Skip to main content

Kanal D și-a primit „tradiționala” amendă maximă pentru depășiri de publicitate: a avut cu trei ore peste limita legală

 
Kanal D și-a primit „tradiționala” amendă maximă pentru depășiri de publicitate: a avut cu trei ore peste limita legală

S-a întâmplat și în 2015, și în 2016 și în 2017. A devenit deja o tradiție pentru Kanal D ca în ultimele luni ale anului, când încărcarea pe publicitate este mare, să depășească timpul alocat reclamelor, adică de 12 minute pentru fiecare oră. 

Iar pentru CNA a devenit tot o tradiție să-i dea postului turcesc amenda maximă. Fie că a fost vorba de 200.000 de lei, sau chiar de întreruperea emisiei timp de 10 minute. 

Publicitate

O monitorizare periodică făcută de CNA pentru fiecare post în parte arată că anul trecut, în noiembrie, Kanal D a fost campionul depășirilor, astfel:

În perioada 8 - 30 noiembrie, în fiecare seară (fără excepție!), Kanal D a avut mai mult de 12 minute de publicitate pe oră pe intervalul 18.00 - 23.00.

În total, în cele 22 de zile de depășiri, s-au totalizat 3 ore și 1 minut. 

Din estimările Paginademedia.ro, numai din depășiri, Kanal D a atras cel puțin 60.000-80.000 de euro. Iar amenda a fost în jur de 40.000 de euro.

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, în fața membrilor CNA:

„Nu am de gând să vă spun că acestea sunt greșeli tehnice. Înainte de a vă da explicația, vă rog să observați comportamentul ireproșabil din restul anului. Situația se prezintă în felul următor. Sunt mai multe agenții care angajează bugete de publicitate la început de an, însă nu se comandă uniform în timpul anului. Ce pot să vă spun e că am depășit cu mult mai puțin decât am avut cereri. (...) Un post TV în această arhitectură a pieței din România nu este în măsură să pună condiții unei agenții.”

Monica Gubernat, membru CNA;

„Cum puteți să spuneți că vin clienții și că nu-i puteți refuza? (...) Ameda probabil că v-o acoperiți din depășirile pe aceste ore. Cred că v-ați asumat un foarte mare risc. Deja cred că ați sărit calul. Este al treilea an când se întâmplă asta. Pro TV și Antena 1 cum pot să nu depășească?”

Ulterior, Monica Gubernat a cerut pentru o ședință viitoare o monitorizare a publicității la Kanal D, pe luna noimebrie, în extra prime-time. Din informațiile Paginademedia.ro, postul a înregistrat depășiri și pe aceste interval, dar și în decembrie, lună care nu a fost încă analizată de CNA.  

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”)”.  

CONTEXT. Forul audiovizual a monitorizat și analizat în ședința din 18 ianaurie publicitatea posturilor Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1 și România TV, pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie. În cazul celorlalte posturi depășirile au fost de câteva minute, pe întreaga perioadă analizată. 

TABEL. Cum arată depășirile de publicitate de la Kanal D, pe luna noiembrie. (Notă: În fiecare oră postul nu ar trebui să depășească 720 de secunde de publicitate)

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Trebuie scoasă această limită de publicitate , pt ca exista teleshoping 24 ore anumite canale , deci ele pot fi nelimitate fara emisiuni in grila
 • @jk

  Niciuna din celelalte televiziuni nu a depasit cu mai mult de un minut pe luna!
  In septembrie si octomobrie toate televiziunile, inclusiv Kanal D, au fost in marje de 1-2 minute depasire pe luna!
  Urmeaza, insa, in scurt timp, analizarea publicitatii din decembrie.
 • Cati bani face o televiziune din top 3 pentru un singur spot de cateva secunde?

  Asta ar justifica nepasarea depasirii publicitatii.
 • Bun
  Deci aceasta a fost DOAR pe noiembrie(de septembrie și octombrie nu mai are rost să vorbim).Dar nu cred că au fost singurii care au exagerat.
  Ceilalți nu au primit amenzi?S-a reportat pe marți sau altcândva sau nu se mai dă deloc?Ok,și septembrie-octombrie se va mai sancționa?Așteptăm un răspuns din partea CNA-ului,și unul pe bune să sperăm

Trimite un comentariu