Skip to main content

Antena 3, amendată după ce Mihai Gâdea l-a numit pe Traian Băsescu alcoolic şi şmenar

 
Mihai Gâdea
Mihai Gâdea

„Băi şmenarule! Măi alcoolicule!”. Apelativele folosite de Mihai Gâdea la adresa lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, i-a atras Antenei 3 o amendă de 5.000 de lei.

Publicitate

CNA a considerat că în cadrul emisiunii a fost încălcat articolul din Codul Audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios”.

Emisiunea a fost difuzată la 18 mai 2017. CNA a analizat cazul abia săptămâna aceasta.

În cadrul emisiunii din 18 mai s-a discutat despre cum Radu Pricop, fostul ginere al lui Traian Băsescu, ar fi fost avocatul lui Ioan Bendei, fost administrator al RCS.

Sancţiunea a fost votată la propunerea lui Radu Herjeu. O altă propunere, de 10.000 de lei, făcută de Florin Gabrea, nu a trecut la vot.

Norina Ionescu, reprezentanta Antenei 3, despre derapajele de la Sinteza zilei:

„E vorba de limbaj, e adevărat. Păi, atunci ce să fac să redau din limbajul domnului fost preşedinte Traian Băsescu (râde)? Contextul emisiunii a fost altul, aşa că o mică reclamaţie pe apărarea reputaţiei domnului fost preşedinte Traian Băsescu e... şi asta o reclamaţie. Cu ce să încep? Cu „ţigancă împuţită”? Face parte din limbajul fostului preşedinte. Să încep cu limbajul domnului Traian Băsescu, care spune acum, în 2017, cu „le umpleam botul de sânge”, referindu-se la Coldea şi la Kovesi. La ce să mă mai refer? La „păsărică”, adresându-se domnişoarei Andreea Pană reporter de la Antena 1? Ce să vă spun? Legat de (apelativul n.r.) „alcoolic”, nu ştiu ce ar putea să vă spun. Chiar domnul Băsescu spune, în 2010, într-o întâlnire cu parlamentarii că era sub influenţa băuturilor alcoolice. Aşa că Mihai Gâdea poate doar reia anumite lucruri care s-au spus, unele poate s-au şi dovedit. Iar „şmenar” nu ştiu, vă spun doar sinonime: „care se descurcă”, „inteligent”, „şmecher”.”

Florin Gabre, membru CNA: „100.000 de afirmaţii injurioase, nepotrivite, din partea domnului Traian Băsescu nu justifică şi nu şterge culpa din punct de vedere jurnalistic şi deontologic. Domul Mihai Gâdea are cu totul alt statut social, decât o persoană care trecere pe stradă şi înjură, scuipă şi face tot ce îi trece prin cap.”

Radu Călin Cristea, membru CNA: „Doar o observaţie. Poate cădem de acord că această inadecvare lexicală nu-i este caracteristică lui Gâdea. În al doilea rând, părerea mea este că ne legăm foarte tare de acest derapaj făcându-ne că nu ştim exact câte emisiuni ne-au trecut pe sub ochi şi cu vorbe mult mai grele şi cu acuzaţii. Mă referam doar la calibrarea a percepţiei noastre legate de ceea ce spunea domnul Gabrea.”

Printre afirmaţiile care au atras atenţia forului audiovizual:

  • „Pentru un şmenar o viaţă întreagă, mare greşeală aţi făcut domnu Băsescu! Sau, măi “nea Traiane”! Mare greşeală! Atenţie! Data la care Radu Pricop, uitaţi-vă foarte clar, Radu Pricop devine avocatul lui Bendei Ioan în data de 01.11.2013.”
  • „Băi şmenarule! Măi alcoolicule! De cât timp era Ioana cuplată cu Radu Pricop? Nu întrebi când s-au căsătorit! Pe noi ne interesează când şi-au pus pirostriile ca să mai ia un dar de nuntă ca fiica ailaltă mică? Asta ne interesează pe noi?”
  • „Doamnelor şi domnilor, e demonstrat că Traian Băsescu e un mincinos patologic”.

LEGISLAŢIE. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Degeaba ziceți voi aici ca Gadea a avut dreptate ca,dupa lege,n-ai voie!
  • Nae Nae
    Membrilor cna : va veni vremea când în faţa conștiinței vă veți rușina, dar nemaiputând repara nedreptățile făcute vă veți chinui. Veți merita tot chinul.
  • Florin ion Florin ion
    Alora 50 de mii de euro!
    Scarba de preot scapa cu 5000 de lei!
    "Curat constitutional"
  • Oprea Oprea
    Dar pt. Minciunile ce se spun la TV. cine plătește?
  • Oprea Oprea
    Dar pt. Minciunile ce se spun la TV. cine plătește?
  • stefan stefan
    Ma scuzati, am o intrebare.
    Radu Banciu ii zice lui Nastase "Bombonel", lui Voiculescu "Varan" si lui Antonescu "Cacarau". Posibil sa imi scape alte cateva apelative.
    El are voie?
  • Ando Ando
    5000 de lei, mai putin decat valoarea unuia din ceasurile pe care Badea i le cumpara saptamanal nevesti-sii.
  • andrei papadag andrei papadag
    Nu inteleg de ce sunt obsedati cei de la Antena de darul de nunta. Multi oameni se casatoresc, unii chiar fac nunta fara dar. Ii crede statul ca n-au luat bani si ca n-au ce impozite sa plateasca? Cei de la Antena cred ca se lupta impotriva coruptiei, impozitand darul de nunta. Nu-i asa. Daca este coruptie, trebuie demonstrata in alt fel, nu poti impozita un cadou de nunta, asa cum nu poti impozita un cadou pentru ziua de nastere.
  • Suny767 Suny767
    Cu ce a gresit Gădea?
    ARE chiar fara de alcoolic.Ba chiar și de pirat.Mai lipsește o cârpă pe ochiul ala chior
  • Valentin Valentin
    Mda... Când Rareș Bogdan s-a luat de CNA imediat a venit amenda. Când e vorba de Antena 3, pauză.
  • digi becaly digi becaly
    Astia de la CNA chiar ne cred prosti? Pe bune, cum poti sa dai o amenda asa de mica pentru astfel de dreapaje grosolane? 5000 de lei cred ca este bugetul Antenei pentru umflatul anvelopelor masinilor din parcul auto pe o luna. Pai la asa amenzi, cum sa nu manance ei, ca ca.pra iarba verde mereu?
  • geo geo
    Sancțiunea de doar 5.000 lei a fost votată la propunerea ex-antenistului Radu Herjeu. Poate ne va explica de ce altii au luat mai mult - Kanal D doar pentru anumite aluzii sexuale...ori Realitatea tot pentru insulte...
  • claudiuu claudiuu
    Cna -Psd = Ciuma Rosie
  • Adi Adi
    Ce gluma!! A3 a primit 5000 de lei amenda pentru asta!! Acum cateva zile Kanal D a primit 10.000 de lei pentru ca, la o emisiune de divertisment, Bursucu, a facut ALUZII sexuale!! Oare nu intra in pamant de rusine membri CNA??
  • claudiuu claudiuu
    Ce amenda e asta ba *** de la Cna doar 5000 de lei banii de hartie igienica a lu Gadea si Badea iar celor de la R ealitatea le dat 85 000 de doua ori pentru ca au difuzat cantece patriotice si iau facut pe unii membrii cna natarii inca o data cna si ccr sun*** psd

Trimite un comentariu

sus