Skip to main content

Recorder.ro, revelația anului. Povestea. "Când o să obosim, ne încărcăm bateriile și ne întoarcem. Nu vom renunța, pentru că asta știm și asta ne place să facem"

 
Recorder.ro, revelația anului. Povestea. "Când o să obosim, ne încărcăm bateriile și ne întoarcem. Nu vom renunța, pentru că asta știm și asta ne place să facem"
Cristi Delcea și Mihai Voinea, doi dintre fondatorii Recorder.ro, subiectul unui reportaj în revista Regard

FACEM ROMÂNIA BINE. Recorder.ro. Povestea. "Știu că poate sună prețios, dar nouă chiar ne place ce facem", explica simplu, modest, unul dintre fondatorii Recorder.ro acum un an, într-un inverviu pentru Paginademedia.ro.

Proiectul era la început. Pe atunci, Cristian Delcea și Mihai Voinea aveau în palmares câteva reportaje video cu o viralizare spectaculoasă. Întâmplare? Împreună cu un alt prieten - Andrei Crăciun - și cu Răzvan Ionescu (cu care au mai lucrat la Evenimentul zilei și Adevărul), au lansat Recorder.ro.

Publicitate

Materialele care au urmat au confirmat palmaresul pe care îl aveau până atunci: un altfel de reportaje video, sute de mii de vizualizări, share-uri, aprecieri. Un nou stil de a face conținut pe online. Deși, spun ei, "ceea ce facem e un jurnalism foarte tradițional. Ca acum 150 de ani."

Un stil care l-a determinat și pe Cătălin Tolontan să le ofere, la final de 2017 titlul de "Publicația anului". Cu "toată admirația mea, rostogolindu-se spre ei cu o colegială invidie".

Ne-am întrebat și noi, cum și alții se întreabă (și i-am întrebat și pe ei): Cum de fac acele reportaje? Cine i-a învățat? Cum de le ies așa cum le ies? Ce "îi mână în luptă"? Cine e "în spatele lor"?

Răspunsurile ziariștilor care au fondat Recorder.ro sunt mai simple și mai sincere decât credeți. Despre bazele profesiei, despre plăcerea de a-ți face meseria, despre principii, despre pasiune, despre respect.

La început, intenția Paginademedia.ro a fost de a scrie o poveste, cu inserții din răspunsurile celor de la Recorder.ro. Parcurgându-le, însă, ne-am dat seama că vorbesc de la sine. Că sunt mai mult decât suficiente. Cei de la Recorder.ro își spun singuri povestea.

Prezentăm povestea Recorder.ro în proiectul editorial FACEM ROMÂNIA BINE. Într-o perioadă în care aproape “se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - și să prezentăm, în acest proiect, nu “presa care a fost”, ci presa așa cum trebuie să fie făcută. Și cum (încă) se mai face. Poveștile unor proiecte media și ale unor oameni care își fac treaba cu respect pentru public și pentru meserie. Curat.

Un proiect editorial Paginademedia.ro susținut de MedLife.

Povestea Recorder.ro, cu Cristian Delcea, Mihai Voinea și Răzvan Ionescu.

Răzvan Ionescu: Presa are un mare deficit de motivație

"Recorder face un jurnalism foarte tradițional", spune Răzvan Ionescu, publisher. "Respectă regulile și urmăresc rigorile care îi ghidau pe gazetarii marilor ziare din Londra acum 150 de ani".

Cât despre presa de acum?

Răzvan Ionescu:

Presa tradițională nu are o problemă pentru că e tradițională, adică veche, în sensul vârstei pe care o au brandurile, oamenii, redacțiile. Are însă, în cea mai mare parte a sa, cu câteva excepții, un mare deficit de motivație. Iar asta pleacă de la lipsa de viziune și de la faptul că managerii și patronii încalcă reguli elementare ale jurnalismului și ale publishingului.

Nu e o surpriză. Știam asta și înainte de Recorder. Dar acum ne e și mai limpede. Proiectele frumoase și trainice, redacțiile care vor rezista nu se pot construi fără pasiune, fără a duce echipele în starea de bucurie profesională, chiar în starea de grație pentru o perioadă.

Pe de altă parte, Recorder face un jurnalism foarte tradițional. Colegii mei respectă regulile și urmăresc rigorile care îi ghidau pe gazetarii marilor ziare din Londra acum 150 de ani mult mai mult decât o fac cei din “presa tradițională”, cum o numiți.

Paginademedia.ro: Cum v-ați hotărât să puneți bazele Recorder? Ce a anume v-a declanșat dorința de a face presă independentă?

Cristian Delcea: Eu și Mihai lucram la „Adevărul“ de vreo 8 ani și simțeam că e timpul să mai facem și altceva, dar nu să ieșim din presă. Ne place, încă, foarte mult meseria asta. Andrei era jurnalist freelancer de vreo patru ani.

Toți trei am făcut echipă bună la „Evenimentul zilei“ și la „Adevărul“ și voiam să lucrăm din nou împreună și să facem ce ne taie capul.

Cu Răzvan ne știam de vreo 10 ani, fusese redactor-șef și publisher la publicațiile pe la care am trecut.

După câteva discuții la food-court-ul de la Mall Promenada, toți patru ne-am dat seama că ne dorim aceleași lucruri pentru următorii 10-15 ani: să facem, de la zero, o publicație cu care să ne mândrim la bătrânețe.

Pentru primul an ne-am propus un lucru foarte simplu, pe care l-am realizat în totalitate: să ne facem, cu forțe proprii, un loc de muncă la care să venim cu bucurie.

Răzvan Ionescu: După a treia întâlnire la mall, eram angajat. Colegii și partenerii mei mi-au oferit postul de publisher. Ce a declanșat dorința?

Pornirea de a face jurnalism cum ne taie capul, de a face publishing cum e nevoie, adică așa cum era din ce în ce mai greu să faci în ultimii ani în ceea ce numiți “presa tradițională”.

Cred că asta înseamnă Recorder, niște oameni care gândesc

Paginademedia.ro: Pentru ce sau pentru cine faceți proiectul Recorder?

Răzvan Ionescu: Ordinea e cea pe care am învățat-o de acum peste 25 de ani și pe care trebuie s-o respectăm cu sfințenie:

1. Publicul

2. Partenerii, donatorii, clienții de publicitate

3. Instituția Recorder și interesele ei legate de durabilitate, de sustenabilitate

4. Ego-ul și pasiunile noastre.

Ce înseamnă pentru tine Recorder?

Răzvan Ionescu: În primul rând, o șansă enormă de mă bucura foarte tare de această meserie.

Cristian Delcea: Cel mai bun loc de muncă pe care l-am avut. Sunt 13 ani de când mi s-a făcut cartea de muncă și am schimbat câteva redacții.

Aici mă simt, de departe, cel mai bine. Suntem 8-9 oameni care venim la redacție zi de zi, dar marele câștig este că reușim să ne distrăm fără să transformăm locul într-o boemie din asta în care mai publicăm și noi câte ceva când ne aducem aminte.

Până anul trecut am lucrat în redacții tradiționale și am preluat și lucruri bune de acolo. De exemplu, avem ședințe la ore fixe, dar se râde mult la ședințele astea și așa ne vin uneori idei despre cum să abordăm diferit niște subiecte.

Cred că asta înseamnă Recorder, niște oameni care gândesc.

Trebuie să produci conținut cu adevărat valoros pentru ca oamenii să scoată cardul din portofel

Ce înseamnă să susții un proiect de presă din donațiile cititorilor?

Mihai Voinea: Înseamnă că putem spune „supraviețuirea Recorder depinde de încrederea cititorilor”, fără ca asta să fie un clișeu fără fundament.

Trebuie să produci conținut cu adevărat valoros pentru ca oamenii să scoată cardul din portofel și să plătească pentru reportajul pe care tocmai l-au văzut.

E bine de precizat, totuși, că, în acest moment, aproximativ 30% din bugetul Recorder (care înseamnă chirie, utilități, servere, salariile oamenilor din echipă, costuri editoriale) e asigurat din donațiile cititorilor. Restul este completat prin contracte de publicitate.

E o combinație despre care credem că ajută nu doar la autofinanțarea site-ului, ci și la păstrarea unui echilibru editorial: nicio companie privată nu se va asocia cu o publicație care depășește granițele jurnalismului și trece spre activism civic sub presiunea cititorilor.

Și niciun cititor nu va dona pentru o publicație care se transformă într-o agenție de marketing pusă exclusiv în slujba unor interese comerciale.

Există teama zilei de mâine în astfel de condiții? Totuși, vorbim de materiale care consumă foarte mult timp și resurse.

Răzvan Ionescu: Sincer, n-am simțit niciodată teamă. Mi-a fost de câteva ori teamă cu adevărat în marile corporații de media, în marile redacții în care am lucrat. Dar, deocamdată cel puțin, nu și la Recorder.

Asta nu înseamnă ca n-avem griji, inclusiv grija zilei de mâine. Există și aici presiunea bugetului, presiunea finanțării, a resurselor pentru dezvoltare și, în final, presiunea performanței. Numai aceste materiale, atât de cronofage, crează minunatul schimb de energie pe care Recorder îl are cu publicul său.

Altfel nu se poate. Recorder face jurnalism, iar asta e un pic mai complicat decât să scrii un proces verbal.

Care este impactul “patronatului” cititorilor în privința conținutului editorial?

Răzvan Ionescu: Dacă vă referiți la cititorii care donează, care ne-au sprijint cu sume între un euro și câteva sute de euro, tocmai acum punem la punct un sistem mai complex de comunicare.

Ne dorim să stăm în permanentă legătură cu ei, să formăm un grup care să funcționeze ca un board pentru Asociația Recorder Community, instituția care administrează aceste donații.

Suntem jurnaliști profesioniști și avem orgoliul că știm cum să facem această meserie. Dar avem nevoie de ideile, de sugestiile și, mai ales, de criticile și de ghidajul donatorilor noștri, care sunt cititorii cei mai implicați.

Recorder dărâmă un mit mincinos: că brandurile și corporațiile nu respectă, nu încurajează și nu sprijină jurnalismul de calitate

Faceți și conținut branded. Cum relaționează brandurile la ideile de materiale cu care voi veniți?

Răzvan Ionescu: Am mai spus asta: Recorder dărâmă, după acest prim an de viață, încă un mit mincinos, acela că brandurile și corporațiile nu respectă, nu încurajează și nu sprijină jurnalismul de calitate. E o prostie.

Am găsit în multe locuri, și în agenții, și în departamentele de comunicare sau de marketing, parteneri minunați și deschidere uneori totală. Evident că sunt multe eforturi de comunicare în spatele acestor proiecte.

Durează până când noi înțelegem nevoile și poziționările brandurilor, apoi până când dezvoltăm idei împreună, iar la final poate și mai mult până când reușim să ne sincronizăm interesele și regulile.

Pe scurt: brandurile reacționează super-pozitiv atunci când noi ne facem treaba și când în spatele lor sunt oameni care, la rându-le, știu să-și facă treaba.

Avantajul dar și dezavantajul e că nu ne-a învățat nimeni

Cine v-a învățat să faceți lucrurile în acest fel?

Cristian Delcea: Avantajul dar și dezavantajul e că nu ne-a învățat nimeni. Am mai prins câte ceva uitându-ne la filme documentare și la emisiuni de reportaje din Anglia și SUA.

Când am început să facem video content nu prea făcea nimeni asta în online-ul din România și nu știam dacă ceea ce producem noi e ok sau e greșit.

Partea bună e că acum avem deja ceva experiență în producția de video news destinat internetului. Am început devreme cu tipul ăsta de conținut și am avut destul timp să facem tot felul de greșeli.

Cum a fost pentru voi adaptarea la online din perspectiva conținutului? Există vreo rețetă preferată de cititorii de online?

Mihai Voinea: Exigența publicului de online, căruia îi poți pierde atenția după numai câteva secunde, ne-a făcut să căutăm un stil cât mai dinamic, care se simte în special în videoreportajele Recorder.

Uneori extragem un video de câteva minute din ore întregi de filmări. Nu am descoperit o rețetă miraculoasă: pur și simplu tăiem la montaj până simțim că ceea ce a ieșit n-o să-i plictisească pe oameni.

Câștigul financiar?  "Nu ne plângem, însă știu mulți oameni care ar râde de noi"

În final, când trageți linie, merită?

Răzvan Ionescu: Dacă te uiți la reacțiile publicului, la încrederea pe care i-am câștigat-o, la susținerea donatorilor, la consistența și rezultatele parteneriatelor de publicitate, la cum crește redacția, în final la fețele noastre, sigur că merită!

Dacă te referi la câștigurile noastre strict pecuniare, nu ne plângem, însă știu mulți oameni care ar râde de noi. Dacă ne vom respecta meseria și vom lucra cu aceeași pasiune, vom câștiga și mai multă încredere.

Vom construi împreună cu publicul o instituție media de care România are nevoie. Atunci vom recupera câte un pic și din această investiție materială.

Cristian Delcea: Să ne întrebi asta peste vreo 20 de ani, când o să fim bătrâni și cardiaci. Acum aș spune că merită.

De multe ori, terminăm de editat video când se arată zorile. Mergem acasă să dormim câteva ore și ne trezim spre prânz, iar când deschidem laptopurile și vedem că foarte multă lume vorbește despre clipul de la Recorder, sentimentul este grozav.

Când o să obosim, o să ne încărcăm bateriile și-o să ne întoarcem

Vă este teamă că o să obosiți?

Cristian Delcea: Nu ne este teamă, pentru că știm sigur că o să obosim. Tocmai de asta încercăm să aducem la Recorder oameni tineri, care să preia din mers entuziasmul pentru meseria asta.

Cine știe cum va arăta presa peste cinci sau zece ani? Dar știm sigur că oricare ar fi mediul de distribuire și tipul de conținut, tot de entuziasm va fi nevoie pentru a face treabă bună.

Mihai Voinea: Acest prim an de Recorder a fost atât de intens, încât n-am prea avut timp să ne temem. E interesant, totuși, că primim multe mesaje de la cititori care ne spun să avem grijă de noi, să mâncăm la timp, să ne hidratăm, să facem orice numai să continuăm ce am făcut până acum.

Le răspundem ce-o să-ți răspundem și ție: când o să obosim, o să ne încărcăm bateriile și-o să ne întoarcem. Însă de renunțat nu vom renunța, pentru că asta știm și asta ne place să facem.

GALERIE FOTO. Echipa Recorder.ro, pe teren și în redacție:

  • Cristi Delcea și Mihai Voinea, doi dintre fondatorii Recorder.ro, subiectul unui reportaj în revista Regard

Citește și: Cele mai tari materiale Recorder.ro, în primul an: sute de mii de afișări și zeci de mii de share-uri

Proiectul editorial Paginademedia.ro este susținut de MedLife.


MedLife - am inceput cu un juramant, continuam cu un angajament.

De mai bine de 20 de ani investim in oameni si in tehnologie medicala. Crestem odata cu noile generatii de doctori pentru a atinge cel mai inalt nivel de performanta in actul medical.

Sanatatea este profesia si pasiunea noastra si vrem sa imbunatatim calitatea vietii fiecarui pacient, cu grija, cu atentie si oferind intotdeauna cele mai bune optiuni de tratament.

Am devenit cel mai mare operator privat de servicii medicale* investind constant in oameni si in tehnologie. Si nu ne oprim aici. Pentru ca la MedLife ne-am luat angajamentul sa facem Romania bine.

*conform cifrei de afaceri
 

Citește și:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu