Skip to main content

Mai multe ONG-uri, despre șefa TVR: Solicităm parlamentarilor să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea

 
Mai multe ONG-uri, despre șefa TVR: Solicităm parlamentarilor să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea
Doina Gradea - Foto: HotNews

REACȚIE. „Modelul autocratic de conduită adoptat de Doina Gradea în relația cu o instituție mass-media care este un reper pentru democrație și, respectiv, aroganța cu care Președinta-director general tratează relația cu principala instituție a democrației – Parlamentul -, justifică pe deplin decizia de demitere”, spun 14 ONG-uri, într-o scrisoare publică, despre șefa TVR, Doina Gradea.

Reacția vine după ce Doina Gradea a fost invitată la audieri, de mai multe ori, în Comisia de Cultură din Camera Deputaților.

Publicitate

„Succesivele eschivări la care a făcut apel pentru a nu da curs invitației nu sunt decât o confirmare a aroganței cu care răspunde principiului responsabilității față de public”, spun organizațiile.

„Solicităm parlamentarilor, în mod deosebit membrilor Comisiilor de mass-media să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea atât în ceea ce privește instituția publică pe care o conduce cât și în raport cu instituția în fața căreia trebuie să răspundă cu privire la perfomanța în funcția de conducere pe care și-a asumat-o”, mai adaugă aceștia.

Printre semnatari se numără ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House.  

Comunicatul integral al Active Watch, în continuare: 

Doina Gradea, președinta-directoare generală a TVR, nu răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale

Un raport al Comisiei de etică și arbitraj din TVR (Comisia) a criticat-o pe Doina Gradea, semnalând o serie de fapte considerate a fi incompatibile cu funcția pe care o ocupă, adica cea de directoare și președintă a Consiliului de Administrație al SRTV. Ulterior publicării raportului, Gradea a adăugat faptelor menționate o serie de noi acte abuzive care au vizat cenzurarea activității Comisiei și intimidarea angajaților care au diseminat raportul acesteia.

Față de această situație în care televiziunea publică - aflată deja într-o situație vulnerabilă atât economic cât și sub aspectul independenței editoriale - este supusă unui regim de conducere cu accente autoritare, mai multe organizații neguvernamentale și personalități ale vieții publice și universitare au solicitat Comisiilor parlamentare pentru mass-media să declanșeze de urgență o anchetă și, dacă vor fi apreciat că sesizările conținute în raportul Comisiei de etică și arbitraj cât și cele ulterioare publicării raportului sunt temeinice, să o demită din funcția deținută la conducerea TVR pe Doina Gradea.

Membrii Comisiei pentru mass-media din Camera deputaților au dat curs solicitării organizațiilor semnatare ale apelului și au invitat-o la audieri pe Doina Gradea. La o lună față de momentul sesizării Comisiei, Doina Gradea nu a ajuns încă în fața parlamentarilor. Succesivele eschivări la care a făcut apel pentru a nu da curs invitației nu sunt decât o confirmare a aroganței cu care răspunde principiului responsabilității față de public. Deputatul Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru mass-media a Camerei deputaților a comunicat presei că Gradea, în loc să vină la audierea programată pentru data de 21 noiembrie, a transmis parlamentarilor o invitație la “o inaugurare”.

ActiveWatch a transmis European Broadcasting Union o informare cu privire la conduita abuzivă a Doinei Gradea. Noel Curran, directorul general al organizației europene, a transmis că evoluția evenimentelor legate de TVR va fi urmărită cu atenție și își exprimă încrederea că părțile interesate și autoritățile vor analiza cu atenție situația și vor lua deciziile potrivite (“...EBU continues to closely follow developments at TVR and trusts that relevant stakeholders and authorities will carefully analyze the situation and take appropriate decisions. With kind regards, Noel Curran, Director General”).

Solicităm parlamentarilor, în mod deosebit membrilor Comisiilor de mass-media să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea atât în ceea ce privește instituția publică pe care o conduce cât și în raport cu instituția în fața căreia trebuie să răspundă cu privire la perfomanța în funcția de conducere pe care și-a asumat-o.

În opinia noastră, modelul autocratic de conduită adoptat de Doina Gradea în relația cu o instituție mass-media care este un reper pentru democrație și, respectiv, aroganța cu care Președinta-director general tratează relația cu principala instituție a democrației – Parlamentul -, justifică pe deplin decizia de demitere.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publică
Miliția Spirituală
Freedom House, România
Asociația Kompatibil
Asociația Pro Democrația
AZIR, secția româneasca a Asociației Europene a Jurnaliștilor
Asociatia VIDEOVEST - Timișoara
Societatea Jurnaliștilor Galați
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
Frontline Club Bucharest
Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe
Observatorul Român de Sănătate
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • mai Ioane ( american ) tu cu putina ta minte INCA nu intelegi ca tvr face jocul unor penali iar sefa este ca un buboi purulent pe obrazul Romaniei ? crezi ca roata nu se va intoarce ? si voi *** psd-ului de astazi o sa ajungeti cu drag ( nea ) la *** istoriei O sa fiti pomeniti pe vecie ca tradatori de neam iar acesti ong -isti vor fi eroi E ca dupa Judecata de apoi De judecata istoriei si de cea divina nu puteti scapa
  • Nu am viata sociala. Stau toata ziua pe paginademedia.ro. Astept audientele 24 de ore din 24! Caut prietena dar nu gasesc! Toate prietenele sa apeleze la mine !

Trimite un comentariu