Skip to main content

Cum a filmat Google Delta Dunării din căruță. StreetView cu barca prin canalele Deltei

 
Cum a filmat Google Delta Dunării din căruță. StreetView cu barca prin canalele Deltei

GALERIE FOTO. Ultramoderna cameră cu care Google filmează pentru aplicația Google Maps se adaptează "realităților" din teren. Pentru Delta Dunării, Google și-a pus camera într-o barcă pescărească. Pentru satele din Deltă, imaginile au fost luate dintr-o căruță.

Publicitate

Asta pentru că Delta Dumării este se vede, începând din această săptămână, și virtual, pe Google Maps. Majoritatea traseelor turistice din Deltă, precum și localitățile Mila 23, Sulina sau Letea pot fi "vizitate" cu StreetView

Utilizatorii pot parcurge rutele navigabile, pot vedea lacurile și canalele acoperite de vegetație, păsări și flora sau satele cu arhitectura specifică înconjurate de ape.

Proiectul a fost realizat de Google în parteneriat cu organizația de mediu WWF România și a acoperit aproximativ 1.500 de kilometri de canale și drumuri.

Echipa care a colectat imaginile s-au deplasat cu barca, bicicleta sau cu căruța trasă de cai. De asemenea, cu trekkerul Google a fost cărat inclusiv în spate. Proiectul s-a desfășurat la începutul acestei veri, pe parcursul lunii iunie.

GALERIE FOTO. Camera Google, cu căruța și cu barca:

Camelia Ionescu, coordonatorul național al departamentului de ape dulci de la WWF România:

„Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăpostește sute de specii de păsări, pe lângă pești preistorici - cum sunt sturionii - și diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiții vechi de sute de ani. Întâlnim meșteșugari care fac bărci din lemn sau acoperișuri din stuf, pescari care știu să prepare celebrul borș pescăresc.

Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem și aceste tradiții. Și primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar și navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm și să o protejăm”.

Utilizatorii pot admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi poate se pot plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică, și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos.

Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. De asemenea, se poate vedea plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.  

Elisabeta Moraru, country business development manager Google Romania:

“În urmă cu 3 ani, Dunărea devenea o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au plecafost publicate de Google Maps. Oricine putea într-o croazieră virtuală pe Dunăre, de la Bratislava și până la Cernavodă. De acum, poate explora și Delta Dunării.

Acest proiect de digitalizare a fost posibil datorită partenerului nostru WWF România, care a parcurs traseele Deltei și a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul pe care îl folosim în locurile inaccesibile pentru mașină sau tricicletă.” 

VIDEO. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu