Skip to main content

VIDEO. Cine este Paul Arne Wagner, jurnalistul german ridicat de jandarmi. Cum a ajuns în România? Aproape 20 de ani de presă, la nume ca Bild și Reporteri fără frontiere

 
VIDEO. Cine este Paul Arne Wagner, jurnalistul german ridicat de jandarmi. Cum a ajuns în România? Aproape 20 de ani de presă, la nume ca Bild și Reporteri fără frontiere

VIDEO. Interviurile Paginademedia Live. Acum două zile, Paul Arne Wagner era ridicat de jandarmi din Piața Victoriei într-o operațiune fulger, de câteva minute, luat pe sus, băgat în dubă și dus la secția de Poliție.

Publicitate

Ziarist german ridicat de jandarmi” au titrat posturile de știri. O parte, pentru că alții au pus la îndoială calitatea lui de jurnalist: “e un propagandist”.

Cine este Paul Arne Wagner?

Paginademedia.ro l-a avut invitat la Interviurile Paginademedia LIVE. A ținut să precizeze că a fost primul interviu extins acordat în limba română (deși a mai avut câteva prezențe pe TV), limbă pe care o vorbește de puțin timp.

Cum a ajuns în România? Ce face aici? Unde a lucrat înainte?

Wagner are aproape 20 de ani de presă, în Germania. Are studii în foto jurnalism. A lucrat, printre alții, cu pentru Reporteri fără frontiere, Bild și Sud Deutsche Zeitung, unul din cele mai mari ziare quality din Germania (cu un tiraj de 400.000 de exemplare). A fost parte a proiectului internațional Panama Papers.

În 2012 a inceput colaborea cu Süd Deutsche Zeitung, redactia foto, in special la departamenele Politic si Economic, si la editia Digital (online), colaborare pe care o continua si astazi.

Proiecte la care a lucrat:

 • A fost parte din echipa internationala a proiectului "Panama Papers"
 • Publicarea tragediei provocate de Ebola in Liberia documentata de John Moore, pentru care a obtinut Silver Lead Award in 2015
 • Proiectul de jurnalism digital “Der Weg zum Titel”, pentru care a obtinut, impreuna cu echipa, Grand Online Prize a Asociatiei de Jurnalism Sportiv din Germania in 2015)
 • "Year in Review", unde a lucrat la departamentul foto in anii 2013, 2014 si 2016 (print si digital)
 • Editor foto al cărții "Deutschlands stärkster Jahrgang" (1964 – Germany’s Baby-Boom Generation) editata de Jochen Arntz si la Olympics Supplement London 2012.
 • În Romania este si co-autor al proiectului de comunity art si arta stradala Uriasi de Pantelimon de la Turnul de Arta, inceput in 2016, care se va incheia la sfarsitul lui 2019.

Paul Arne Wagner este căsătorit cu jurnalista Mădălina Roșca. S-au cunoscut la Berlin și au venit împreună în România, în urmă cu doi ani și jumătate, unde a înființat compania de productie Passport Productions. A învățat, între timp, și limba română.

Passport produce reportaje și documentare. A mai avut contracte cu instituții de presă din afară. “Nu sunt mulți bani, dar ne descurcăm”, spune el.

Documentează încă din ianuarie anul trecut protestele de stradă, pentru un documentar mai mare. “Pentru asta eram în piață”, adaugă el. A realizat un documentar despre Liviu DragneaAici nu-l avem decât pe Dragnea și lucrează la un nou material, “legat de Teleorman”. Va fi gata “curând”.

Despre presă - de la noi și din Germania, despre cum a ajuns și ce face în România, cu Paul Arne Wagner, la Paginademedia LIVE.

Din interviul acordat Paginademedia.ro:

Despre România și piața media:

Este foarte diferită de Germania. La început mi-a fost greu să înțeleg cum funcționează presa aici. Și cum sunt făcute știrile. 

M-a mirat să văd ce multe canale de știri aveți. În Germania sunt puține canale de știri și au audiență foarte mică. La început chiar am crezut că e un lucru foarte bun că există atât de multe emisiuni de știri.

Nu am înțeles cum se poate uita publicul la un moderator care pur și simplu țipă la tine. Nu am înțeles deloc. Încă nu înțeleg.

Piața de print este mult mai mare în Germania. Nici Germania nu mai este ce a fost, dar există ziare de calitate care prezintă mai multe puncte de vedere. Nu este așa polarizată ca aici. În România este foarte mult alb și negru și prea puțin în mijloc.

Și acolo piața a început să scadă, dar mai sunt încă tiraje mari și – încă - bugete. Și în Germania cred că redacția a fost redusă la jumătate față de acum 10 ani, dar de exemplu la Sud Deutche Zeitung lucrează încă în jur de 400 de jurnaliști.

România e o țară foarte polarizată și există multe suspiciuni și minciuni și știri false. Eu nu înțeleg de ce cineva scrie un articol despre mine fără a mă contacta.

Ce face în România:

Inițial voiam să facem filme documentare. Ne-am gândit la filme pe subiecte ecologice. Apoi am observat ce se întâmplă în politica românească și am decis să facem ce ne pare că lipsește. Am decis, în ianuarie 2017, să facem un film documentar despre proteste.

De atunci suntem prezenți la proteste, dar nu ca participanți, ci documentam protestele. Sunt foarte multe imagini de filmat. Și se vede foarte bine că nu participam, ci facem documentare.

Am realizat mai multe reportaje care fac parte din ce documentăm, adică un documentar de lung metraj. Le distribuim pe canalele proprii. Avem o pagina de facebook și un canal de youtube și urmează să lansăm un website mai bine dezvoltat, o platformă proprie, ce urmează să fie lansată săptămâna aceasta.

Din ce trăiesc?

Din angajamentele din Germania și din ce facem acum. Eu nu am lucrat niciodată pentru bani. Lucrăm și pentru viitor, mai mult decât pentru prezent.

Despre proteste și protestatari:

Cred în anumite valori și mie mi se pare că cei care protestează cred și ei foarte tare în valorile democratice, în valorile europene. Când văd ce declarații fac cei din guvern sau de la partidele aflate la putere, observ o lipsă de valori. Eu cred în oameni care au o convingere, care cred în valori.

Despre acuzațiile de „propagandiști”:

Nu pricep de ce un jurnalist încearcă să discrediteze alt jurnalist. Nici nu vreau să comentez așa ceva. Am citit că sunt rudă cu Iohannis, că sunt nu știu ce. Sunt invenții, sunt minciuni. 

VIDEO. Paul Arne Wagner, la Interviurile Paginademedia LIVE:

Citește și: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Cei ce postati pro dragnea,chiar sunteti batuti cu leoca-n cap???!!! Voi nu vedeti ce-a facut cu tara asta???!!!
 • Dacă.... Dragnea...nu e...nimic nu e;))) Du.te mă Emiluț la....grădinuță :))) Lasă.i ma
  Satanei sa se ducă ei la... grădinuță :))))
 • SLAVA DOMNULUI CA SUNT JURNALISTI DE PESTE GRANITA CU OCHII PE ROMANIA SI ROMANI,,,!politicienii nostri,STAPANI DE SCLAVI...PUTEREA ABUZIVA SI CORUPTA A ROMANIEI...DOMNULE IOHANIS,DOAMNA KOVESI,DOMNULE LAZAR,APARATI NE,INTERESELE DE CETATENI!!!NU SUNTEM DOAR VOTANTI SI MANCATORI DE MICI CU MUSTAR SI BERE...
 • Bun, totul în regulă până la declarația lui :"Eu nu am lucrat niciodată pentru bani.". Asta m-a făcut să îmi pun tot felul de întrebări și analizând mai atent, să văd cu totul altceva referitor la ceea ce a prezentat. Da,iar destule minciuni îmbrăcate într-o delicată foiță de adevăr...
 • mai geo pai logic daca astia protesteaza contra lui draknea ce te miri ca li s a pus pata pe el ? sau nici acum nu te-ai prins *** cred ca dupa limbaj esti dintr-un mediu unde igiena lasa mult de dorit Oricum asta dovedeste clar ca militienii aveau ordin sa secere la gramada nu selectiv pe cei agresivi ( daca erau dar nu au fost si deci i-au inventat )
 • pe toti slinosi ii faceti vedete,
  iti dai seama in ce *** traieste asta la cum arata, *** un documentar despre sapun nu ar face
 • Mădălina Roșca, fostă ziaristă și actuală protestatară, a publicat un mesaj pe facebook în care insinuează că fi trebuit să-l agreseze pe liderul PSD, Liviu Dragnea, atunci când a avut ocazia...cu alte cuvinte ăstora li s-au pus pata pe Dragnea.

Trimite un comentariu