partea Pro TV:

„Cred că totuși spectrul destul de larg al erorilor arată faptul că este doar o tranziție pentru că problema este puțin mai complicată. Sunt 56 de ani de istorie care brusc se anulează. Mutarea nu a fost contestată vreme de 14 ani și s-a întâmplat oarecum dintr-o dată. În același timp, palmaresul Stelei este în dreptul celor de la FCSB la UEFA. Ceea ce face ca orice referință la trecută să fie la Steaua. E o nouă dimensiune a actualității românești. E o străduință. E o tranziție pe care încercăm să orespectăm. Nu e atât de ușor.”

Adelina Sandu:

„Ați văzut în monitorizare doar titrările și știrile unde se spunea Steaua, dar nu ați văzut multitudinea de titrări unde foloseam FCSB. Asta în susținerea ideii de perioadă de tranziție și totodată pentru un telespectator care nu este consumator de fotbal nu este ușor să spui FCSB.”

Cristina Gurău, din partea TVR:

„Această denumire este notorie conform legislației române și chiar și legislației internaționale. Același exemplu îl putem utiliza și cu denumirea „xerox” sau în emisiuni și filme cu „adidas”. Se poate utiliza ca și terminologie notorie”

Ce au spus membrii CNA: 

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu puteți să mă convingeți că ați titrat din greșeală sau neștiință Steaua pe ecran, nici TVR, nici Pro TV. În mod intenționagt ați titrat pe ecran Steaua, ați făcut o pentru audiență, încălcând dreptul la informare corectă.” 

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Am văzut că afișați chiar și la scor FC Steaua (în cazul TVR - n.r.). Eu rămân înmărmurit. Vă atrag atenția că termenul de FCSB este funcțional din ianuarie 2015. Erau doi ani și jumătate timp pentru tranziția despre care vorbește dânsul (reprezentantul Pro TV - n.r.). Vă atrag atenția că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moștenirii Stelei. Ori în clipa în care comentatorii dumneavoastră continuă să folosească acest termen, mi se pare că creează o zăpăceală totală la audiențe pentru că nu mai știu exact ce se întâmplă.

Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeași frază, și Steaua și FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar și comentatori cu mare experiență, de la care aveam alte așteptări, și care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. E ca și cum lui Constantinescu, la doi ani după ce a câștigat alegerile, îi spui Iliescu. 

Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverențe în această eroare infantilă  voi propune sancțiuni foarte drastice. Vă rog să transmiteți colegilor pe care îi reprezentați. Pot să fiu îngăduitor cu fotbaliștii, care sunt mai tinerei, unii nu prea înțeleg, dar pe partea de comentariu, pe partea unde poți să iei notă de o realitate care este atât de evidentă, cred că este impardonabile aceste confuzii. Chiar mi se pare un lucru infantil să discutăm despre povestea asta”, a încheiat Radu Călin Cristea. 

Radu Herjeu, membru CNA:

„Dacă pe Ion îl cheamă Ion și voi îi spuneți Vasile, eu o consider o dezinformare. Vorbesc de articolul de lege nu ca altceva. Eu trebuie, ca membru CNA, să verific ca informațiile prezentate de dumneavoastră să fie în conformitate cu realitatea. Și informația în conformitate cu realitatea este că echipa lui Gigi Becali se cheama FCSB. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile nu că vă interzicem unui invitat să spună Steaua. Nu am ce să-i fac invitatului, sub nicio formă. Eu nu i-aș face nimic nici moderatorului că mai spune din când în când Steaua. Dar în momentul în care titrezi pe ecran Steaua București te referi la altă echipă.”

Viorel Vasile Buda, membru CNA:

„Nu confuzează pe nimeni. Eu care ma uit la fotbal și mă uit la Steaua și știu în cupele europene joacă Steaua și joacă steliștii. De aia sunt cap de serie chiar și după turul trei, pentru că au palmaresul. Așa cum zice cineva care spune că are pensie 6 milioane, știu că nu are 6 milioane de ron, ci 600 de lei, dar așa vorbește. Pe informare corectă ar fi dacă pe mine m-ar deruta. Eu chiar mă uit la meci.

Înalta curte i-a interzis lui Becali ca în numele echipei să fie Steaua. Clubului i s-a interzis să se cheme Fotbal Club Steaua Bucureșlti. Nu le-a interzis televiziunilor, comentatorilor sau mie.(...) Serios acum. Nu este nicio confuzie. Eu care mă uit la meci. Știu cine e Steaua, cine a câștigat campionatul. Nu voi vota nici un fel de sancțiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care să spună noi, steliștii.”

Monica Gubernat:

„Sancțiunea nu se va da pentru comentariu, că au spus steliști sau Steaua ci pentru faptul că s-a titrat pe ecran.”
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • De "reclama mincinoasa " au auzit membri CNA?
  Protv si-a promovat meciul cu "Steaua" (variatiuni : stelisti).
  Brandul asta inseamna: atragerea de drepturi comerciale tocmai pentru folosirea unui nume,sigle, etc. ( uefa,palmaresul,etc., sunt chichite ; brandul steaua e in liga a patra momentan)

  Ne este nicio confuzie,sponsorul casa de pariuri, a folosit reclama mincinoasa. In loc sa fie valorificat brandul de CSA Steaua, se mai merge pe chichite, iar CNA doarme in papusoi
 • Se pare treaba ca iubitorii oierului nu inteleg un lucru simplu: aici nu este voba de o hotarare a instantei care lamureste proprietatea brandului ci de corectitudinea informatiei! Fiecare poate sa-i spuna lui FCSB cum vrea. Dar un prezentator/post TV nu are dreptul sa spuna/titreze Steaua in loc de FCSB, deoarece in acest fel DEZINFORMEAZA! Steaua este o echipa, FCSB alta.
  Este ca si cum la TV in loc de PSD s-ar spune PCR, ca tot aia e !:)) Dupa logica CNAului, nu conteaza ca PSD este un partid diferit de PCR, cat timp el este plin de comunisti, cei de la TV ar avea dreptul sa spuna PCR, nu? Va las pe voi sa ghiciti ce amenda ar lua postul care ar permite aceasta "confuzie" si cat de revoltat ar CNAu lu' madam georgescu
 • Doamna Monica Gubernat si Domnilor Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea va rog cititi cu atentie Hotararile Justitiei in diferendul pe seama marcii Steaua Bucuresti. Daca aveti nevoie, solicitati ajutorul juristilor CNA.
  Peste tot in aceste hotarari se interzice entitatii FCSB sa mai foloseasca in vreun fel marca Steaua Bucuresti. Hotararile indica clar cui se adreseaza. Ele sunt aplicabile doar entitatilor indicate de hotarare. Intelegeti ca trebuie sa lasati jurnalistii si oamenii din afara FCSB sa isi pastreze dreptul constitutional la libera exprimare. Cat timp nu jignesc pe nimeni, nicio prevedere legala sau hotarare judecatoreasca nu interzice folosirea cuvintele "steaua", "Bucuresti", "stelisti" etc.
  Stim ca dvs va place sa va considerati micii Dumnezei pe Pamant. Incercati sa nu fiti ridicoli!
 • Domnilor de la CNA va rugam respectati legea. Eu sunt confuz cand aud la tv ca Steaua in sus, Steaua n jos, vorbindu se de echipa lui Becali.
  Eu si nu numai eu, stiu ca Steaua este echipa care joaca in liga a IV a. Pe bune? Asa vor sa faca tvurile rating?!!! Aplicati legea domnilor deoarece se vand informatii false in media. E chiar Asa greu sa intelegeti?
 • Domnilor de la CNA va rugam respectati legea. Eu sunt confuz cand aud la tv ca Steaua in sus, Steaua n jos, vorbindu se de echipa lui Becali.
  Eu si nu numai eu, stiu ca Steaua este echipa care joaca in liga a IV a. Pe bune? Asa vor sa faca tvurile rating?!!! Aplicati legea domnilor deoarece se vand informatii false in media. E chiar Asa greu sa intelegeti?
 • Radu Calin Cristea - ''Vă atrag atenția că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moștenirii Stelei.''

  Aceasta parere mi se pare corecta, comentatorii trebuie sa respecte legea. Invitatii pot gresi, dar daca meseria ta este de COMENTATOR, trebuia sa te fi obisnuit in 3 ani.
 • Puteti s-o numiti cum doriti,dar cei cinci milioane de suporteri stiu cu siguranta ca FCSB e STEAUA asta este in ADN ul lor,trairile si amintirile lor nu se rezuma nici la Becali nici la Talpan(cu atat mai putin d-luiTalpan)
 • Pentru ce mai este CNA-ul dacă nu pentru respectarea legilor din țara asta în conținutul radio/tv?!
  Rușine membrilor CNA care nu doresc să aplice legea!
  Sunteți pentru dezinformare și intoxicare!
  Aici este vorba de lege nu despre păreri personale!
  O televiziune trebuie să respecte legea ci nu să facă după cum îi sună lui "Ion" la ureche...
  Respect pentru membrii cu coloană vertebrală, din păcate în minoritate...

Trimite un comentariu