Skip to main content

Facebook se implică într-un proiect ce promovează jurnalismul de calitate în Europa Centrală și de Est. Urmează întâlniri cu jurnaliștii europeni. În octombrie va fi la București

 
Facebook se implică într-un proiect ce promovează jurnalismul de calitate în Europa Centrală și de Est. Urmează întâlniri cu jurnaliștii europeni. În octombrie va fi la București
Jakub Górnicki, unul dintre fondatorii Outriders Network

Facebook se implică într-o nouă platformă dedicată jurnaliștilor din țările europene, inclusiv România, ce promovează jurnalismul de calitate.

Este vorba de Outriders Network, un proiect început în urmă cu un an de jurnaliști din Polonia, ce promovează colaborarea transfrontalieră între jurnaliști și care, mai departe, vrea să ofere jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est traininguri și instrumente de documentare, crearea de povești interactive pe mai multe platforme sau crowdfunding.

Publicitate

Mai mult, Outriders Network va face o serie de întâlniri cu jurnaliști din mai multe țări. Prima va fi la București, pe 11 octombrie, eveniment ce se va desfășura sub mesajul „Serve and engage”.  

„Misiunea nostră este să le oferim oamenilor acces la conținut și să-i ajutăm pe publisheri și pe parteneri să aibă acces la traininguri”, a spus Guido Buelow – Head of News Partenerships Central Europe, cu 11 ani de experiență în presă și alți trei la Facebook. 

Outriders Network este parte a proiectului The Facebook Journalism Project, ce are în dezvoltare mai multe proiecte de media, pentru zona de publisheri (pentru care a mai lansat Instant Articles și pay wall cu titluri precum LA Times sau Republica din Italia). 

Jakub Górnicki, unul dintre fondatorii Outriders Network, într-o conferință de presă la Varșovia, la care a fost invitată și Paginademedia.ro:

„Misiunea noastră este să luptăm pentru journalism correct. Când am început Campania de crowdfunding anul trecut, am făcut o promisiune că vom vorbi deschis despre tot ce facem. În final, vrem să fie cât mai mulți jurnaliști capabili să scrie povești frumoase. Vrem povești de impact.”

Platforma va promova în următoarea perioadă o serie de „tool”-uri. Vor face o cercetare printre jurnaliști, o bază de date cu povești interactive, traininguri, newsletter, un grup de Facebook prin care jurnaliștii din Europa țin legătură și întâlniri cu jurnaliști din Europa, inclusiv România.

„Tema întâlnirii de al București va fi serve and engage. Cum să ți servești audiența dar și cum să o implici. Cum să găsești partenerii în afara granițelor și cum să atragi crowd sourcing”, a mai explicat Jakub Górnicki.

Jakub Górnicki: „Outriders este o platformă pentru schimbul de informații și pentru jurnalism. Orice jurnalist sau orice persoană care vrea să lucreze în presă este binevenită să se alăture proiectului. Poți ajunge la noi prin intermediul site-ului sau a grupului de Facebook, poți lua legătura cu mine sau cu alți jurnaliști.”

Care este implicarea Facebook în acest proiect?

Jakub Górnicki: „Facebook este pe de o parte un partener care ne învață ce tool-uri pot fi folosite dacă vrem să-i învățăm pe oameni să facă, de exemplu, documentare pe Instagram sau Instastory, despre transmisiunile live care pot fi folosite în moduri tot mai interesante. Pe de altă parte sunt și sponsorii noștri, ceea ce ne permite să ducem acest proiect mai departe.” 

„Nu vrem să fie nimic forțat. Doar vrem să aflăm de ce anume au nevoie jurnaliștii și să vedem dacă putem să-i ajutăm noi sau alți jurnaliști. Uneori jurnaliștii caută inspirație, alteori să rezolve o problemă. Uneori caută să încerce ceva nou. Sunt tot felul de nevoi.” 

Despre întâlnirea Outriders Network, de la București, din 11 octombrie: 

„Sunt invitați toți jurnaliștii, înscrierea este deschisă (link AICI). Vom avea trei vorbitori, iar tema va fi „serve and engage”. Va fi o discuție despre cum să înțelegem nevoile publicului și nu ce își dorește publicul și despre cum să ai o conexiune cu cititorii și cum să folosești tot felul de modele, inclusiv de finanțare.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu