Skip to main content

ActiveWatch: Consiliul National „Creștin” al Audiovizualului. Forul a eliminat interdicția de se face pe TV îndemnuri la vot sau la boicot în ziua Referendumului

 
ActiveWatch: Consiliul National „Creștin” al Audiovizualului. Forul a eliminat interdicția de se face pe TV îndemnuri la vot sau la boicot în ziua Referendumului
Sursa foto: Ziarul Romanesc

Active Watch reacționează după ce Consiliul Național al Audiovizualului a decis cu doar trei zile înainte de vot că televiziunile și radiourile pot găzdui îndemnuri la vot sau la boicot chiar și în zilele în care se va vota. 

Ca un context, fie că este vorba de alegeri sau referendum, CNA elaborează de fiecare dată o legislație secundară (o decizie), pe care radiodifuzorii trebuie să o respecte în timpul campaniei electorale. Și în acest caz. pe 20 septembrie Consiliul a discutat Decizia privind campania pentru Referendum, iar pe 21 septembrie o publica în Monitorul Oficial.   

Publicitate

În documentul de patru pagini postat atunci spre dezbatere conținea și un articol cu următorul conținut: 

ART. 8 – De la încheierea campaniei pentru referendum şi până la ora închiderii urnelor sunt interzise:
a) prezentarea de sondaje de opinie, difuzarea anchetelor de tip vox pop prevăzute la art. 7 alin. (3);
b) dezbateri şi comentarii legate de problema supusă referendumului;
c) îndemnuri de a vota pentru sau împotriva propunerilor ce fac obiectul referendumului, ori îndemnuri de a vota sau de a nu vota (frază scoasă ieri din Decizie)

O situație atipică, CNA a decis ieri să modifice Decizia cu pricina și să elimine un element esențial astfel că după încheierea campaniei sunt permise îndemnuri de a merge la vot sau de a boicota. 

„Această nefastă modificare a regulilor, decisă de o majoritate a membrilor CNA (au fost doar trei voturi contra), a fost – conform declarațiilor mai multor membri ai CNA - consecința directă a intervenției unei delegații de reprezentanți ai unor biserici și ai unor instituții media – radiouri și televiziuni - aparținând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului”, scrie ActiveWatch într-un punct de vedere trimis către presă.

Cei trei care au votat împotriva modificării deciziei au fost Florin Gabrea, Dorina Rusu și Radu Herjeu. 

Comunicatul integral al Active Watch, în continuare: 

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum.

În ceea ce privește data la care s-a comis intervenția CNA, a fost încălcat Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Articolul 65 al Coduluicere să fie evitată modificarea regulilor electorale cu mai puțin de un an înainte de momentul consultării publicului. Comisia de la Veneția asociază încălcarea acestei recomandări cu intenția manipulării consultării publice. CNA a schimbat regula cu trei zile înainte de referendum.

Concret, modificarea adusă de CNA este eliminarea interdicției de a face campanie “pentru sau împotriva participării la referendum” în timpul exprimării votului – respectiv pentru cele două zile destinate votului, sâmbătă 6 octombrie, și duminică 7 octombrie. Înainte de această intervenție, articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât și prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.

Spiritul acestei reglementări – regăsită în legislația oricărei țări democrate - este de a acorda participanților la procesul de consultare publică un timp de meditație neinfluențat de campaniile de propagandă și de a preveni riscul declanșării unor conflicte între cetățeni în timpul exercitării votului. Intervenția CNA are un efect major pentru că, în condițiile referendumului pe care îl reglementează, participarea sau neparticiparea la vot a devenit tema care a divizat societatea românească.

Această situație este bine cunoscută de membrii CNA, care monitorizează conținutul dezbaterilor difuzate de radiouri și televiziuni și au avut prilejul să constate că lupta nu se poartă între DA și NU, ci între susținătorii participării la referendum și cei care recomandă boicotul. Prin intervenția sa, CNA permite instituțiilor media să difuzeze campanii de îndemn la participare la vot, campanii care pot influența rezultatul referendumului în favoarea uneia dintre opțiuni, atunci când nu sunt prezentate ambele poziții. Or’, îndemnul de participare la vot poate fi prezentat de instituții media partizane, ca fiind „neutru”, în absența punctului de vedere opus, al refuzului participării la referendum.

Această nefastă modificare a regulilor, decisă de o majoritate a membrilor CNA (au fost doar trei voturi contra), a fost – conform declarațiilor mai multor membri ai CNA - consecința directă a intervenției unei delegații de reprezentanți ai unor biserici și ai unor instituții media – radiouri și televiziuni - aparținând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului. Decizia este cu atât mai gravă cu cât Consiliul a încălcat un principiu pe care instituția, prin propriile reglementări, îl impune radiodifuzorilor: audiatur et altera pars. Practic au decis fără să-i consulte și să-i asculte pe reprezentanții celuilalt punct de vedere.

Faptul că CNA a renunțat la principii democratice în urma acestei presiuni, consolidează suspiciunile privind caracterul manipulatoriu al acestui controversat proces de consultare publică, compromit credibilitatea instituției și riscă să împovăreze dosarul românesc al agresiunilor asupra statului de drept.

Solicităm CNA să revină asupra deciziei 454/02.10.2018 și să reintroducă interdicția campaniei pentru referendum, indiferent de forma acesteia, începând cu 24 de ore înainte de începerea procesului de votare

*Decizia CNA nr. 454 din 02.10.2018 pentru modificarea Deciziei 441

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ce ciudat ca unii care se numesc Active Watch sa încurajeze chestiile pasive. Acum serios, eu nu înțeleg de ce vorbesc neîntrebați. În general.
  • Căsătoria este doar o semnătură la starea civila. Indiferent cati preoți v-au binecuvantat sau cat a costat meniul, totul este doar o semnatura. Lasati cetatenii sa se casatorească, iar daca vreti familia traditionala, ar fi bine sa nu mai fugiti de căsătorie voi înșivă și sa faceti mulți copii frumosi si destepti.
  • Nu este o noutate ca ActiveWatch are o simpatie fata de minoritati, in general. Sa nu uitam cum s-au pozitionat, in urma cu ceva vreme, de partea acelei publicatii care a jignit-o pe prietena liderului PSD.
  • rusine CNA !
    CNA apara interesele conducatorului prea iubit Mr Daddy Liviu Dragnea
    va veni ziua in care vor raspunde pentru aceste fapte... si Dragnea si CNA-ul

Trimite un comentariu