Skip to main content

CNA, în Absurdistan. Membrii nu s-au putut decide între 200.000 de lei amendă şi oprirea emisiei 10 minute la Kanal D. Aşa că nu a trecut niciuna

 
televizoare CNA
televizoare CNA

Cum scapi de o amendă dură? Situaţie absurdă în şedinţa publică a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Subiectul: depăşirile uriaşe ale minutelor de publicitate la postul Kanal D, pe luna decembrie. Au dat mai bine de două ore şi 50 de minute de reclame, peste cele 12 minute pe oră, potrivit legii audiovizuale. Situaţie amendabilă, în mod normal.

Kanal D a primit două amenzi maxime, pentru depăşirile din luna noiembrie 2017 şi are un lung istoric în acest sens.

Şi Pro TV a fost sancţionat recent, tot cu amendă maximă de 200.000 de lei, pentru depăşiri la staţiile locale.

Situaţia a fost diferită de această dată. Aproape toţi membrii au fost de acord că postul merită sancţionat drastic, însă nu au ajuns la un consens în ce priveşte cuantumul amenzii. Concret, un membru CNA, Dorina Rusu, a propus oprirea emisiei pentru 10 minute, în timp ce Radu Herjeu a propus din nou amenda maximă de 200.000 de lei.

Însă timp de două şedinţe, nici în cea de marţi, nici în cea de azi, proprunerile nu au reuşit să atragă minimum şase voturi, aşa cum spune legislaţia.

Propunerea de 200.000 de lei a avut cinci voturi, în timp ce oprirea emisiei pentru 10 minute în prime-time, a avut două voturi (Dorina Rusu şi Răsvan Popescu). Radu Călin Cristea, membru CNA, a votat împotriva ambelor propuneri, fără a-şi motiva decizia.

Cei mai mulţi membri au înclinat către amenda de 200.000 de lei considerând că e mai drastică decât oprirea emisiei pentru 10 minute.

Cum s-a apărat reprezentantul postului în faţa CNA.

Cătălin Băleanu, reprezentant Kanal D:

„Am avut această problemă la finalulul anului 2017, pe care am explicat-o cu ocazia depăşirilor din luna noiembrie. După cum se poate observa, în tot cursul anului 2017 am avut, cu excepţia ultimelor două, luni un comportament ireproşabil, care se vede că este continuată şi în anul 2018, lunile ianuarie şi februarie.

Ce vreau să subliniez este că a fost ceva absolut conjunctural.

Menţionez din nou explicaţia pe care am oferit-o cu ocazia depăşirilor precedente. A fost o disproporţie foarte mare între comenzile de publicitate care s-au primit la postul nostru din prima parte a anului până spre final. Şi o mult mai mare cantitate de ocmenzi de publicitate care s-au primit spre finalul anului.

În această situaţie neplăcută şi nedorită s-a luat această decizie pe care nimeni nu şi-a dorit-o şi despre care vă asigur că nu se va mai repeta în acest an. Vă pot da asigurări pentru tot anul. Pentru că se lucrează încă de acum cu agenţiile de publicitate.”

„Vreau să vă rog să aveţi în vedere că nu există nicio plângere din partea vreunei persoane care să fi semnalat că drepturile sau interesele sale au fost prejudiciate de către Kanal D în luna decembrie, prin felul în care a fost difuzată publicitatea.

Iar la acest aspect a contribuit şi faptul că postul nostru a redus proporţional durata promourilor, astfel încât durata totală promo plus publicitate să fie identică”, a mai adăugat reprezentantul Kanal D în şedinţa de marţi, când s-a discutat prima dată cazul.

Cazul mai poate fi supus la vot încă o dată, dacă un membru va solicita reanalizarea.

CONTEXT. Deja a devenit o tradiţie pentru Kanal D să depăşească timpul alocat publicităţii, de 12 minute pe oră, la fiecare sfârşit de an. S-a întâmplat şi în 2015, şi în 2016 şi în 2017.

La începutul acestui an, CNA a sancţionat în ianuarie Kanal D cu 200.000 de lei pentru depăşirile din luna noiembrie, din prime-time, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

În luna martie, Kanal D a mai luat o amendă de 200.000 de lei, pentru depăşiri tot din luna noiemrbie 2017, dar din timpul zilei (detalii, AICI).

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Deci Kanal D primeste 200.000 de lei amenda pentru 2 ore, iar Pro Tv pentru 11 ore primeste aceeasi amenda? Interesant.
  • Andrei Andrei
    iata ca in Romania a aparut un nou nume de familie... Popepscu...

Trimite un comentariu

sus