Skip to main content

Lucian Mîndruță: O știre care combate fake news este citită de una din 10 persoane care citesc știrea falsă

 
Lucian Mîndruță: O știre care combate fake news este citită de una din 10 persoane care citesc știrea falsă

NEWS&FAKE NEWS. Cât de greu este să combați un Feke News? Mai greu decât pare. De ce? Un răspuns de la Lucian Mîndruță.

"O știre care combate fake news este citită de una din 10 persoane care au citit știrea falsă inițială", spune Mîndruță. 

Publicitate

Realizatorul radio pune Rusia drept unul din personajele principale în fenomenul Fake News, chiar dacă este greu de dovedit.

Lucian Mîndruță

E un tip de content despre care nu poți să spui exact că a fost scris de ei (n.r. ruși) (...) Argumentele folosite de ei pentru a atrage cititorii sunt „noi suntem cei mai buni”. Noi dăm click pentru că ne place. Pe ei îi interesează separarea noastră de Europa. Se spune că noi am inventat latina, am inventat totul. Ei lucrează cu un complex de inferioritate pe care îl transformă în superioritate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței mass-media româno-germane, organizată de Ambasada Germaniei. Tema: „Fake News - un pericol pentru democrație?”

Site-uri cu mii de vizitatori se transformă, peste noapte, din pagini cu "pisici și bebeluși" în "site-uri de propagandă."

Lucian Mîndruță:

„E un tip de content despre care nu poți să spui exact că a fost scris de ei (n.r. ruși) (...) Argumentele folosite de ei pentru a atrage cititorii sunt „noi suntem cei mai buni”. Noi dăm click pentru că ne place. Pe ei îi interesează separarea noastră de Europa. Se spune că noi am inventat latina, am inventat totul. Ei lucrează cu un complex de inferioritate pe care îl transformă în superioritate.

Propaganda de pe aceste site-uri profită de schimbarea de atitudine a românilor. Din contră, Ceaușescu a inventat naționalismul extrem pentru a ne salva de ruși. Acest text „tot ce s-a construit și avem acum” încearcă să șubrezească România. Ceea ce își doresc cei care dețin aceste site-uri este ca societatea românească să fie divizată (...) O știre care combate fake news este citită de una din 10 persoane care au citit știrea falsă inițială”

Întrebat dacă România este mai expusă la fake news din cauza faptului că o țară din fostul bloc comunist, jurnalistul a răspuns:

„Acum, țările occidentale iau lecții de la țările ex-comuniste. Noi nu am avut libertatea de a ne exprima spiritul critic, dat l-am exprimat prin bancuri. Noi nu eram comuniști, sistemul era respins în întregime.

"Ce nu am avut și ne lipsește este o religie în care să credem. Pe vremea aceea, zeul era Occidentul. Zeul are acum probleme. Noi căutăm un zeu, căutăm o salvare”, a mai adăugat Lucian Mîndruță.

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Trimite un comentariu