Skip to main content

ActiveWatch: Consiliul National „Creştin” al Audiovizualului. Forul a eliminat interdicţia de se face pe TV îndemnuri la vot sau la boicot în ziua Referendumului

 
Sursa foto: Ziarul Romanesc
Sursa foto: Ziarul Romanesc

Active Watch reacţionează după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis cu doar trei zile înainte de vot că televiziunile şi radiourile pot găzdui îndemnuri la vot sau la boicot chiar şi în zilele în care se va vota.

Publicitate

Ca un context, fie că este vorba de alegeri sau referendum, CNA elaborează de fiecare dată o legislaţie secundară (o decizie), pe care radiodifuzorii trebuie să o respecte în timpul campaniei electorale. Şi în acest caz. pe 20 septembrie Consiliul a discutat Decizia privind campania pentru Referendum, iar pe 21 septembrie o publica în Monitorul Oficial.

În documentul de patru pagini postat atunci spre dezbatere conţinea şi un articol cu următorul conţinut:

ART. 8 – De la încheierea campaniei pentru referendum şi până la ora închiderii urnelor sunt interzise:
a) prezentarea de sondaje de opinie, difuzarea anchetelor de tip vox pop prevăzute la art. 7 alin. (3);
b) dezbateri şi comentarii legate de problema supusă referendumului;
c) îndemnuri de a vota pentru sau împotriva propunerilor ce fac obiectul referendumului, ori îndemnuri de a vota sau de a nu vota (frază scoasă ieri din Decizie)

O situaţie atipică, CNA a decis ieri să modifice Decizia cu pricina şi să elimine un element esenţial astfel că după încheierea campaniei sunt permise îndemnuri de a merge la vot sau de a boicota.

„Această nefastă modificare a regulilor, decisă de o majoritate a membrilor CNA (au fost doar trei voturi contra), a fost – conform declaraţiilor mai multor membri ai CNA - consecinţa directă a intervenţiei unei delegaţii de reprezentanţi ai unor biserici şi ai unor instituţii media – radiouri şi televiziuni - aparţinând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului”, scrie ActiveWatch într-un punct de vedere trimis către presă.

Cei trei care au votat împotriva modificării deciziei au fost Florin Gabrea, Dorina Rusu şi Radu Herjeu.

Comunicatul integral al Active Watch, în continuare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfăşurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicţia de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetăţenilor la referendum.

În ceea ce priveşte data la care s-a comis intervenţia CNA, a fost încălcat Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia. Articolul 65 al Coduluicere să fie evitată modificarea regulilor electorale cu mai puţin de un an înainte de momentul consultării publicului. Comisia de la Veneţia asociază încălcarea acestei recomandări cu intenţia manipulării consultării publice. CNA a schimbat regula cu trei zile înainte de referendum.

Concret, modificarea adusă de CNA este eliminarea interdicţiei de a face campanie “pentru sau împotriva participării la referendum” în timpul exprimării votului – respectiv pentru cele două zile destinate votului, sâmbătă 6 octombrie, şi duminică 7 octombrie. Înainte de această intervenţie, articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât şi prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.

Spiritul acestei reglementări – regăsită în legislaţia oricărei ţări democrate - este de a acorda participanţilor la procesul de consultare publică un timp de meditaţie neinfluenţat de campaniile de propagandă şi de a preveni riscul declanşării unor conflicte între cetăţeni în timpul exercitării votului. Intervenţia CNA are un efect major pentru că, în condiţiile referendumului pe care îl reglementează, participarea sau neparticiparea la vot a devenit tema care a divizat societatea românească.

Această situaţie este bine cunoscută de membrii CNA, care monitorizează conţinutul dezbaterilor difuzate de radiouri şi televiziuni şi au avut prilejul să constate că lupta nu se poartă între DA şi NU, ci între susţinătorii participării la referendum şi cei care recomandă boicotul. Prin intervenţia sa, CNA permite instituţiilor media să difuzeze campanii de îndemn la participare la vot, campanii care pot influenţa rezultatul referendumului în favoarea uneia dintre opţiuni, atunci când nu sunt prezentate ambele poziţii. Or’, îndemnul de participare la vot poate fi prezentat de instituţii media partizane, ca fiind „neutru”, în absenţa punctului de vedere opus, al refuzului participării la referendum.

Această nefastă modificare a regulilor, decisă de o majoritate a membrilor CNA (au fost doar trei voturi contra), a fost – conform declaraţiilor mai multor membri ai CNA - consecinţa directă a intervenţiei unei delegaţii de reprezentanţi ai unor biserici şi ai unor instituţii media – radiouri şi televiziuni - aparţinând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului. Decizia este cu atât mai gravă cu cât Consiliul a încălcat un principiu pe care instituţia, prin propriile reglementări, îl impune radiodifuzorilor: audiatur et altera pars. Practic au decis fără să-i consulte şi să-i asculte pe reprezentanţii celuilalt punct de vedere.

Faptul că CNA a renunţat la principii democratice în urma acestei presiuni, consolidează suspiciunile privind caracterul manipulatoriu al acestui controversat proces de consultare publică, compromit credibilitatea instituţiei şi riscă să împovăreze dosarul românesc al agresiunilor asupra statului de drept.

Solicităm CNA să revină asupra deciziei 454/02.10.2018 şi să reintroducă interdicţia campaniei pentru referendum, indiferent de forma acesteia, începând cu 24 de ore înainte de începerea procesului de votare

*Decizia CNA nr. 454 din 02.10.2018 pentru modificarea Deciziei 441

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ce ciudat ca unii care se numesc Active Watch sa încurajeze chestiile pasive. Acum serios, eu nu înțeleg de ce vorbesc neîntrebați. În general.
  • Nici măcar nu este o măsură creștină, măsură favorizează și mesajul antireferendum.
  • Căsătoria este doar o semnătură la starea civila. Indiferent cati preoți v-au binecuvantat sau cat a costat meniul, totul este doar o semnatura. Lasati cetatenii sa se casatorească, iar daca vreti familia traditionala, ar fi bine sa nu mai fugiti de căsătorie voi înșivă și sa faceti mulți copii frumosi si destepti.
  • Nu este o noutate ca ActiveWatch are o simpatie fata de minoritati, in general. Sa nu uitam cum s-au pozitionat, in urma cu ceva vreme, de partea acelei publicatii care a jignit-o pe prietena liderului PSD.
  • Preotelul Herjeu a îndeplinit ordinele partidului.
  • rusine CNA !
    CNA apara interesele conducatorului prea iubit Mr Daddy Liviu Dragnea
    va veni ziua in care vor raspunde pentru aceste fapte... si Dragnea si CNA-ul

Trimite un comentariu

sus