Skip to main content

VIDEO. Am stat de vorbă cu ziariștii Vice dați afară de la conferința Coaliției pentru Familie. Filmul, pas cu pas

 
VIDEO. Am stat de vorbă cu ziariștii Vice dați afară de la conferința Coaliției pentru Familie. Filmul, pas cu pas

VIDEO. "Incidentul în sine poartă un mesaj: acuză presa că nu îi bagă în seamă, dar tocmai ei dau afară presa din sală." - Mircea Topoleanu, unul dintre ziariștii Vice dați afară de la conferința Coaliției pentru Familie. Primul ziarist Vice - Adina Florea - a fost "invitat" să plece chiar înainte de eveniment.

Publicitate

"Nu puteți spune că am dat afară presa din sală. Vice nu e presă", i-a argumentat cel care a condus-o spre ușă pentru că "nu avea invitație" și pentru că "scrie minciuni".

"După ce colega mea a fost dată afară, am intrat în sală undercover", spune Mircea Topoleanu, fotoreporter. "Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenți. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spațiu", spune el despre momentul în care a pus întrebarea care l-a "aruncat" și pe el din conferință.

Cum ar spune Vice, "Am stat de vorbă cu ziariștii dați afară de la conferință". Povestea, spusă de ei pentru Paginademedia.ro, în continuare. L-am contactat și pe Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie. "Nu pot răspunde acum, încercați mai târziu", a fost răspunsul până la ora apariției acestui material.

Înainte de toate, faptele, pe scurt:

Trei jurnaliști au fost dați afară de la o conferință de presă a Coaliției pentru Familie. Unul dintre ei - Adina Florea, de la Vice - a fost invitat afară fără ca măcar să înceapă conferința. Pentru că era de la Vice și "nu avea invitație".

Un al doilea jurnalist de la Vice a reușit să intre în sală - undercover, că altfel nu se putea - a fost dat afară în timpul conferinței. A pus o întrebare, iar cei de la Coaliția pentru Familie au aflat de unde este. Rezultatul: „Vice România nu a fost invitat la această conferință. Vă rog să părăsiți sala”.

Un al treilea jurnalist, de la Mediafax, Nicolae Oprea, a fost și el invitat afară. Tot pentru o întrebare.

Și o angajată a Radio România Actualităţi a fost îndemnată să părăsească sala, spune ziaristul Mediafax, dar aceasta a refuzat reproşând că nu a fost invitată ca să fie dată afară.

Toate acestea s-au întâmplat în timpul unei conferințe de presă în care Coaliția pentru Familie reclama faptul că presa nu îi acordă atenție și nu îi invită să își spună punctul de vedere.

Adina Florea: "Nu aveți invitație! Vă rugăm să plecați"

Adina Florea, jurnalistă Vice, nu a prins nici măcar începutul conferinței de presă. "Nu aveți invitație", a fost explicația. O explicație dată după ce organizatorii au aflat că este de la Vice.

Adina Florea, pentru Paginademedia.ro:

"Stăteam lângă un fotoreporter, o fată care își schimba obiectivele. Conferința de presă nu începuse. A venit o doamnă care m-a întrebat, direct, de unde sunt și dacă am invitație, pentru că intrarea este doar pe bază de invitație.

I-am spus că este o conferință de presă, o conferință care era anunțată chiar pe pagina lor de Facebook, de acolo am aflat.

A plecat, nu a întrebat nimic. Am aflat atunci că nici fotoreporterul de lângă mine nu avea invitație, că a sunat în redacție.

După două minute – timp în care în sală au mai intrat și alți jurnaliști – a venit un tânăr, care până atunci monta la microfoane care mi-a spus că nu am invitație și mă roagă să ies afară.

I-am argumentat că, totuși, este o conferință de presă, este un eveniment public. Mi-a răspuns că este un spațiu privat, drept pentru care e nevoie de invitație. Și că va verifica toate invitațiile.

Tânărul a mers cu mine până la ușă, iar acolo l-am văzut, pe hol, pe domnul Mihai Gheorghiu. L-am salutat, El m-a văzut, dar nu mi-a răspuns. “Vă place cum este data afară presa?” am spus către el. Mi-a întors spatele fără să spună nimic.

Când m-a condus către ieșire, tânărul mi-a spus că Vice scrie minciuni legate de Coaliția pentru Familie. Și că presa nu este data afară din sală. “Vice nu este presă, deci nu dăm presa afară”, mi-a argumentat.

Ca să fie clar, nu au verificat toate invitațiile jurnaliștilor. Colegul meu – Mircea Topoleanu – a fost în sală. Pe el nu l-au recunoscut, E fotograf."

Mircea Topoleanu: “M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”

Mircea Topoleanu a intrat în sală undercover. Discret, pentru că a văzut cum colega lui de la Vice a fost condusă spre ieșire. A ajuns și el la același rezultat, însă în timpul conferinței, după un schimb de replici cu Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie.

M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”, povestește Topoleanu, despre momentul în care a intrat într-un schimb de replici cu Mihai Gheorghiu, șeful Coaliției pentru Familie. "Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenți. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spațiu.”

Oricum”, spune Topoleanu, "problema nu este cum am reacționat, ci faptul că sunt de la Vice."

Filmul "incidentului" și povestea lui Topoleanu:

Întrerupem până când părăsiți sala”, a spus Ana Sacrieru, prezentă la conferință, în prezidiu. O replică dată ziaristului de la Mediafax, care a întrebat dacă "ne chemați aici să ne judecați" după ce Sacrieru acuza presă că e vinovată pentru politizarea subiectului referendumului.

„De la începutul campaniei şi până acum reprezentanţii noştri nu au fost chemaţi la vreo dezbatere. Se interzice prezenţa noastra la tv", a spus apoi Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie. 

„Ne puteti da şi nume de oameni? Vă rugăm", a întrebat Mircea Topoleanu, de la Vice.

"Da, o să vă dăm şi nume", i-a răspuns Gheorghiu. „Nu am intrat încă în dialog."

"Deci nu aveți nicio dovadă", a replicat jurnalistul Vice.

"Dumneavoastră de unde sunteţi?", a întrebat Mihai Gheorghiu.

"De la Vice".

"Vice nu a fost invitat la conferinţă, vă rog să părăsiţi sala" i-a spus Gheorghiu direct. 

Nu a trecut mult și directorul de comunicare al CpF, Cătălin Vasile, l-a invitat afară de pe jurnalistul Vice. La câteva secunde după jurnalistul Vice a fost dat afară și cel de la Mediafax.  

Mircea Topoleanu, cel dat afară în timpul conferinței de presă, povestește pentru Paginademedia.ro momentul.

“Știam că Adina a fost data afară și am încercat să fiu undercover”, spune el.

Când ziaristul de la Mediafax a reacționat la cele spune de Gheorghiu, a completat și el cu o întrebare: “puteți să ne dați exemple?” a spus el. După ce Gheorghiu a spus că le va da mai târziu, Topoleanu a reacționat: “asta înseamnă că nu aveți dovezi!”

“Am luat ce a spus Mihai Gheorghiu ca pe o amânare a unui răspuns”, spune Topoleanu despre reacția lui.

De ce nu a avut răbdare ca Gheorghiu să vină cu exemplele “mai târziu”, așa cum i-a răspuns?

“M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”, povestește Topoleanu.

Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenți. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spațiu.”

“Oricum”, spune Topoleanu, problema nu este cum am reacționat, ci faptul că sunt de la Vice.

“Incidentul în sine poartă un mesaj: acuză că presa nu îi bagă în seamă, dar ei dau afară presa.”

VIDEO. Filmul momentului de la conferința de presă:

Prezentăm, integral, conferința de presă:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Mda. Zic de acum încolo ca jurnaliștii sa se duca doar unde sunt invitați oficiali. Nu doar pe facebook. ce scuze de la familiștii ăștia. :)) nu doar în mentalitate, dar și ca acțiuni semanați cu Rusia. Nici pe acolo nu sunt plăcuți gay-ii și Vice.
  • Jurnalistul este omul cu o pregatire de specialitate. Care termina o facultate, cu diploma. Si care cunoaste normele deontologice. Si are bunul simt sa nu mearga la o activitate la care nu a fost invitat. Si nu face scandal cand este rugat civilizat sa paraseasca locatia respectiva.
  • E adevarat, vice nu e presa ci o *** dezgustatoare. Credeam ca nu se poate mai jos de Otv sau Cancan. Ei bine, iata ca se poate. Raspunsul e aceasta *** online numita vice.
  • @ iepurașule : ce nu înțelegi ca oamenii de la Vice au fost căutați înainte de începutul conferinței pentru a fi dați afară? Cam penibil ca le este așa frica de niște jurnaliști.
  • Nu este normal să parazitezi o conferință, orice tip de conferință, a unui om politic, a unui om de știință, a va aveaunui reprezentant oarecare al unei organizații, are ca primă parte o expunere, iar în partea a doua celui de la prezidiu i se pot pune întrebări.
    Și eu sunt cârcotaș ca cei de la Vice, însă am bunul simț să încerc să văd ce spun oamenii înainte de a-i critica. Vice vrea doar să bată toba mai tare decât CpF, niște Vadimi în haine de hipster.
    Din păcate nici CpF nu și-a ales cei mai buni comunicatori, există suficienți oameni printre ei care s-ar fi descurcat și cu întrebările dificile, răspunzând la ele chiar în genul Vice.

Trimite un comentariu