Skip to main content

O piesă semnată de jurnalistul Petre Barbu, spectacol radiofonic la Radio Romania Cultural

 
O piesă semnată de jurnalistul Petre Barbu, spectacol radiofonic la Radio Romania Cultural

O piesă de teatru semnată de scriitorul și jurnalistul de media Petre Barbu va avea premiera pe radio.

Publicitate

Este vorba de „Masa puterilor noastre”, text cu care jurnalistul Petre Barbu a câștigat Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească” a anului 2016, la concursul UNITER.

Piesa va fi pusă în scenă de Teatrul Național Radiofonic.

Spectacolul va fi difuzat joi, 20 decembrie 2018, ora 19:00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 22 decembrie 2018, ora 13:30, la Radio România Internațional.

Adaptarea radiofonică și regia artistică poartă semnătura Cezarinei Udrescu.

Despre „Masa puterilor noastre”

Este o dramă de familie inspirată din actualitatea românească; cei doi, Irina (farmacistă) și Tudor (despre care aflăm, din prima scenă, că a fost concediat, fără ajutor de șomaj pentru că acceptase să fie plătit „la negru”, dat la o parte în ciuda activității profesionale ireproșabile, având dezavantajul celor 50 de ani...), ei se confruntă cu perspectiva sărăciei, în capitalismul sălbatic românesc, iar certurile devin tot mai incontrolabile, pe măsura insatisfacțiilor și a resentimentelor adunate.

Mai grav, Măriuca, fiica lor, se simte abandonată pentru că părinții pun pe primul plan succesele ei școlare și, la fel ca majoritatea copiilor, este sufocată de cerințele la clasă și de volumul temelor (sistemul românesc de educație...!).

Spectrul ratării sociale și în familie, pierderea iubirii pe care fiecare o așteaptă, dar o arată tot mai stingherit, mai greu, este tot mai prezent, conflictele tot mai violente. Tensiunea crește atunci când fetița dispare și lasă un bilet în care anunță că se sinucide pentru că nu mai poate trăi fără iubirea și înțelegerea de care are nevoie.

Părinții, împreună cu jucăriile însuflețite, o găsesc pe Măriuca, ascunsă pe YouTube(!), și o conving să revină acasă.

„Să mă joc... Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă joc! Ajută-mă! Ajută-mă, bunule Dumnezeu! (Făpturile încep să plângă.)”.

În distribuție: Ioana Flora, Vasile Toma, Ana–Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliță. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect și redactor: Crenguța Manea.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Sa difuzeze in continuare piesele alea vechi din anii 50-80, singurele care au valoare. Nu zic ca piesa asta ar fi proasta, ci ca nu are cine s-o joace. Teatrul radiofonic a decazut ingrozitor dupa revolutie atat ca nivel al actorilor, dar si tehnic. De exemplu, pentru cunoscatori, in anii 60-70 se inregistra cu microfoane Neumann/Gefell iar acum au trecut la firme de mana a doua ca akg, microfoane lavaliera sau, mai rau, dinamice (in studio!) semn ca avem de-a face cu ingineri de sunet ageamii si probabil tehnica buna a plecat cineva acasa cu ea dupa revolutie. RIP teatrul radiofonic.
  • Ba sunteți prosti, cand Antena 1 e lider pe toate targeturile nu postați audiențele, cand e Pro postati ! Sa va fie rusine! Sunteti platiti de astia de la Pro!

Trimite un comentariu