NEWS&FAKE NEWS. Cât de greu este să combaţi un Feke News? Mai greu decât pare. De ce? Un răspuns de la Lucian Mîndruţă.
"O ştire care combate fake news este citită de una din 10 persoane care au citit ştirea falsă iniţială", spune Mîndruţă.
Realizatorul radio pune Rusia drept unul din personajele principale în fenomenul Fake News, chiar dacă este greu de dovedit.
Lucian Mîndruţă:
E un tip de content despre care nu poţi să spui exact că a fost scris de ei (n.r. ruşi) (...) Argumentele folosite de ei pentru a atrage cititorii sunt „noi suntem cei mai buni”. Noi dăm click pentru că ne place. Pe ei îi interesează separarea noastră de Europa. Se spune că noi am inventat latina, am inventat totul. Ei lucrează cu un complex de inferioritate pe care îl transformă în superioritate.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul Conferinţei mass-media româno-germane, organizată de Ambasada Germaniei. Tema: „Fake News - un pericol pentru democraţie?”
Site-uri cu mii de vizitatori se transformă, peste noapte, din pagini cu "pisici şi bebeluşi" în "site-uri de propagandă."
Lucian Mîndruţă:
„E un tip de content despre care nu poţi să spui exact că a fost scris de ei (n.r. ruşi) (...) Argumentele folosite de ei pentru a atrage cititorii sunt „noi suntem cei mai buni”. Noi dăm click pentru că ne place. Pe ei îi interesează separarea noastră de Europa. Se spune că noi am inventat latina, am inventat totul. Ei lucrează cu un complex de inferioritate pe care îl transformă în superioritate.
Propaganda de pe aceste site-uri profită de schimbarea de atitudine a românilor. Din contră, Ceauşescu a inventat naţionalismul extrem pentru a ne salva de ruşi. Acest text „tot ce s-a construit şi avem acum” încearcă să şubrezească România. Ceea ce îşi doresc cei care deţin aceste site-uri este ca societatea românească să fie divizată (...) O ştire care combate fake news este citită de una din 10 persoane care au citit ştirea falsă iniţială”
Întrebat dacă România este mai expusă la fake news din cauza faptului că o ţară din fostul bloc comunist, jurnalistul a răspuns:
„Acum, ţările occidentale iau lecţii de la ţările ex-comuniste. Noi nu am avut libertatea de a ne exprima spiritul critic, dat l-am exprimat prin bancuri. Noi nu eram comunişti, sistemul era respins în întregime.
"Ce nu am avut şi ne lipseşte este o religie în care să credem. Pe vremea aceea, zeul era Occidentul. Zeul are acum probleme. Noi căutăm un zeu, căutăm o salvare”, a mai adăugat Lucian Mîndruţă.
Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
Trimite un comentariu