Skip to main content

(P) 10 Mituri în homeopatie: ai voie să atingi pastilele? Sunt sau nu medicamente? Au studii cei care le prescriu?

 
(P) 10 Mituri în homeopatie: ai voie să atingi pastilele? Sunt sau nu medicamente? Au studii cei care le prescriu?

(P) Ai voie să atingi pastilele? Dacă pui mâna pe ele, își pierd calitățile și nu își mai fac efectul? Sunt sau nu sunt medicamente? Cei care le prescriu au studii de specialitate?

Publicitate

Zece mituri legate de homeopatie, întrebări și răspunsuri de la medici cu experiență.

Să luăm miturile pe rând:

1. Produsele homeopate nu sunt medicamente.

Dr. Mirela Pavelescu:

"Medicamentul homeopatic este autorizat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, deci a parcurs toate etapele prevăzute în legislaţia românească de sănătate necesare acestei acreditări, inclusiv studiile clinice.

În aceste condiţii consider absolut nejustificată această afirmaţie.

Şi conform definiţiei DEX - medicament = substanţa naturală sau de sinteză utilizată pentru a ameliora, preveni sau vindeca o boală."

2. Cei care prescriu homeopate nu au studii de medicină.

Dr. Sorin Dan Cadar:

Fals. În România, încă din 1965 s-a stabilit prin Lege că numai medicii au dreptul să practice Homeopatia și numai după ce urmează, în plus față de anii de studiu ai facultății de medicină, un curs postuniversitar de 2 ani, de obținere a competenței în homeopatie.

De asemenea, la nivelul UE s-a decis (din 2017) în cadrul CEN (Consiliul European de Normalizare)ca obligativitatea cursului și a practicii să fie rezervate numai medicilor.

3. Cine face tratament homeopatic nu are voie sa atinga cu mâna globulele/granulele deoarece se inactivează.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. Nu este igienic să pui mâna pe ceea ce urmează să bagi în gură. Ideea că dacă le atingi cu mâna medicamentele homeopatice se inactivează este INCORECTĂ. Medicamentul homeopatic este impregnat cu substanța terapeutică în profunzime, deci nu este afectată de atingere, dar atingerea nu este igienică."

4. Nu trebuie să pui sau să atingi granulele în/cu lingurița de metal.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. De ce sa pună cineva granulele în linguriță de metal, atâta timp cât tuburile sunt dotate din fabricație cu dopuri speciale în care să pună granulele? De ce să "zdrobești" granulele, cât timp ele sunt solubile și se dizolvă în apă?

Și, oricum, cine poate crede faptul că niște granule compuse din lactoză/zaharoză/fructoză pot face schimb de electroni cu un metal? Fizicienii au spus că NU ESTE POSIBIL AȘA CEVA."

5. Homeopatie sau medicină bazată pe plante? Nu e același lucru?

Dr. Gheorghe Jurj: 

"Homeopatia folosește substanțe procesate într-un mod specific. Aceste substanțe pot proveni din toate regnurile, nu doar din cel botanic.

Adică, avem medicamente homeopatice care sunt de origine minerală, metale, săruri, ori chiar de origine animală (veninuri sau alte produse animale)."

6. Cine face tratament homeopatic nu mai poate face și un alt tratament.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. În cursul ORICĂRUI tratament homeopatic se poate interveni la nevoie cu orice tip de alt tratament. Nu există INCOMPATIBILITATE între tratamentul homeopatic și orice alt tip de tratament.

De exemplu, în cazul unei amigdalite acute pultacee cu Streptococ Betahemolitic grup A se administrează Antibioticul specific împreună cu medicamentul Belladonna ch 15, și astfel boala se vindecă mult mai repede și complet, fără teama de recidivă sau complicații."

7. De ce să iau homeopate și nu suplimente alimentare? Nu e același lucru?

Dr. Gheorghe Jurj:

"Suplimentele alimentare pot ajuta şi de obicei pacienții le iau din proprie iniţiativă. Medicamentele homeopatice trebuie alese și prescrise de către un medic specializat și tratează toate disfuncțiile pacientului.

Este o adevărată medicină cu efecte uluitoare uneori, dar care nu se poate face prin automedicație, pentru că diagnosticul homeopatic este complex."

8. Nu se știe cum funcționează homeopatia. Atunci de unde știu că are efect?

Dr. Dumitru Gafițanu:

"Chiar dacă în prezent nu sunt teorii confirmate asupra modului în care acţionează homeopatia, în prezent sunt propuse mai multe teorii asupra acțiunilor posibile pe care le determină medicamentele homeopatice.

Chiar dacă efectul nu este strict condiționat de cantitatea de substanță, prin studii de microscopie electronică a fost depistată prezența substanțelor din compoziție sub formă de nanoparticule.

Efectele sunt confirmate prin practica clinică homeopatică care timp de sute de ani a permis identificarea pentru medicamentele homeopatice a principalelor efecte terapeutice."

9. Menta și cafeaua afectează tratamentul homeopatic.

Dr. Gheorghe Jurj:

"Un studiu pe animale făcut de Dr. Adrian Alecu de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș a arătat că menta nu influențează efectul medicamentelor homeopatice.

La fel și cafeaua. DAR, fiind substanțe în cantitați foarte mici este preferabil ca de la administrarea lor să treacă 5-10 minute până la ingerarea altor substanțe, mai ales cele aromatice."

10. Adulții și copii iau aceeași doză în tratamentul homeopatic.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"Medicamentul homeopatic acționează CALITATIV și nu CANTITATIV.

În consecinţă, doza este universală, la adulţi şi copii: 5 granule/doză sau 5 picaturi/doză."

Cine sunt doctorii care au răspuns întrebărilor:

  • Dr. Sorin Dan Cadar este medic Primar O.R.L., medic homeopat, lector la cursul de homeopatie si etică medicală, Preşedintele Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică - ARHC.
  • Dr. Dumitru Gafițanu este medic Primar obstretică-ginecologie, medic homeopat, , lector la cursul de homeopatie si etică medicală
  • Dr. Gheorghe Jurj este medic Primar generalist, medic homeopat, Preşedinte Onorific ARHC şi Vicepreşedinte al Societății Române de Homeopatie - SRH.
  • Dr. Mirela Pavelescu este Asistent Universitar, medic primar pediatrie, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, medic homeopat 

 

Autor: Advertorial publicitatepaginademedia.ro

Comentarii

  • Homeopatia nu e medicina, ea se bazează numai pe efectul placebo, medicamentele homeopate nu au nici un efect asupra sănătății, conțin doar zahar. Ar trebui sa spuneți asta și proștilor care cumpără zahar chior la suprapreț crezând ca se tratează. Rușine!

Trimite un comentariu