Skip to main content

Riscurile meseriei: Operatorul Cristian Tamaș și o poveste cu Adelin Petrișor, Yaser Arafat și o ploaie de gloanțe

 

PARTENERIAT. “Meseria asta e adrenalină. E un drog”, spune cameramanul Cristian Tamaș, cu o experiență de 21 de ani în TV.

Ai ajuns acolo și trebuie să o faci. Ajuns odată acolo, intri în jocul aceste de jurnalist, și dacă nu ești în clipa aia acolo și nu ai cadrul acela, ACEL cadru, înseamnă că te-ai dus degeaba”, continuă el.

Publicitate

O poveste din Ramallah, cu Adelin Petrișor, Yasser Arafat și o ploaie de gloanțe:

Cristian Tamaș:

"Eram în Ramallah. Era momentul în care îl aduceau cu elicopterul pe Yasser Arafat. Singurul loc din care puteam vedea ceva, cu Adelin, era un bloc în construcție.

Eu cu Adelin am reușit să ne strecurăm pe scară până sus, pe acoperiș. Lângă noi, era un om care a scos o armă automată, nu știu ce armă era, dar era imensă. Adelin era în fața mea, la un metru.

Când au ajuns elicopterele în câmpul nostru vizual – noi făceam un stand-up – omul a început să tragă în sus. În cadru, era Adelin, iar toate cartușele goale îi zburau în față, când omul trăgea cu arma în sus. A fost ceva ireal.

Atunci am simțit că pot să cad de pe bloc. Ne-am mai dat seama că armele cu care cei de jos trăgeau în sus în semn de omagiu, în momentul acela de euforie că a venit liderul lor, pe are îl adulau, ne puteau lovi.

Toată lumea trăgea în sus. E un moment în care filmezi, în care poți fi lovit de jos de un glonț de la unul care trage de jos cu arma, dar în care ne-am făcut treaba.

Eram acolo, am făcut stand-upul cu Adelin, am filmat ce am filmat și încă sunt în viață. Da, e un moment pe care nu o să-l uit niciodată în viața mea.

Nu poți să spui fac Breaking News-uri până în momentul în care viața mea e pusă în pericol și de acolo mai departe te oprești. Nu, nu ai cum." 

Cristian Tamas lucrează de 21 de ani în televiziune, ca operator de imagine, iar timp de 15 ani a făcut doar știri. A luat premii pentru filmările realizate în reportajele din cadrul emisiunii În Premieră și a călătorit peste tot în lume, "aproape, n-am fost în Asia, n-am ajuns în Australia și în America de Sud destul de puțin."

Interviul face parte din seria de interviuri În spatele camerei, realizată pentru promovarea filmului Breaking News. Scenariul, pe scurt: După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu (jucat de Andi Vasluianu) este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Paginademedia.ro este partener media.

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe și de la ce oră, AICI

VIDEO. Cristian Tamaș: am filma ce am filmat și sunt încă în viață:

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe și de la ce oră, AICI 

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu