Skip to main content

VIDEO. Dragoș Bucurenci: Secvența de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici rușini. Peste ani, vom râde de această îngustime a minții și fundamentalism religios

 
VIDEO. Dragoș Bucurenci: Secvența de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici rușini. Peste ani, vom râde de această îngustime a minții și fundamentalism religios

VIDEO. Interviurile Paginademedia LIVE. Dragoș Bucurenci, despre evenimentul de duminică, atunci când a fost scos din studioul Realitatea TV de către realizatoarea Alexandra Păcuraru, după ce și-a exprimat opiniile despre Biserica Ortodoxă Română.

"Secvența de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici rușini", a spus Bucurenci, invitat la Interviurile Paginademedia LIVE. "Peste ani, vom râde de această îngustime a minții și fundamentalism religios", a continuat el.

Publicitate

Despre ce s-a întâmplat duminică, despre realizatorii TV, dar și despre lipsa dezbaterilor reale de pe TV, în interviul acordat Paginademedia.ro de Dragoș Bucurenci.

Din interviu:

 • Prin ce s-a întâmplat duminică aflăm care este riscul acestei practici: Moderatorii nu mai au experiența moderării. Astfel, momentul în care totuși în platou izbucnește o dezbatere nu mai ești pregătit să o arbitrezi pentru că te-ai obișnuit să mergi la televizor și toți invitații să fie de acord cu tine și să urmeze o anumită direcție pe care tu vrei să o dai emisunii.

Este limpede că doamna Păcuraru, care a început mai de curând cariera de moderator, e obișnuită cu acest gen de emisuni în care invitații joacă un rol și știu exact ce trebuie să spună. Ea mi-a și spus la un moment dat: Cred că ai greșit emisiunea.

 • Din păcate, argumentul incisiv este perceput ca obrăznicie într-o țară în care dezbaterea nu este încurajată. Ceea ce s-a întâmplat duminică îmi arată cât de sensibili am devenit la ideea de dezbatere.
 • Este o evoluție stranie în peisajul audiovizual românesc, în care dezbaterea încet, încet dispare. Acest lucru nu se întâmplă numai la noi. Dezbaterea are loc în platouri diferite, în studiouri diferite. La o emisiune vine o parte, iar la cealaltă emisune vine altă parte, iar dezbaterea este una secundară.
 • Pentru un producător, este mult mai dificil să invite în platou oameni care să dezbată. Este mult mai confortabil să faci televiziune așa.
 • Nu cred că e în regulă să jignești credințele sau religia cuiva, însă să pui întrebări legitime, să contrazici niște dogme într-un limbaj cât se poate de civilizat, în normele accepta ale dezbaterii audiovizuale cred că trebuie să se poată întâmpla.
 • Ceea ce a inflamat dezbaterea și a și făcut-o să cadă, de fapt, în derizoriu a fost tocmai intervenția moderatoarei. Cu domnul Bănescu nu mi-ar fi greu să continui o dezbatere pentru că nu s-a simțit din prima jignit, așa cum a făcut-o doamna moderatoare. Aceasta este o particularitate a anumitor spirite, de a se ofensa ușor și de regulă este un atribut al spiritelor slabe.
 • Nu am simțit că în platou există moderare pentru că doamna moderatoare era cu arme și cu bagaje în tabăra domnului Bănescu. Din perspectiva mea, ca fost moderator de televiziune, acest comportament nu mi se pare în regulă. În pauză chiar i-am spus că nu e în regulă să facă asta.

Nu am simțit că în platou există un moderator. Moderatoarea era cu arme și cu bagaje în tabăra domnului Bănescu

"Ceea ce a inflamat dezbaterea și a și făcut-o să cadă, de fapt, în derizoriu a fost tocmai intervenția moderatoarei", a spus Dragoș Bucurenci despre episodul de duminică. 

"Cu domnul Bănescu nu mi-ar fi greu să continui o dezbatere pentru că nu s-a simțit din prima jignit, așa cum a făcut-o doamna moderatoare. Aceasta este o particularitate a anumitor spirite, de a se ofensa ușor și de regulă este un atribut al spiritelor slabe."

"Nu am simțit că în platou există moderare pentru că doamna moderatoare era cu arme și cu bagaje în tabăra domnului Bănescu. Din perspectiva mea, ca fost moderator de televiziune, acest comportament nu mi se pare în regulă. În pauză chiar i-am spus că nu e în regulă să facă asta", a continuat.

Dragoș Bucurenci, la Interviurile Paginademedia LIVE: 

 • De precizat că eu nu am fost invitat de moderatoarea emisiunii, ci de un producător. Mi-a zis că sunt invitat în respectiva emisiune care va avea ca tema mitingul din 10 august.
 • Producătorul respectiv și-a cerut scuze în platou în momentul în care am fost invitat să plec și cred că a fost sincer. Îl asigur că nu îi port în niciun fel ranchiună, așa cum nu port nici postului Realitatea TV. Ce s-a întâmplat mi se pare o decizie pur individuală a moderatoarei pe care trebuie să șio asume în nume individual.
 • Nu cred că cineva poate spune că am fost bădăran sau că am fost cu adevărat jignitor.
 • Domna Păcuraru se ofensează ușor și are rezistență slabă la divergența de opinii, poate acest lucru ar trebui să o facă să se întrebe dacă și-a ales profesia corect.  Ea nu e reprezentativă pentru moderatorul român de televiziune.
 • Nu cred că e în regulă să jignești credințele sau religia cuiva, însă să pui întrebări legitime, să contrazici niște dogme într-un limbaj cât se poate de civilizat, în normele accepta ale dezbaterii audiovizuale cred că trebuie să se poată întâmpla.
 • Eu nu am știut despre prezența în platou a purtătorului de cuvânt a Patriarhiei Române. Dacă aș fi știut, i-aș fi spus producătorului că eu am niște puncte de vedere foarte diferite față de cele ale domnului Bănescu și că ar fi bine să nu fim amândoi în același platou de televiziune.(...) Domnul Bănescu s-a lansat în această lungă apologie a Bisericii Ortodoxe și cum românii care pleacă din țară se regăsesc acolo în valorile ortodoxe.
 • Acest lucru este adevărat până la un punct, foarte mulți dintre românii care pleacă într-adevăr se grupează în jurul bisericilor din diaspora, dar nu înseamnă că ei pleacă pentru că le este dor de valorile ortodoxe. (...) Eu, însă, am făcut observația, pe care o susțin, că sunt mulți alți români care pleacă din cauza dogmelor conservatoare pe care BOR continuă să le promoveze. Eu știu oameni în San Francisco, Londra sau Bruxelles care au plecat din princina acestor dogme conservatoare.
 • Nu mi se pare normal ca într-un platou de televiziune să asist la pronunțarea unor idei cu care eu nu sunt de acord, fără să îmi spun punctul de vedere. Aceasta este societatea pluralistă și vă aduc aminte că pluralismul este una dintre valorile fundamentale ale societății deschise din care ne dorim să facem parte.
 • Într-o societate pluralistă, dacă tu spui o idee cu care eu nu sunt de acord, eu am dreptul să spun că nu sunt de acord. Nu trebuie să ne dăm în cap sau să ne convingem unul pe altul, dar trebuie să ne exprimăm acest dezacord.
 • Eu sunt absolut convins că dacă aș fi fost doar cu domnul Bănescu în platou, discuția ar fi continuat și cu siguranță am fi ajuns la niște înțelegeri agreate. Am fi căzut de acord că nu putem fi de acord.
 • M-am mai uitat și la niște emisiuni din trecut să văd și eu în ce m-am băgat. Mi-au mai scris și prieteni care au avut experiențe similare și care se vor concretiza în niște plângeri la CNA pentru că este deja al treilea derapaj de acest gen al acestei emisiuni.

Scriptul acestei emisiuni este o lungă înălțare în slavă a BOR prin vocea purtătorului său de cuvânt cu toate personificările pe care le știm din manualele de istorie din anii ceaușismului. Sunt toate aceste lucruri, pe care doamna Păcuraru le crede, care în mod evident ar trebui să o descalifice din postura de moderator pe astfel de teme.

Moderatorii nu mai au experiența moderării. Dezbaterea, încetm încet, dispare

"Este o evoluție stranie în peisajul audiovizual românesc, în care dezbaterea încet, încet dispare. Acest lucru nu se întâmplă numai la noi. Dezbaterea are loc în platouri diferite, în studiouri diferite. La o emisiune vine o parte, iar la cealaltă emisune vine altă parte, iar dezbaterea este una secundară."

Dragoș Bucurenci:

 • Eu când merg la Realitatea TV, la multe dintre talk-show-uri am senzația că suntem toți de acord, iar cumva căutăm un mic dezacord pe care să putem avea o dezbatere. Acest lucru pentru mine e foarte straniu pentru că pentru mine dezbaterea e cea care face audiență.
 • Pe mine mă provoacă dezbaterea și cred că și oamenilor de acasă le place să urmărească o dezbatere. Nu cred că le place să urmărească cinci formatori de opinie care sunt cu toții de acord unii cu ceilalți.
 • Prin ce s-a întâmplat duminică aflăm care este riscul acestei practici: moderatorii nu mai au experiența moderării. Astfel, momentul în care totuși în platou izbucnește o dezbatere nu mai ești pregătit să o arbitrezi pentru că te-ai obișnuit să mergi la televizor și toți invitații să fie de acord cu tine și să urmeze o anumită direcție pe care tu vrei să o dai emisunii. Este limpede că doamna Păcuraru, care a început mai de curând cariera de moderator, e obișnuită cu acest gen de emisuni în care invitații joacă un rol și știu exact ce trebuie să spună. Ea mi-a și spus la un moment dat: Cred că ai greșit emisiunea.
 • Modelul de televiziune din ultima vreme este de șuetă, iar acest lucru nu se întâmpla numai la noi. În tot peisajul mediatic international se întâmplă acest lucru.
 • Din păcate, argumentul incisiv este perceput ca obrăznicie într-o țară în care dezbaterea nu este încurajată. Ceea ce s-a întâmplat duminică îmi arată cât de sensibili am devenit la ideea de dezbatere.

Pentru producător, este mult mai dificil să invite în platou oameni care să dezbată. Este mult mai confortabil să faci televiziune așa. Pe vremuri erau două tipuri de invitat, expertul într-un anumit domeniu și formatorul de opinie care contra-argumenta. Acest personaj a dispărut, personajul care combate.

Noi nu putem să luăm din statul de drept ca din bufetul suedez numai ce ne place

 • Mie mi se pare că presa face pași foarte mari în a se educa. Pașii au constat în renunțarea la limbajul stigmei și al urii. Presa mai are de făcut pasul în care trebuie să își asume deschis o agenda pro drepturile omului. Presa însăși funcționează mulțumită acestei agende, fără libertatea de exprimare presa nu există.
 • Jurnaliștii trebuie să înțeleagă că lucrurile acestea vin la pachet. Noi nu putem să luăm din statul de drept ca din bufetul suedez numai ce ne place. Acesta este pasul pe care jurnaliștii români trebuie să îl facă, să accepte valorile statului de drept cu totul, adică și diversitate și toleranță.
 • Cred că foarte mulți dintre jurnaliștii de la noi s-au educat foarte mult când au început să călătorească în afară. Luând contact cu lumea occidental și-au dat brusc seama că foarte multe dintre ideile pe care le aveau erau pur și simplu învechite.
 • Ce mi s-a întâmplat duminică la emisiune mi s-a întâmplat și în cei 12 ani de școală, atunci când am contrazis profesori și mi s-a spus că sunt obraznic. Pot să fiu incisiv, pot să fiu insistent, dar nu o să fiu bădăran pentru că am destule argumente.

M-aș întoarce în media cu un talk-show

 • M-aș întoarce în media cu un talk-show. Mi-ar plăcea să readuc dezbaterea autentică în care oamenii cu puncte de vedere diferite discută cu argumente și contra-argumente.
 • Mă duc în continuare la televiziune pentru că sunt convins că oamenii se uită la și trebuie să ai și acolo o voce. Secvența de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici rușini, iar peste 10-15 ani oamenii o vor mai cita din când în când și vor râde de această îngustime a minții și fundamentalism religios.

VIDEO. Dragoș Bucurenci, la Interviurilr Paginademedia LIVE

Citește ce s-a întâmplat duminică seara în platoul Realitatea TV, aici

Citește și:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • De acord cu Marcela, daca nu era cazul acesta nu aflam niciodata ca Pacuraru si decolteul ei somptuos exista pe lume. Dar na, "acestea sunt valorile mele" si "joc rolul meu". Oricare o fi ala.
 • Nu pleaca nimeni din Romania nici sa caute ortodoxismul, nici sa fuga de ortodoxism. Hai sa nu exageram, astea sunt pretexte. Exista un loc si pentru emisiunile religioase, sa se duca la Trinitas cu Liana Stanciu, dar arta dezbaterii este cu totul altceva.
 • Cine e bucurenci? Sau păcurar? Asta mai e bărbat care se plânge că l-a dat o femeie afară din emisiune?! Cât de penibil!
 • Dragos Bucurenci si siteul paginademedia au facut o reclama nemeritata, chiar daca negativa, unei eczeme din peisajul media si asa devastat de impostura. Cand tot prezinti si analizezi ineptiile unei mediocre precum Alexandra Pacuraru, de fapt o scoti din anonimatul sordid in care se balaceste. Individa ar trebui sa va plateasca pentru asta. Aceasta nimeni n-a contat nicaieri, niciodata.

Trimite un comentariu