Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii noiembrie. #Teleormanleaks - dezvăluirile Rise Project şi Catedrala umilirii neamului - reportajul Recorder

 
DE CITIT. Superscrierile lunii noiembrie. #Teleormanleaks - dezvăluirile Rise Project şi Catedrala umilirii neamului - reportajul Recorder

SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE. Juraţii concursului Superscrieri au stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute. Reportaje şi anchete semnate de echipa România, te iubesc!, Recorder şi Rise Project apar în lista celor opt recomandări.

Publicitate

Dezvăluirile făcute de echipa de jurnalişti de la Rise Project se regăsesc printre materialele „fierbinţi” ale lunii care tocmai a trecut. Informaţiile din „valiză” au fost preluate de majoritatea site-urilor de ştiri şi au fost populare şi pe Facebook, după cum Paginademedia.ro a scris, AICI.

Recorder a mai bifat o lună în top, cu reportajul video de la sfinţirea Catedralei Naţionale. Materialul s-a viralizat rapid şi a scos peste 35.000 de share-uri.

De asemenea, materiale marca Libertatea, PressOne, Scena9, Dela0.ro se regăsesc printre textele „de citit” ale lunii noiembrie.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Cum trec miile de camioane încărcate cu lemn tăiat ilegal prin sate şi oraşe fără ca autorităţile să ia măsuri (partea I), Alex Dima - PRO TV, România, Te Iubesc!

Urmăreşte toată seria:

  • partea a II-a: Aplicaţia “Inspectorul pădurii”, care a reprezentat pentru pădurile noastre o adevărată gură de oxigen, blocată de guvernanţi
  • partea a III-a: Politicienii, principalii responsabili pentru tăierile masive din păduri: Furturile de lemne sunt girate de autorităţi

„În total, în doi ani, inspectorii au reuşit să identifice dispariţia a 10 mii de metri cubi de lemn. Un studiu al Institului de cercetări şi amenajări silvice arată însă că de pe munţii din jur au dispărut alte 28 de mii de metri cubi de lemn.

În total, 123 de hectare de pădure. Milioane de euro.”


2. Americanii, Claudia Câmpeanu, Diana Meseşan, Mara Mărăcinescu - SCENA9

Un podcast despre începuturile emigrării în masă la noi.


3. Nu se prinde nimic de ei, Diana Oncioiu - Dela0.ro

„În România există “şcoli de ţigani“ şi şcoli de români, “clase de ţigani“ şi clase de elevi buni. Este o formă de segregare instituţionalizată, alimentată chiar de factorii care ar trebui s-o preîntâmpine.

Accesul inegal la educaţie rostogoleşte spre viitor cetăţeni de mâna a doua şcoliţi, de ochii statisticilor, în unităţi de învăţământ de mâna a doua.”


4. Şapte evoluţii care vor marca România următorilor 100 de ani, Adrian Mihălţianu - PressOne

„Graba nevrotică a românilor de a cumpăra orice, de a parveni cu orice preţ, goana nebună după satisfacţii imediate sunt uşor explicabile prin deceniile de neajunsuri şi de umilinţe îndurate din partea unui aparat statal supradimensionat.

Însă, din păcate, această manie individualistă ne ţine pe loc atunci când e vorba să ducem România mai departe.”


5. Catedrala umilirii neamului [documentar video], Redacţia Recorder - Recorder.ro

„Duminică, 25 noiembrie 2018: zeci de mii de români au venit la Bucureşti să trăiască pe viu un eveniment istoric şi au aflat că istoria nu e de nasul lor.

Deşi au străbătut sute de kilometri pentru a participa la sfinţirea Catedralei Naţionale, catedrala le-a apărut ca o himeră învăluită în ceaţă, pe care au fost nevoiţi să o privească din depărtare, urcaţi pe garduri şi împrejmuiţi de jandarmi.

La slujbă au avut acces doar clerul, politicienii şi cei care s-au remarcat prin sponsorizări generoase. Oamenii de rând au rămas în stradă, îndurând frigul şi înghesuindu-se unii într-alţii.”


6. Taina pălincii şi cheia vieţii, Voicu Bojan - PressOne

„Într-o zi, demult, nea Nicu Rus din Bârlea, un sat îmbătrânit printre cuminţi dealuri transilvane, a călcat pe un măr de vară, a alunecat şi-a căzut pe spate cât era de lung. Ardelean aşezat, nu s-a grăbit să sară la loc în tălpi.

A rămas un pic atent, să afle dacă nu şi-a rupt ceva, şi, din acea poziţie de culcat, s-a apucat să contemple bătrâna livadă de meri din jur. Atunci, în ziua aia, i-a pus gând rău.

Şi nu s-a lăsat până când, într-o altă zi, dar tot demult, n-a tăiat toţi merii şi nu i-a băgat, rând pe rând, pe foc.”


7. Alexandru Cuc e românul care a pus tricolorul la Cercul Polar în urmă cu 18 ani, Andreea Archip - Libertatea

„70 de grade. „70 grade” este scris pe ghidurile turistice, „70 de grade” e împletit pe mănuşi şi pe pulovere. La 70 de grade latitudine nordică, deasupra Cercului Polar, se află localitatea unde a sosit plin de speranţă şi emoţie Alexandru Cuc, „românul originar”, cel care, mai apoi, a tras după el 400 de compatrioţi. ”


8. #Teleormanleaks: Conţinutul, Elena Dumitru, Mihai Munteanu, Sergiu Brega/grafică - RISE Project

„Când vin mascaţii la Tel Drum, nu rămân multe variante: Goleşti computerul, transferi pe hard, iei tableta lui şefu’, stick-ul de la Geta, aduni hârtiile, bagi tot în valiza neagră.DNA vine, ia ce crede, mai puţin ce trebuie.

Ascunde-o. Coşmarul e că, peste un an, o va găsi un ţăran în Teleorman.Valiza conţine exact ce a vrut gruparea “Dragnea” să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care preşedintele partidului de guvernământ e acuzat de iniţierea unui grup criminal organizat.

Acum e la noi.”


Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Cam "subtiri" si putine pana acum dezvăluirile Rise Project in cazul valiza.
    Ma asteptam sa il vad pe Dragnea arestat dupa primul articol bomba...

Trimite un comentariu

sus