Skip to main content

VIDEO. Dana Enache, redactor-sef Viva, despre coperta cu Elena Udrea: Revista Viva nu este o instanță de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea

 
VIDEO. Dana Enache, redactor-sef Viva, despre coperta cu Elena Udrea: Revista Viva nu este o instanță de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea

„Revista Viva nu încearcă să îi aducă un elogiu Elenei Udrea. Revista Viva nu este o instanță de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea”, a explicat Dana Enache, redactor-șef al revistei Viva, despre copera și pictorialul despre sarcina Elenei Udrea, în care fostul politician este prezentată drept o „refugiată” care trăiește „în exil”.

Totodată, Dana Enache recunoaște că ar fi trebuit să menționeze în materialul despre Udrea că aceasta este condamnată definitv: 

Publicitate

„Poate ar fi trebuit să spunem explicit că ea este condamnată, pentru ce a primit condamnarea, dar sunt tentată să spun lucrul acesta acum, ca urmare a feedback-ului din partea cititorilor. Dând timpul înapoi la momentul în care noi am lucrat aceste pagini pentru revistă, ne-am gândit că profilul revistei noastre este altul, iar noi nu suntem o instanță de judecată. Nu numai noi, Viva, ci nicio instituție de presă din lumea asta nu este o instanță de judecată”, a mai adăugat Dana Enache.  

Câteva idei din reacția Danei Enache: 

 • Aș vrea să precizez că demersurile pentru acest subiect jurnalistic au început în data de 17 februarie, când Elena Udrea a anunțat că este însărcinată. O precizare importantă ar fi că în acea perioadă Elena Udrea nu avea o condamnare la închisoare, aspect cu care noi ne confruntăm în prezent.
 • Dat fiind profilul revistei Viva și având în vedere apariția Elenei Udrea în mass-media ultimilor 15 ani, am considerat că este de bun augur, repet, la vremea respectiva, să facem un pictorial cu ea pentru revista Viva.
 • Noi, în general mass-media, avem rolul de informa publicul negru pe alb, fără a distorsiona informația.
 • La Viva, noi nu ne ferim de termenul “fugar”.
 • În interviul din revista care va apărea mâine la chioșcurile de ziare, noi am tratat lucrurile cât se poate de obiectiv. 
 • În presă s-au făcut foarte multe speculații în ultimele șase luni dacă Elena Udrea este sau nu însărcinată. Aproape toate instituțiile de presă au tratat, în manieră proprie, această dilemă jurnalistică. Niciun răspuns concret nu a fost dat până acum.
 • Revista Viva nu încearcă să îi aducă un elogiu Elenei Udrea. Revista Viva nu este nici o instanță de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea. Nu e ca și cum apariția înm revista noastră îi poate ridica Elenei Udrea condamnarea sau îi poate conferi vreun avantaj, în cazul în care la instanță, ulterior, se mai pot întâmpla diferite lucruri, în ceea ce privește această condamnare pe care ea o are. 
 • Aș vrea să le mulțumesc cititorilor noștri că ne-au dat un feedback și stând la primele ore ale dimineții și analizând situația mai bine odată cu acest feedback primit, mi-am dat și eu seama că poate acest cuvânt „exil” pe care noi l-am folosit mai mult în sens metaforic nu este cel mai potrivit în cazul de față. Și cred că acest cuvânt a stârnit cele mai multe controverse. Aș vrea să îmi cer scuze public pentru faptul că, într-adevăr, sensul primar al termenului este puțin diferit de ceea ce noi am vrut să transmitem.  
 • Da, într-adevăr, m-am convins că nu acesta era cuvântul potrivit pe care noi să-l folosim pe copertă. Dacă veți citit interviul de mâine veți vedea că articolul este unul obiectiv și nu unul care încearcă într-un fel sau altul să-i creioneze o imagine Elenei Udrea. Este povestea spusă de Elena Udrea despre schimbările din viața ei personală din ultimii doi ani. 
 • Mă așteptam ca subiectul să fie văzut ca unul pur și simplu jurnalistic. Rezumând în câteva cuvinte: în ultimele șase luni au fost speculații dacă Elena Udrea este sau nu însărcinată. Acum, Viva, pentru că despre noi este vorba, vine să dezlege acest mister și să prezinte care este adevărul: faptul că Elena Udrea este însărcinată în luna a șaptea și faptul că ea povestește despre ceea ce i se întâmplă acum, faptul că ea urmează să devină mamă. 
 • Materialul nu are absolut nicio conotație de ordin financiar. Nici noi nu am plătit-o pe Elena Udrea Elena Udrea pentru acest material și nici noi nu am fost plătiți de Elena Udrea ca să publicăm acest material. A fost pur și simplu un demers jurnalistic. 
 • Nu cred că e vreo publicație care nu ar fi dat acest subiect. 
 • Poate ar fi trebuit să spunem explicit că ea este condamnată, pentru ce a primit condamnarea, dar sunt tentată să spun lucrul acesta acum, ca urmare a feedback-ului din partea cititorilor. Dând timpul înapoi la momentul în care noi am lucrat aceste pagini pentru revistă, ne-am gândit că profilul revistei noastre este altul, iar noi nu suntem o instanță de judecată. Nu numai noi, Viva, ci nicio instituție de presă din lumea asta nu este o instanță de judecată. 
 • Am avut una dintre cele mai oneste colaborări din viața mea, în sensul în care ea nu mi-a cerut nimic, deși eu oarecum mă așteptam. Am fost uimită că Elena Udrea nu mi-a cerut absolut nimic. Întrebările din interviu sunt cele pe care eu 100% i le-am trimis. Ea a răspuns concret și obiectiv la ceea ce am întrebat-o. MI s-a părut că nu se îndepărtează de subiectul întrebărilor pe care i le-am trimis. Nu mi-a cerut să vadă titlul, imaginile pe care le-am selectat. Nu i-am trimis absolut nimic spre publicare.
 • Noi am primit fotografiile de la ea, după ce discutasem posibilitatea de a merge în Costa Rica, pentru acest pictorial. Din anumite rațiuni nu am reușit să ajungem acolo. Am convenit de comun acord să facă ea acest pictorial împreună cu iubitul ei. 
 • Din clipa în care Elena Udrea mi-a trimis mie pe e-mail aceste fotografii și ulterior mi-a trimis și răspunsurile la întrebări comunicarea noastră aproape că a încetat. 
 • A verificat autenticitatea fotografiilor? Sincer, da. Pentru că am prevăzut că va fi un subiect care va stârni foarte multe controverse. Chiar în ziua în care le-am primit am solicitat echipei noastre interne să găsim doi specialiști în editare foto care să privească aceste fotografii și să ne spună clar dacă nu sunt un trucaj. După ce am primit și ok-ul lor, atunci ne-am dat seama că avem subiectul. 
 • Nu o să ajungem să ne stabilim subiectele, din punct de vedere editorial, în funcție de anumiți de clienți de publicitate.

Interviul video integral, în continuare

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • asa se face "jurnalismul", cu "deontologi" ca madame Enache, deschisa la luat shpagi si primit dosare de-a gata cu poze prelucrate, dar - mai ales - dispusa sa incalce toate regulile jurnalistice prin modificarea realitatii. Rusine Viva pentru aceasta mizerie.
 • si din 17 februarie :))) ai postat-o taman acum! esti falsa, razi ca proasta-n tarla, si va doresc ca TOTI sponsorii sa se retraga!
 • Viva a dat cea mai mare lovitura posibila. Ca n-a spus despre condamnare, care-i stirea?! Ca toata tara stia despre asta. Oamenii doreau sa afle alte chestiuni, iar asta e tot ce conteaza. Bravos, Viva!

Trimite un comentariu