Skip to main content

ABSURD. PSD, scut pentru şefa TVR. Doina Gradea, audiată fără întrebări. Tot ce a spus la adresa lui Pătraru

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

AUDIATĂ, DAR NU ÎNTREBATĂ. Situaţie absurdă în Parlament, unde PSD a făcut scut în jurul preşedintelui TVR, Doina Gradea. Cum?

Publicitate

Chemată la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor după înregistrările făcute publice de Dragoş Pătraru, Doina Gradea a fost lăsată să îşi spună punctul de vedere, fără a fi întrebată.

Asta a propus deputatul PSD Diana Tuşa: Să îşi spună punctul de vedere, fără să ise pună întrebări. Să fie audiată, fără să fie întrebată.

Doina Gradea a asistat, tăcută, timp de aproape o oră, la disputa dintre parlamentarii PSD şi cei ai opoziţiei. Nu a intervenit decât spre finalul “audierii”, când şi-a citit de pe foaie punctul de vedere şi a plecat.

O tăcere care a fost apreciată de deputatul PSD Diana Tuşa: “vă mulţumesc că nu aţi intervenit neprocedural, spre deosebire de membrii Comisiei”, i-a spus Tuşa Doinei Gradea înainte de a-i da cuvântul.

Un cuvânt în care Gradea a spus că a fost "permanent criticată", de către "aceiaşi oameni", că Dragoş Pătraru a înregistrat-o "nelegal", că s-a simţit "ameninţată şi şantajată" de realizatorul Starea Naţiei, că Pătraru "încalcă flagrant contractul" şi că nu există cenzură în TVR.

Şi că expresia "cap de porc" e urmare a unei "uzanţe" a jurnaliştilor, care "folosesc porecle" - "Şi eu am mai multe porecle", a spus (declaraţia integrală a Doinei Gradea, mai jos).

Parlamentarii PNL, USR şi PMP au părăsit sala. Chiar preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, a sesizat absurdul situaţiei.

Ştirbu a avut o intervenţie, pe finalul discuţiilor, după care a părăsit şedinţa, iar Gradea şi-a prezentat, nederanjată şi neîntrebată, poziţia.

Gigel Ştirbu, către Doina Gradea:

Ceea ce au făcut colegii noştri de la PSD astăzi v-a creat un mare deserviciu. Pentru că, în locul dvs, eu aş fi rămas aici şi aş fi alungat orice semn de întrebare asupra a tot ceea ce s-a scris, s-a dezbătut şi s-a întâmplat în spaţiul public la adresa instituţiei pe care o conduceţi.

Eu în locul dvs, doamnă Doina Gradea, aş fi luat cuvântul şi aş fi spus: vă rog, lăsaţi-mă să răspund la întrebări, să alung toate aceste neclarităţi. Pentru că, prin ceea ce au făcut colegii de la PSD azi, nu au făcut decât să continue dezbaterea în paţiul public asupra acestei chestiuni.

Maniera prin care au folosit astăzi majoritatea din această Comisie în a bloca, efectiv, audierea dvs nu vă face decât să ridice încă un semn de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în TVR.

Tăcerea Doinei Gradea a fost apreciată de Diana Tuşa, vicepreşedinte al comisiei, cea care a preluat conducerea “audierii” după retragerea lui Gigel Ştirbu.

Diana Tuşa:

Eu am să vă dau cuvântul – vă mulţumesc că aţi avut răbdare şi, spre deosebirea celorlalţi membri ai Comisiei, nu aţi intervenit neprocedural”.

Doina Gradea, poziţia citită de pe foaie, netulburată, în faţa Comisiei:

De luni de zile am fost ameninţată şi – de ce nu – m-am simţit şantajată – de domnul Pătraru

Vă mulţumesc şi vreau să vă spun - şi domnului preşedinte care a plecat - că voi respecta procedurile, pentru că sunt preocupată de respectarea dispoziţiilor legale, prin urmare votul care s-a dat azi în Comisie.

În şapte luni, de când am fost numită, am fost permanent criticată de anumiţi oameni din TVR şi din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume concret.

Am fost jignită continuu, profesional, de către aceşti oameni, de aceiaşi oameni, lăsând loc comentariilor care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine.

Toate acestea în numele dreptăţii, al libertăţii de exprimare, al dreptului de a critica pe oricine şi fără nicio bază reală.

Însă, dacă eu, ca orice om, comentez în privat, în discuţii private, aşa cum toţi colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată şi nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultaţi, înregistraţi, nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluţie.

Vreau să menţionez că înregistrările care au stat la baza montajului realizat şi prezentat de Dragoş Pătraru pe blogul personal, lipsindu-mă, în acest fel, de posibilitatea, legală, de a solicita un drept la replică sunt fapte care pot duce la ideea săvârşirii infracţiunii de violare a vieţii private.

Referitor la discuţia privată pe care am avut-o, înregistrată nelegal de domnul Dragoş Pătraru, menţionez faptul că referirea mai puţin academică pe care am făcut-o la adresa unei colege – pentru care mi-am cerut scuze şi îmi cer scuze încă o dată, în mod public: este o uzanţă a colegilor din media de a-şi atribui diverse porecle. Unele mai inspirate, altele mai puţin. Ştiţi bine, şi eu a o poreclă, e posibil să am mai multe.

Îmi cer scuze public, încă o dată, faţă de această colegă. Nu am vrut să-i lezez imaginea, fiind o discuţie absolut privată.

Din păcate, am constat în urma analizei din ultima perioadă a domnului Pătraru, atât pe propriul blog, cât şi în cadrul emisiunilor realizate pe TVR, că dumnealui încalcă în mod flagrant - şi constat un număr foarte mare de obligaţii asumate prin contractul încheiat cu TVR cu ceva timp înainte de numirea mea.

Am mai constatat că niciuna dintre spusele lui Pătraru, cu privire la acte de cenzură, opresive, dispuse împotriva angajaţilor TVR nu au bază factuală reală. Nu există vreo măsură administrativă, punitivă, dispusă de mine la adresa vreunui jurnalist.

Dimpotrivă, am propus – iar societatea a acordat – bonusuri şi prime jurnaliştilor pentru performanţele şi realizările deosebite.

Menţionez că prin atribuţiile directorului general (…) am dreptul să solicit şi să exercit controlul ierarhic redacţional.

Atitudinea mea faţă de angajaţii TVR nu este dată de o discuţie privată, într-o seară, târziu, după 14 ore de muncă, cu stres şi multă presiune.

Atitudinea mea faţă de colegii mei a fost, în fapt, mereu, una normală, de colegialitate şi de respect. Dovadă stau faptele, nu vorbele aruncate la provocare.

Vreau să vă aduc la cunoştinţă un alt fapt foarte grav. De luni de zile am fost ameninţată şi – de ce nu – m-am simţit şantajată – de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea şi în condiţiile impuse de dumnealui, în sensul prelungirii contractelor pe care le are încheiate cu TVR, de fiecare dată când se apropiau de termenul final. Toate acestea sub egida interesului public şi a libertăţii de exprimare într-o emisiune de divertisment.

O primă înregistrare din cele date de Pătraru este făcută în 18 decembrie. De ce a făcut publice înregistrările abia acum? Avertizorul public în care se erijează o făcea imediat.

Faptul că îi spun să face de Sărbători emisiuni mai soft nu înseamnă imixtiune în politica editorială, atâta timp cât nu o fac formal, în şedinţă, ci era, pur şi simplu, doar o părere, în cadrul unei discuţii de asemenea privată, chiar pe un ton glumeţ de ambele părţi.

Unde e cenzura de care vorbeşte domnul Pătraru, în condiţiile în care emisiunea pe care o prezintă e difuzată pe post? Emisiune în care spune, aduce acuze nefondate şi disceditează conducerea care îşi onorează lună de lună obligaţiile, plătindu-i facturile pe care le emite.

În concluzie, consider că în realitate, mi-au fost afectate imaginea, demnitatea, sănătatea şi violată viaţa privată.

VIDEO. "Audierea" preşedintelui TVR, Doina Gradea

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jeny jeny
    DEMISIA DOAMNA, LASA TVR SA FIE PENTRU NATIUNE, NU PENTRU PSD, NOI NU PLATIM PRIN CONTRIBUTII LA BUGETUL DE STAT TVR CA SA ADUCA OSANALE PSD-ULUI. CULTURA SI IAR CULTURA LA TVR. LUATI DOCUMENTARE DE PE ARTE TV, DE LA FRANCE2,3,5,DE PE OHONIX TV DE LA GERMANI, DE PE AMAZON AMERICA, DE LA BBC SI DIFUZATI LA TVR. O ORA DE ISTORIE A ROMANILOR PE SAPTAMANA NU 5 MINUTE PE ZI CU ADRIAN CIOROIANU, SA-SI CUNOASCA ADEVARATA ISTORIE A ROMANILOR FIECARE CETATEAN AL TARII. INCA O DATA VA GEREM DEMISIA TOVARASA GRADEA.V-ATI IMPRIETENIT CU ANTENA 3 SI INVITATI TOTI LIGAII PSD, CA MUGUR CIUVICA , LA EMISIUNI DE PE TVR?TVR TREBUIE SA FIE IN SLUJBA ROMANILOR SI SA PREZINTE ECHITABIL SI REALISTIC TOT CEEA CE SE INTAMPLA IN POLITICA, FIE BINE, FIE RAU, DIN PARTEA ORICARUI PARTID POLITIC DIN PARLAMENTUL ROMANIEI.
  • Capdeporc Capdeporc
    Cam ce manipulare prin montaj, paco ? a negat gradea ca a zis cap de porc ? O fi zis cap de zana si a pus patraru porc in loc de zana .. sau ca cei de la stiri sunt hateri si merita taiati ? A negat ceva gradea din ce a zis ? Sau darvariu care la doua cuvinte baga si o erectie ..unde e manipularea ca n o vad ... aaa, ca poate patraru spunea da, doina , da , ai dreptate etc .. dar el nu e PDG aici .. momentul ales , tehnicile folosite pot fi discutate dar VORBELE ALEA SUNT REALE si fie si pt atat in orice tara normala omul respectiv isi dadea demisia din functia aia. Imagineaza ti ca seful bbc il facea cap de porc pe un angajat si era inregistrat .. la noi insa ciolanu bate onoarea ..
  • Micky Borinza Micky Borinza
    Am cautat pe Internet CV-ul, data si locul nasterii, liceul absolvit de Doina Gradea .....nimic de parca ar fi spioana fantoma retrasa de pe frontul de vest (numele Gradea pare legenda inventata ) . Imi aminteste de o alta *** , Doina Basca , disparuta in Franta cu 1 000000 dolari din banii lui Ion Ratiu ptr Cotidianul ,,,
  • geo geo
    Livia Pila ce mai zice ?
  • Paco Paco
    De ce nu puneti accent si pe declaratiile doinei gradea? “Vreau să vă aduc la cunoștință un alt fapt foarte grav. De luni de zile am fost amenințată și – de ce nu – m-am simțit șantajată – de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea și în condițiile impuse de dumnealui, în sensul prelungirii contractelor pe care le are încheiate cu TVR, de fiecare dată când se apropiau de termenul final. Toate acestea sub egida interesului public și a libertății de exprimare într-o emisiune de divertisment.” Patraru a ajuns si la 0,8 audienta. E normal sa faca porcarii pentru a isi prelungi contractul. De unde presupuneti ca afirmatiile facute de gradea nu ar fi adevarate? Daca sunt adevarate atunci patraru s-a deceedibilizat complet si isi arata adevarata fata: un actor slab cu o emisiune comerciala de pe urma careia castiga o caruta de bani si care serveste ocazional interese de partid si ale unor preiteni. Ce or mai zice acum cei care se uita seara de seara cum se lupta comediantul satiric cu partidele politice? Ce le-o zice dom’ne! De fapt nu zice nimic: barfe, manipulare prin montaj si scandaluri inutile!
  • Adina Buzura Adina Buzura
    Si ce ar fi putut spune comisia de cultura despre niste inregistrari editate si prezentate din interes personal ale lui patraru si fara nicio proba credibila prezentat de la stiri?
  • didi didi
    nimic despre hateri de profesie, de jurnalisti care merita sa fie taiati pentru ca se iau de pesedea?
  • Maria Marinescu Maria Marinescu
    Diana Tușa e descendentă *** din ***? A făcut azi din Comisia de Cultura o ***.
  • geo geo
    Cine isi mai aminteste de Diana Tusa liberala de pe vremuri care infiera practicile pesediste...

Trimite un comentariu

sus