Skip to main content

INTERVIU. Cum s-a născut serialul românesc Hackerville. Ideea a pornit de la un documentar despre Râmnicu Vâlcea

 
INTERVIU. Cum s-a născut serialul românesc Hackerville. Ideea a pornit de la un documentar despre Râmnicu Vâlcea
Johnathan Young

Povestea serialului românesc Hackerville, care rulează pe HBO. Cum s-a născut proiectul?

Publicitate

„Simplu”: un scriitor și jurnalist american care locuiește în Berlin a văzut un documentar despre hackerii din Râmnicu Vâlcea și a venit în România să documenteze subiectul. „Ideea” a zburat înapoi în Germania  la o companie de producție nemțească, iar mai apoi a ajuns la șeful producțiilor originale HBO Europe, Johnathan Young. 

Apoi, HBO Europe și TNT au devenit părinții serialului Hackerviile, cu Andi Vasluianu și Ana Schumacher în rolurile principale, o producție cu o poveste încâlcită și cu acțiunea, la fel ca idee, venită din două țări, România și Germania. 

Johnathan Young, VP Original Programming Production, HBO Europe, a povestit pentru Paginademedia.ro despre noul serial original, produs de HBO și TNT, într-un interviu pe care îl redăm în continuare: 

Paginademedia.ro: Cum s-a născut proiectul Hackerville și de ce ați crezut că subiectul este potrivit pentru România și publicul de aici?

Johnathan Young, VP Original Programming Production:

Ideea originală de a face acest proiect i-a aparținut lui Ralph Martin, un scriitor și jurnalist american care locuiește în Berlin. După ce a vazut un documentar despre Râmnicu Vâlcea, a venit în România ca să investigheze. I-a povestit lui Joerg Winger, de la UFA (companie de producție TV din Germania - n.r.), în ideea realizării unei drame pentru televiziune, pornind de la hackerii din România.

Joerg mi-a propus-o mie, pentru că mai colaboraserăm în trecut și știa că lucrez pentru HBO la realizarea de producții originale în Europa Centrală. Am vorbit cu echipa din România, care a văzut imediat potențialul proiectului de a deveni un serial românesc care atrage și publicul internațional.

Hackerville este o poveste despre oportunitățile la nivel global pe care internetul ni le pune la dispoziție, dar care pot să și corupă, nu doar să inspire, pe oricine, oriunde. Este o poveste românească pentru că personajele sunt din România – dar este în același timp și o poveste universală.

Paginademedia.ro: Care au fost sursele de inspirație ale scenariștilor care au lucrat la proiect?

Am cercetat subiectul cu atenție, dar, de fapt, inspirația adevărată vine din experiența personală a scriitorilor. Scenariștii noștri nu sunt hackeri, dar știu ce înseamnă să fii o fire creativă care se luptă să fie auzită.

Paginademedia.ro: Hackerville este o coproducție româno-germană. Care este componenta germană și care este cea română?

Unul dintre catalizatorii poveștii este sosirea în Timișoara a Lisei Metz, care este o polițistă originară din România, stabilită în Germania, și care investighează crime cibernetice. Familia ei e de origine germană, dar s-a stabilit în România cu multe generații în urmă, apoi a plecat în Germania în perioada emigrărilor în masă de la finalul anilor ’80 și începutul anilor ‘90.

Lisa lucrează la BKA, o divizie a poliției care investighează fraude financiare. Când descoperă amprenta digitală a unui hacker român în urma unui atac la o bancă, Lisa călătorește înapoi în țara sa natală, unde va avea experiențe pe care nu și le-ar fi putut închipui. Povestea experiențelor Lisei în România este dublată de cea a șefilor ei din Germania, care îi monitorizează progresul.

Producția este rezultatul unui parteneriat între HBO și TNT Serie, așadar scenariile au beneficiat de contribuții substanțiale din partea echipelor creative din ambele țări, România și Germania.

În acest sens, contribuția Ancăi Miruna Lăzărescu, unul dintre regizorii serialului, care locuiește în München și are experiența ambelor țări, a fost deosebit de valoroasă.

La fel, desigur, ne-am bucurat că am avut-o în rolul principal pe Anna Schumacher (Lisa) și că tatăl ei îl joacă pe tatăl Lisei din serial (Walter) – căci ei chiar sunt româno-germani, provenind din comunitatea de germani din România.

Citește și: Pe larg despre serialul Hackerville, pe PaginadeSeriale.ro

Paginademedia.ro: În România, HBO produce în principal seriale dramă. Aveți în plan și comedii? Sau considerați că publicul este mai atras de drame?

Avem producții foarte diverse în dezvoltare, inclusiv comedii-dramă și comedii. Credem că publicul e atras de entertainment de calitate și știm că vrea să urmărească evoluția unor personaje memorabile pe parcursul mai multor episoade.

Paginademedia.ro: HBO a lansat Umbre și Valea Mută în România și în alte țări europene. În care dintre aceste țări au obținut cele mai bune rezultate cele două seriale?

În România, desigur. Dar serialele românești „călătoresc” și sunt foarte bine primite de publicul nostru din alte teritorii.

Paginademedia.ro: Ați observat anumite trenduri în ceea ce privește gustul românilor pentru seriale?

Ne place să credem că noi inițiem, nu urmăm, trenduri. La nivel global, este evident că publicul vrea cât mai multe povești de calitate, indiferent de gen. Dacă este un serial bun, își va găsi publicul.

Paginademedia.ro: Cum identificați genul de producții care s-ar potrivi cel mai bine pentru publicul din România?

Căutăm scriitori și regizori care dau dovadă de pasiune și energie, care au o poveste captivantă și dorința de a o spune. Dacă povestea este spusă într-un mod convingător, noi credem că își va găsi publicul.

Paginademedia.ro: Plănuiți să produceți și alte seriale pentru România? În afară de noul sezon din Umbre.

Nu pot da foarte multe detalii momentan, în afară de a spune că da, având în vedere paleta de proiecte aflate acum în dezvoltare, exact asta plănuim!

Paginademedia.ro: Cum vi se pare industria României de producție de film și seriale?

România are o tradiție cinematografică impresionantă, iar filmele românești câștigă mereu premii la festivaluri internaționale. Echipele de producție sunt obișnuite să lucreze cu scenarii de calitate și cu regizori vizionari.

Ca atare, pun foarte mult suflet în munca lor, ca ceea ce produc să fie de calitate, iar această implicare duce la crearea unui mediu de lucru minunat.

Paginademedia.ro: Există cerere ca alte seriale europene să fie produse în România?

Se va ajunge acolo cu siguranță, în contextul în care producătorii și canalele TV caută modalități de a se extinde, de a aduce în fața publicului lor povești, locuri și personaje noi.

Paginademedia.ro: Credeți că HBO va adopta fenomenul „binging” și va lansa seriale complete?

În cazul lui Aranyelet și Blinded by the Lights – serialele HBO din Ungaria și Polonia, lansate în acest an – întregul sezon a fost disponibil pe HBO GO din ziua lansării, pentru a putea fi consumat ca „binge”.

Hackerville va urma același tipar ca Umbre. Deciziile se iau în funcție de fiecare titlu în parte.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu