Skip to main content

Antena 3, amendată după ce Mihai Gâdea l-a numit pe Traian Băsescu alcoolic și șmenar

 
Antena 3, amendată după ce Mihai Gâdea l-a numit pe Traian Băsescu alcoolic și șmenar
Mihai Gâdea

„Băi șmenarule! Măi alcoolicule!”. Apelativele folosite de Mihai Gâdea la adresa lui Traian Băsescu, fostul președinte al României, i-a atras Antenei 3 o amendă de 5.000 de lei.

Publicitate

CNA a considerat că în cadrul emisiunii a fost încălcat articolul din Codul Audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios”.

Emisiunea a fost difuzată la 18 mai 2017. CNA a analizat cazul abia săptămâna aceasta. 

În cadrul emisiunii din 18 mai s-a discutat despre cum Radu Pricop, fostul ginere al lui Traian Băsescu, ar fi fost avocatul lui Ioan Bendei, fost administrator al RCS. 

Sancțiunea a fost votată la propunerea lui Radu Herjeu. O altă propunere, de 10.000 de lei, făcută de Florin Gabrea, nu a trecut la vot. 

Norina Ionescu, reprezentanta Antenei 3, despre derapajele de la Sinteza zilei: 

„E vorba de limbaj, e adevărat. Păi, atunci ce să fac să redau din limbajul domnului fost președinte Traian Băsescu (râde)? Contextul emisiunii a fost altul, așa că o mică reclamație pe apărarea reputației domnului fost președinte Traian Băsescu e... și asta o reclamație. Cu ce să încep? Cu „țigancă împuțită”? Face parte din limbajul fostului președinte. Să încep cu limbajul domnului Traian Băsescu, care spune acum, în 2017, cu „le umpleam botul de sânge”, referindu-se la Coldea și la Kovesi. La ce să mă mai refer? La „păsărică”, adresându-se domnișoarei Andreea Pană reporter de la Antena 1? Ce să vă spun? Legat de (apelativul n.r.) „alcoolic”, nu știu ce ar putea să vă spun. Chiar domnul Băsescu spune, în 2010, într-o întâlnire cu parlamentarii că era sub influența băuturilor alcoolice. Așa că Mihai Gâdea poate doar reia anumite lucruri care s-au spus, unele poate s-au și dovedit. Iar „șmenar” nu știu, vă spun doar sinonime: „care se descurcă”, „inteligent”, „șmecher”.”

Florin Gabre, membru CNA: „100.000 de afirmații injurioase, nepotrivite, din partea domnului Traian Băsescu nu justifică și nu șterge culpa din punct de vedere jurnalistic și deontologic. Domul Mihai Gâdea are cu totul alt statut social, decât o persoană care trecere pe stradă și înjură, scuipă și face tot ce îi trece prin cap.”

Radu Călin Cristea, membru CNA: „Doar o observație. Poate cădem de acord că această inadecvare lexicală nu-i este caracteristică lui Gâdea. În al doilea rând, părerea mea este că ne legăm foarte tare de acest derapaj făcându-ne că nu știm exact câte emisiuni ne-au trecut pe sub ochi și cu vorbe mult mai grele și cu acuzații. Mă referam doar la calibrarea a percepției noastre legate de ceea ce spunea domnul Gabrea.”

Printre afirmațiile care au atras atenția forului audiovizual: 

 • „Pentru un șmenar o viață întreagă, mare greșeală ați făcut domnu Băsescu! Sau, măi “nea Traiane”! Mare greșeală! Atenție! Data la care Radu Pricop, uitați-vă foarte clar, Radu Pricop devine avocatul lui Bendei Ioan în data de 01.11.2013.”
 • „Băi șmenarule! Măi alcoolicule! De cât timp era Ioana cuplată cu Radu Pricop? Nu întrebi când s-au căsătorit! Pe noi ne interesează când și-au pus pirostriile ca să mai ia un dar de nuntă ca fiica ailaltă mică? Asta ne interesează pe noi?”
 • „Doamnelor și domnilor, e demonstrat că Traian Băsescu e un mincinos patologic”.

LEGISLAȚIE. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Membrilor cna : va veni vremea când în faţa conștiinței vă veți rușina, dar nemaiputând repara nedreptățile făcute vă veți chinui. Veți merita tot chinul.
 • Ma scuzati, am o intrebare.
  Radu Banciu ii zice lui Nastase "Bombonel", lui Voiculescu "Varan" si lui Antonescu "Cacarau". Posibil sa imi scape alte cateva apelative.
  El are voie?
 • 5000 de lei, mai putin decat valoarea unuia din ceasurile pe care Badea i le cumpara saptamanal nevesti-sii.
 • Nu inteleg de ce sunt obsedati cei de la Antena de darul de nunta. Multi oameni se casatoresc, unii chiar fac nunta fara dar. Ii crede statul ca n-au luat bani si ca n-au ce impozite sa plateasca? Cei de la Antena cred ca se lupta impotriva coruptiei, impozitand darul de nunta. Nu-i asa. Daca este coruptie, trebuie demonstrata in alt fel, nu poti impozita un cadou de nunta, asa cum nu poti impozita un cadou pentru ziua de nastere.
 • Astia de la CNA chiar ne cred prosti? Pe bune, cum poti sa dai o amenda asa de mica pentru astfel de dreapaje grosolane? 5000 de lei cred ca este bugetul Antenei pentru umflatul anvelopelor masinilor din parcul auto pe o luna. Pai la asa amenzi, cum sa nu manance ei, ca ca.pra iarba verde mereu?
 • Sancțiunea de doar 5.000 lei a fost votată la propunerea ex-antenistului Radu Herjeu. Poate ne va explica de ce altii au luat mai mult - Kanal D doar pentru anumite aluzii sexuale...ori Realitatea tot pentru insulte...
 • Ce gluma!! A3 a primit 5000 de lei amenda pentru asta!! Acum cateva zile Kanal D a primit 10.000 de lei pentru ca, la o emisiune de divertisment, Bursucu, a facut ALUZII sexuale!! Oare nu intra in pamant de rusine membri CNA??
 • Ce amenda e asta ba *** de la Cna doar 5000 de lei banii de hartie igienica a lu Gadea si Badea iar celor de la R ealitatea le dat 85 000 de doua ori pentru ca au difuzat cantece patriotice si iau facut pe unii membrii cna natarii inca o data cna si ccr sun*** psd

Trimite un comentariu