Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii noiembrie. #Teleormanleaks - dezvăluirile Rise Project și Catedrala umilirii neamului - reportajul Recorder

 
DE CITIT. Superscrierile lunii noiembrie. #Teleormanleaks - dezvăluirile Rise Project și Catedrala umilirii neamului - reportajul Recorder

SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE. Jurații concursului Superscrieri au stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute. Reportaje și anchete semnate de echipa România, te iubesc!, Recorder și Rise Project apar în lista celor opt recomandări.  

Dezvăluirile făcute de echipa de jurnaliști de la Rise Project se regăsesc printre materialele „fierbinți” ale lunii care tocmai a trecut. Informațiile din „valiză” au fost preluate de majoritatea site-urilor de știri și au fost populare și pe Facebook, după cum Paginademedia.ro a scris, AICI.

Publicitate

Recorder a mai bifat o lună în top, cu reportajul video de la sfințirea Catedralei Naționale. Materialul s-a viralizat rapid și a scos peste 35.000 de share-uri. 

De asemenea, materiale marca Libertatea, PressOne, Scena9, Dela0.ro se regăsesc printre textele „de citit” ale lunii noiembrie. 

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Cum trec miile de camioane încărcate cu lemn tăiat ilegal prin sate și oraşe fără ca autorităţile să ia măsuri (partea I), Alex Dima - PRO TV, România, Te Iubesc! 

Urmărește toată seria:

  • partea a II-a: Aplicaţia “Inspectorul pădurii”, care a reprezentat pentru pădurile noastre o adevărată gură de oxigen, blocată de guvernanţi
  • partea a III-a: Politicienii, principalii responsabili pentru tăierile masive din păduri: Furturile de lemne sunt girate de autorități

„În total, în doi ani, inspectorii au reuşit să identifice dispariţia a 10 mii de metri cubi de lemn. Un studiu al Institului de cercetări şi amenajări silvice arată însă că de pe munţii din jur au dispărut alte 28 de mii de metri cubi de lemn.

În total, 123 de hectare de pădure. Milioane de euro.”


2. Americanii, Claudia Câmpeanu, Diana Meseșan, Mara Mărăcinescu - SCENA9

Un podcast despre începuturile emigrării în masă la noi.

 


3. Nu se prinde nimic de ei, Diana Oncioiu - Dela0.ro

„În România există “școli de țigani“ și școli de români, “clase de țigani“ și clase de elevi buni. Este o formă de segregare instituționalizată, alimentată chiar de factorii care ar trebui s-o preîntâmpine.

Accesul inegal la educație rostogolește spre viitor cetățeni de mâna a doua școliți, de ochii statisticilor, în unități de învățământ de mâna a doua.”

 


4. Șapte evoluții care vor marca România următorilor 100 de ani, Adrian Mihălțianu - PressOne

„Graba nevrotică a românilor de a cumpăra orice, de a parveni cu orice preț, goana nebună după satisfacții imediate sunt ușor explicabile prin deceniile de neajunsuri și de umilințe îndurate din partea unui aparat statal supradimensionat.

Însă, din păcate, această manie individualistă ne ține pe loc atunci când e vorba să ducem România mai departe.”

 


5. Catedrala umilirii neamului [documentar video], Redacția Recorder - Recorder.ro

„Duminică, 25 noiembrie 2018: zeci de mii de români au venit la București să trăiască pe viu un eveniment istoric și au aflat că istoria nu e de nasul lor.

Deși au străbătut sute de kilometri pentru a participa la sfințirea Catedralei Naționale, catedrala le-a apărut ca o himeră învăluită în ceață, pe care au fost nevoiți să o privească din depărtare, urcați pe garduri și împrejmuiți de jandarmi.

La slujbă au avut acces doar clerul, politicienii și cei care s-au remarcat prin sponsorizări generoase. Oamenii de rând au rămas în stradă, îndurând frigul și înghesuindu-se unii într-alții.”


6. Taina pălincii şi cheia vieţii, Voicu Bojan - PressOne 

„Într-o zi, demult, nea Nicu Rus din Bârlea, un sat îmbătrânit printre cuminţi dealuri transilvane, a călcat pe un măr de vară, a alunecat și-a căzut pe spate cât era de lung. Ardelean aşezat, nu s-a grăbit să sară la loc în tălpi.

A rămas un pic atent, să afle dacă nu și-a rupt ceva, și, din acea poziție de culcat, s-a apucat să contemple bătrâna livadă de meri din jur. Atunci, în ziua aia, i-a pus gând rău.

Și nu s-a lăsat până când, într-o altă zi, dar tot demult, n-a tăiat toți merii și nu i-a băgat, rând pe rând, pe foc.”


7. Alexandru Cuc e românul care a pus tricolorul la Cercul Polar în urmă cu 18 ani, Andreea Archip - Libertatea

„70 de grade. „70 grade” este scris pe ghidurile turistice, „70 de grade” e împletit pe mănuși și pe pulovere. La 70 de grade latitudine nordică, deasupra Cercului Polar, se află localitatea unde a sosit plin de speranță și emoție Alexandru Cuc, „românul originar”, cel care, mai apoi, a tras după el 400 de compatrioți. ”


8. #Teleormanleaks: Conținutul, Elena Dumitru, Mihai Munteanu, Sergiu Brega/grafică - RISE Project

„Când vin mascații la Tel Drum, nu rămân multe variante: Golești computerul, transferi pe hard, iei tableta lui șefu’, stick-ul de la Geta, aduni hârtiile, bagi tot în valiza neagră.DNA vine, ia ce crede, mai puțin ce trebuie.

Ascunde-o. Coșmarul e că, peste un an, o va găsi un țăran în Teleorman.Valiza conține exact ce a vrut gruparea “Dragnea” să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care președintele partidului de guvernământ e acuzat de inițierea unui grup criminal organizat.

Acum e la noi.”

 


Citește și:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Cam "subtiri" si putine pana acum dezvăluirile Rise Project in cazul valiza.
    Ma asteptam sa il vad pe Dragnea arestat dupa primul articol bomba...

Trimite un comentariu