Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii septembrie. Referendumul şi cheltuielile primăriei Bucureştiului, printre recomandări

 
DE CITIT. Superscrierile lunii septembrie. Referendumul şi cheltuielile primăriei Bucureştiului, printre recomandări

SUPERSCRIERILE LUNII SEPTEMBRIE. Luna septembrie a adus în discuţie referendumul pentru modificarea Constituţiei şi cheltuielile pe care Primăria Bucureşti le-a făcut pentru festivaluri, târguri, spectacole şi fântâni.

Cele opt #superscrieri sunt materiale jurnalistice recomandate şi propuse de juriul şi reprezentanţii comunităţii Superscrieri spre a câştiga premiul de cel mai bun material jurnalistic al anului.

Materialele venite de la Recorder.ro, NCN România, Vice, RISE Project sau Europa FM prind recomandările lunii.

Unul dintre subiectele lunii a fost Referendumul pentru modificarea legilor Constituţiei României privind căsătoria. În articolul semnat de Anca Simina, la Europa FM sunt aduse în discuţie costurile referendumului iar necesitatea acestuia este pusă la îndoială, contrar declaraţiei fostului ministru Titus Corlăţean, care spune că este „este cea mai bună investiţie a societăţii pentru viitorul copiilor noştri”.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt Superscrieri:

1. Documentar „Proxeneţii ciupercilor”, Mircea Barbu - NCN România

O anchetă realizată de NCN şi „Corriere della Sera” vă dezvăluie, în premieră, mafia din spatele traficului de ciuperci din România spre Italia. La mijloc sunt sute de milioane de euro şi oameni care trăiesc în colibe improvizate prin creierii munţilor. Mii de copii, bătrâni şi femei, printre care şi minore gravide, sunt prinşi în plasa acestor traficanţi de deznădejde.

2. Aveţi grijă de copii (partea a II-a), Elena Stancu - Teleleu.eu

Multă vreme îmbrăţişările şi declaraţiile mi s-au părut ridicole, ca într-un film american în care actorii sună fals atunci când îşi spun replicile. Nici eu, la rândul meu, n-am spus uşor „Te iubesc“ în viaţa mea de adult. Nu mi-am arătat afecţiunea pentru cei pe care-i iubeam, nu mi-am găsit cuvintele şi n-am reuşit nici până azi să-i spun mamei mele „Te iubesc“.

3. Verificat de Europa FM. Este referendumul pentru redefinirea familiei „o investiţie în viitorul copiilor?”, Anca Simina - Europa FM

Înainte ca Guvernul să stabilească şi cât va costa exact referendumul, PSD a insistat în Parlament că nu va fi vorba de o cheltuială, ci despre „o investiţie”.
Iată argumentul senatorului PSD Titus Corlăţean: „De ce un referendum? A apărut o acuză că se cheltuiesc milioane şi milioane degeaba. Nu avem cum să vorbim despre o cheltuială pentru că este cea mai bună investiţie a societăţii pentru viitorul copiilor noştri, pentru progresul său, pentru a obliga statul – da, pentru a obliga statul! –, prin normă constituţională, să adopte după revizuire măsuri active socio-economice de susţinere a familiei. În niciun caz acest demers nu poate fi privit drept o cheltuială, ci drept o investiţie.”

4. Bilanţul verii în Capitala distracţiei: peste 6 milioane de euro pe festivaluri, târguri şi spectacole, Mihai Voinea - Recorder.ro

A fost o vară lungă în oraşul Bucureşti. Prin pieţe, piaţete şi parcuri s-a cântat fără oprire muzică populară, s-a mers pe picioroange, s-au organizat ateliere meşteşugăreşti, bâlciuri aniversare şi defilări patriotice. Acum, odată cu demontarea scenelor şi încheierea sezonului cald, tragem linie şi achităm nota de plată: 6,2 milioane de euro!

5. Spitalul meu de stat, Victor Ilie, Mihai Munteanu (editor) - RISE Project

Am găsit o reţetă medicală de succes:
Conduce un spital mare la noi, dar îl căpuşează cu un offshore din Cipru, pe mână cu un executiv dintr-o corporaţie americană, deturnând bani de la guvernul norvegian ca să-i testeze de hepatită pe românii săraci. În centrul ecuaţiei se află profesorul Adrian Streinu-Cercel de la Instututul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

6. Bandă desenată: Partidul Boschetarilor din România, Sorina Vazelina - Scena9

În timp ce autorităţile tocmai au achitat nota de plată de vreo 7 milioane de euro pentru fântânile decorative din centrul Bucureştiului, pe străzi, prin parcuri, cotloane sau scări de bloc, aşteaptă iarna nenumăraţi oameni fără adăpost. Nenumăraţi, într-un sens cât se poate de literal: nicio instituţie a statului care se ocupă de protecţie socială nu ştie cam câţi oameni ai străzii trăiesc în Bucureşti sau în toată România. Carusel este una dintre cele mai active dintre aceste organizaţii în acest sens.

7. Dacă ai o boală psihică, nu înseamnă că eşti nebun, cum zice PSD-istul Darius Vâlcov, Liana Fermeşanu - VICE România

Consilierul de stat al Prim-Ministrului, Darius Vâlcov – condamnat la opt ani de închisoare, în primă instanţă – a postat de curând pe Facebook un document cu date medicale confidenţiale care aparţin unuia dintre protestatarii #rezist, Sandu Matei. Pe lângă încălcarea dreptului fundamental la viaţa privată şi a celui legislativ care priveşte confidenţialitatea datelor personale, Vâlcov a reuşit totuşi să nască şi o dezbatere necesară: ce înseamnă, de fapt, să ai un diagnostic pus de către un psihiatru, într-o ţară în care să mergi la terapie îţi atrage automat eticheta de „nebun”.

8. Cum a rămas cu 10 august - Casa Jurnalistului

Bilanţul protestelor din 10 august, când „un partid a abandonat promisiunile electorale ca să-şi salveze liderii corupţi de la puşcărie, declanşând cele mai mari proteste de după revoluţie”.

Citeşte şi:

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus