Skip to main content

CULISELE tranzacției Ringier - GSP. Cum a ajuns bulgarul Stilian Shishkov să cumpere ziarul împreună cu Ringier. Trei case de pariuri au vrut GSP

 
CULISELE tranzacției Ringier - GSP. Cum a ajuns bulgarul Stilian Shishkov să cumpere ziarul împreună cu Ringier. Trei case de pariuri au vrut GSP

CULISE. Un bulgar, un elvețian și un român s-au întâlnit la Zurich... Un bulgar cu o idee, un elvețian cu un grup media internațional în spate și un român care avea ce le trebuia primilor doi.

Paginademedia.ro vă prezintă, în exclusivitate, culisele preluării ziarului Gazeta Sporturilor, practic prima vânzare a unui produs media din istoria Intact. 

Publicitate

O tranzacție prin care ziarul a ajuns la un parteneriat dintre Ringier și o firmă bulgară - Sportal, deși titlul a fost dorit (chiar ofertat!) de trei companii de pariuri!

Într-o perioadă în care oficialii au fost mai mult decât "reținuți", am adunat și am pus cap la cap informații din mai multe surse pentru a avea filmul (aproape) complet al celei mai importante tranzacții media din acest an. Cel puțin de până acum.

Întrebarea care se pune - pe bună dreptate - este: cum de nu a putut Ringier să cumpere singur un titlu ca Gazeta Sporturilor? De ce trebuia să se asocieze? De ce cu bulgarii? Stătea compania elvețiană în cei 1,8 - două milioane de euro cât a costat ziarul, potrivit informațiilor Paginademedia.ro?

Răspunsurile, în textul de mai jos:

Partea 1. În care un bulgar are o idee și o propune unui șef Ringier

Londra. Se poate spune că Stilian Shishkov este un bulgar realizat. Se împarte între Sofia, Londra și Elveția (e membru în comitetul media al UEFA, cu sediul în Țara Cantoanelor).

În jur de 40 de ani, cu studii în America, cu ceva background sportiv, genul de antreprenor de tip nou: a fondat cel mai mare site de sport din Bulgaria (sportal.bg), o farmacie onlie, o aplicație de LiveScore și multe altele din zona online. În acest domeniu are încă idei.

Shishkov se întâlnește la Londra cu Robin Lingg, nepotul lui Michael Ringier. Îi spune idea lui - un site de sport, pornind de la sportal.bg. De fapt, o platformă, care să poată fi extinsă în toate țările în care Ringier are operațiuni.

Lingg este apropiat ca generație de Shishkov. Și el e parte a "noului val" din Ringier. Îi surâde ideea.

Partea a doua. În care Mihnea Vasiliu încearcă să-l oferteze pe Tolontan

În România, Mihnea Vasiliu, director general, se apucă de treabă. Pentru Sportal.ro. Ofertează o mică echipă de la Gazeta Sporturilor. Inclusiv pe Cătălin Tolontan.

Ca o paranteză, istoria Ringier în materie de produse sportive nu e cea mai roză. Ringier a mai avut Gazeta Sporturilor, în trecut. La concurență cu Pro Sport (echipa lui Tolo), GSP a sfârșit prin a fi vândut către Intact (la începutul anilor 2000). Ringier a cumpărat apoi Pro Sport de la Adrian Sârbu (în 2003), cu tot cu echipa lui Tolontan. Echipă care a plecat la scurt timp in corpore, la ...Gazeta de la Intact. După câțiva ani în care a încercat să revigoreze Pro Sport, Ringier l-a vândut înapoi, în 2007, către Adrian Sârbu.

Ultima încercare a Ringier în materie de sport a fost site-ul sportiv SportNews.ro (în 2014), un proiect care nici măcar nu mai e "sus".

Partea a treia. În care Tolontan refuză. Are chiar o idee mai bună

Tolontan refuză oferta Ringier. "Nu vin cu un număr mic de oameni", i-ar fi spus Tolontan. Și a continuat, conștient de istoria Ringier în încercările "sportive" dar și de ce înseamnă să te lupți cu propriul brand: "nu aveți nicio șansă să bateți Gazeta Sporturilor".

De la Tolontan vine și o altă idee: "de ce nu încercați să cumpărați iar Gazeta Sporturilor". O idee îndrăzneață, având în vedere că Ringier a mai încercat o dată - fără succes - să cumpere ziarul de la familia Voiculescu. O familie care nu a vândut niciodată un produs media. Nici Gazeta - când a fost dorită de Ringier, dar nici Antena 1, acum mulți ani, când grupul german RTL a pus pe masă câtvea sute de milioane de euro ca că cumpere televiziunile.

De adăugat un alt amănunt important: la sfârșitul lui 2017, nu mai puțin de trei case de pariuri s-au arătat interesate să cumpere ziarul sportiv. Echipa Gazetei Sporturilor nu a fost de acord cu idee, iar patronatul le-a respectat decizia.

Partea a patra. În care elvețienii se conving că mai bine iau un site de-a gata, decât să facă unul nou

Mihnea Vasiliu merge cu ideea - și cu argumentele - la Zurich. Misiunea grea, cu "istoria" de mai sus. Se "înarmează" și cu alte puncte tari când le prezintă propunerea șefilor mari din Elveția: ecourilor internaționale ale anchetelor făcute de echipa lui Tolontan. Elvețienii cântăresc oferta. Văd ce s-a scris despre Hexi sau Gala Bute prin zone mari ale presei: Der Spiegel, BBC, Al Jazeera, Frankfurter Allgemeinezeitung.

Anchetele lui Tolontan vin în contextul în care, în ultimul an, Ringier încearcă o întoarcere către zona quality: Libertatea a fost poziționat ca "popular" (nu mai e tabloid), iar în echipă Mihnea Vasiliu a luat oameni cu experiență în zona de TV și de TV de știri (Cristi Marin, Robert Tătăruș, Cristian Coman). Grupul încearcă - modest - și un proiect de știricurate.ro, încă în faza de început.

În final, elvețienii acceptă propunerea lui Mihnea Vasiliu: decât să o ia (iar) de la zero, mai bine iau un produs de-a gata (și nu orice produs, gsp.ro e cel mai citit ziar online din România, cu 80 de milioane de afișări). Ringier ofertează tot ce înseamnă Gazeta Sporturilor.

Dar dacă Ringier cumpără Gazeta, ce se întâmplă cu Stilian Shishkov și Sportal.bg? Doar el a venit cu ideea platformei sportive. 

Ringier și Stilian Shishkov intră în parteneriat în proiect și vor oferta împreună ziarul. Cel mai probabil, vor extinde platforma și în alte țări. Procesul începe undeva în luna februarie, la Zurich. Un bulgar - Stilian Shishkov, un elvețian - Robert Lingg și o româncă - Camelia Voiculescu se întâlnesc în Elveția și încep discuțiile. Vor urma întâlniri și la București.

Partea a cincea. În care ziariștii merg la Zurich să se convingă

Echipa de la GSP, care anul trecut refuza ideea unor companii de pariuri ca patroni, vrea să se convingă că noul patronat nu va afecta editorialul publicației.

Cei de la GSP îl știu pe Mihnea Vasiliu - au lucrat cu el pe când erau la Pro Sport, la Adrian Sârbu. Nu știu nimic de noul partener, bulgarul de la Sportal.bg.

Câțiva ziariști de la vârful publicației fac o vizită în Elveția, undeva prin aprilie. Un moment pe care îl povestește azi, pe blogul lui, Cătălin Tolontan:

"După discuțiile de la București, am fost la Zurich, ne-am uitat unii în ochii altora și, în câteva cuvinte simple, ne-am înțeles. În redacțiile Ringier din Dufourstrasse, vechiul cartier al presei elvețiene, n-a fost nimic de negociat, de vreme ce culturile ziaristice ale Ringier și ale Gazetei se suprapun, iar libertatea profesională e nenegociabilă."

Epilog. În care, în final, se semnează. Cu emoții

Cinci luni de zile se negociază. Cu emoții. Ultima dată, acum cinci ani, tranzacția a picat chiar aproape de final. Pe atunci, Adrian Sârbu a închis Pro Sport iar familia Vociulescu (care negocia cu Ringier), a mărit prețul. Un gest care ar fi fost la baza ruperii înțelegerii.

La Ringier, terenul se pregătește, discret. Se fac planuri pentru spațiul în care se va muta Gazeta. Cătălin Tolontan face vizite dese la Ringier (se vede chiar, în fundal, într-un interviu video de pe Libertatea.ro).

Nimeni nu comentează însă. Toți sunt precauți, având în vedere trecutul.

"Nu știu, negocierile sunt la nivel de patronat", este reacția lui Tolontan în perioada discuțiilor. Mihnea Vasiliu răspunde și el, prin SMS, la întrebările Paginademedia.ro: "În faza asta chiar nu pot face niciun comentariu". 

2 iulie 2018. După cinci luni de negocieri, Camelia Voiculescu, Stilian Shishkov și Robert Lingg parafează înțelegerea. Primii care dau comunicatul (precizie elvețiană!) sunt cei de la Ringier. Pe site-ul lor, în limba germană. La scurt timp, Intact și Ringier România anunță, la rândul lor, tranzacția.

Tolontan & company au un nou proprietar. Al cincilea, după Dumitru Dragomir (Sportul Românesc), Adrian Sârbu, Ringier România, Intact

Citește și: 

Ringier a cumpărat Gazeta sporturilor. Tranzacția, anunțată oficial


EXCLUSIV. Cine este compania bulgară împreună cu care Ringier discută preluarea GSP? Au cel mai mare site de sport din Bulgaria


EXCLUSIV. Tranzacția GSP - Ringier avansează. Se face deja loc pentru redacția Gazetei. Un al treilea actor implicat?


Camelia Voiculescu, discuții cu Ringier pentru vânzarea GSP. Auditul a început


Cum au picat discuțiile Ringier - GSP acum cinci ani. Întâlnirea aprinsă dintre Tolontan și Voiculescu


Ce ar cumpăra Ringier? Gazeta Sporturilor, în cifre: de afaceri, vânzări, audiențe și trafic


Istoria primei negocieri Ringier - GSP:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • @geo
  Nu-i totuna, Ringier a și cumpărat a și vândut ziare, însă pentru GSP au un plan mai bun, din moment ce au negociat ani de zile preluarea acestuia.

  Cred că marketingul Ringier nu strălucește, dar fac ce fac și sunt profitabili.

  Cred că brandul „Gazeta” este mai puternic decât „Libertatea”.
 • Ii tineti minte pe nemtii de la ARBOmedia AG, care au cumparat si ei multe ziare locale intr-o anumita perioada - au deschis altele - pe care le-au si inchis, ziarele cumparate le-au si vandut intre timp...acesta este modelul de business de "succes".
 • Dragi mari cunoscători de business media și comentatori de ocazie, dacă știți să citiți rapoarte financiare, citiți câți bani face ringier din presa, venituri, profit, cote de piață, citiți istoricul ringier de tranzacții și apoi mergeți la culcare. Un exemplu, ringier a cumpărat imobiliare.ro cu peste 20 mil euro, de peste 10 ori cât GSP. GSP chiar e in vrând puternic, se tine pe un profit subțire, dar nu pierde bani ceea ce in presa noastră e deja un succes. Dar să spui că nu face ringier fata GSP arată cât de naivi puteți să fiți, confundați lucrurile. Ringier face business sau cumpără business, dar oamenii ăștia fac profit cred că în fiecare piata, este partener axel springer, trebuie sa vă dați seama cat de prost arată unul care compara GSP cu ringier, e ca și cum pui alături puricele și elefantul. Și asta fără sa contest puterea brandului GSP, dar ringier e una dintre cele mai mari afaceri de profil din Europa.
 • Cati cunoscatori de presa avem! E de mirare ca in ultimii 10 ani acesta e singurul ziar romanesc cumparat de un trust international))))) Si, desigur, Ringier sau GSP sunt varza, comentatorii si zecile de ziare inchise in Romania sunt exponentii performantei.
 • @gagar
  Din 2000 pana in 2018 sunt 18 ani.De atunci ziare cu tiraje mult mai mari au disparut pur si simplu.Nu stiu,se pare ca ceva numitt internet are legatura cu scaderea tirajelor ziarelor sau chiar disparitia lor
 • Ringier e de fapt Lingie talpa prostului...dupa ce au vandut Gazeta in 2000 lui Voiculescu, avea atunci 65.000 de exemplare tiraj, o cumpara acum cu 20.000 de tiraj tot de la Varan! Asta da afacere. Cei mai prosti elvetieni ce investesc in Romania. Afaceristi de carton!
 • @***: omule, sunt foarte buni la business elvetienii de la Ringier, ai dreptate, atat de buni ca au incercat de trei ori sa bata echipa de la gsp si, nereusind niciodata, au apelat la exact la "penibilii" de la gsp despre care vorbesti tu.
 • @***
  Ești pe un sit care are ca subiecte tocmai mutările și evenimentele din piața media. Este jenant comentariul tău.
 • Zici că s-a vândut Petrom și că e o tranzacție de sute de milioane de euro. Tranzacții de 1,8 mil - 2 mil euro nici nu se raportează, e adevărat că GSP e in vrând puternic, dar că idee sunteți ridicoli cu culisele și episoadele unei minitranzactii, pe care o depășește zilnic vânzarea unui teren in Pipera sau in altă parte. E o doza mare de penibil in acest articol, care trebuia să sune sec tocmai pt că nu e un preț important. Doar pe poate pt Vasiliu, tolontan și intact. Dintre toți cei implicați, singurii care știu ce fac in acest business sunt elvețienii de la
  ringier sisunt discreti pt că nu sunt penibili că voi și ca alții.

Trimite un comentariu