Skip to main content

Eurodeputaţii au votat în favoarea reformei drepturilor de autor, ce vizează, printre altele, „taxa pe link”

 
Eurodeputaţii au votat în favoarea reformei drepturilor de autor, ce vizează, printre altele, „taxa pe link”
Sursa foto: Hepta

 Eurodeputaţii au votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artişti şi editori de presă pe de o parte, şi ginganţii online pe de altă parte, scrie agențiaNews.ro care citează AFP.

Reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au aprobat o nouă versiune a textului respins pe 5 iulie, care crează în special un nou "drept conex" pentru editorii de presă.

Publicitate

Acest vot deschide calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentat de 28 de state membre, care au ajuns deja la un compromis pe 25 mai) şi Comisia europeană, pentru a conveni asupra unui text definitiv.

Potrivit Reuters, 438 de voturi au fost în favoarea proiectului, în timp ce 226 de voturi au fost "împotrivă", cu 39 de "abţineri". Următorul pas îl reprezintă negocierile cu Comisia europeană şi cele 28 de state UE pentru a ajunge la un numitor comun înainte de modificarea legilor privind drepturile de autor.

Dezbaterea s-a centrat în jurul a două articole, unul care ar putea obliga Google, Microsoft şi alţi giganţi online să-i plătească pe editori pentru afişarea de fragmente de conţinut (taxă pe link). Celălalt articol se referă la filtrarea obligatorie a încărcării, care ar obliga platforme online cum ar fi YouTube, GitHub şi Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor sau să ceară licenţe pentru a afişa conţinut.

Totodată, Google a trimis presei încă de ieri o poziție privind modificarea legislației privind drepturile de autor: 

„Am fost convinși întotdeauna că există o soluție mai bună, iar inovația și deschiderea sunt elemente cheie pentru succesul, diversitatea și soliditatea industriilor creatoare de conținut și știri din Uniunea Europeană. Credem că este esențial să susținem principiile de conectare, principiile care ne permit să împărtășim lucruri și să fim creativi, atât pentru creatorii de conținut din Europa, cât și pentru consumatori. Acestea sunt fundamentele pe care a fost construit succesul internetului.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu