Skip to main content

VIDEO. Prima TV împlinește astăzi 21 de ani de la prima emisie

 
VIDEO. Prima TV împlinește astăzi 21 de ani de la prima emisie

Prima TV împlinește 21 de ani de la prima emisie, pe 17 decembrie, patron fiind Cristian Burci, cel care deține și acum postul TV.

Publicitate

Amintim că postul a început să emită pe 17 decembrie 1997, în locul televiziunii Amerom. Postul se lansa de la Palatul Parlamentului, sub ochii principalului acționar Cristian Burci și promitea să facă o concurență serioasă postului Pro TV cu „știri, filme artistice și seriale, jocuri și concursuri, talk show-uri, emisiuni culturale, sociale și istorice”, scria Adevărul în 1997.

Big Brother, Supernanny, Schimb de mame, Megastar, Vrei să fii miliardar? se numără printre formatele internaționale difuzate de Prima. Miss fata de la ţara şi M-a facut mama artist sunt unele dintre formatele locale ale postului de televiziune.

Alte emisiuni ale Prima TV: Cireașa de pe tort, Copii spun lucruri trăsnite, Trădați în dragoste sau Banc Show cu Nadine și Cabral (da, Cabral a fost la Prima TV).

Schimb de mame, cel mai longeviv reality-show, Cronica Carcotaşilor, cea mai longeviva emisiune pamflet și Trasniţii, cel mai longeviv sitcom din lume, care a intrat in Cartea Recordurilor, sunt bornele pe care Prima TV le-a atins de-a lungul celor 21 de ani.

VIDEO. Începuturile Prima TV

 

Postul a fost lansat de Cristian Burci în decembrie 1997, cu o investiție inițială de 20 de milioane de dolari, după cum declara patronul în presa vremii. „Prima TV înseamnă o investiție de 20 de milioane de dolari, în prima fază, plus încă 20 de milioane de dolari în a doua, foarte curând, pentru extindere”, declara Cristian Burci în ziarul Libertatea din 17 decembrie 1997.

Directorul executiv de atunci al postului era Dan Belcea, iar Ovidiu Miculescu era responsabil pe partea jurnalistică. Titus Munteanu se ocupa de zona de divertisment. Printre acționari se număra și Ilie Năstase. (click pentru imagine mare)

Evenimentul de lansare a postului Prima TV a avut loc la Palatul Parlamentului. Omul de afaceri s-a declarat atunci „primul reporter al Prima TV”. Au fost prezentat mesaje înregistrate ale președintelui Emil Constantinescu și ale Patriarhului României. 

La nicio lună de la lansare, Dan Andronic (actualul patron de la Evenimentul zilei) a trecut de la Tele 7 la Prima TV pentru a coordona cele șase buletine pe care Prima TV le realiza. „Vom încerca să facem din Prima TV cel mai bun post în materie de știri. Echipa cu care colaborez la Prima TV este una de profesioniști, toate acestea făcând ca cele șase buletine de știri, și în cel mai scurt timp cele 15 buletine de știri, să devină un punct de reper jurnalistic pentru telespectatori”, declara Dan Andronic într-un articol apărut în Libertatea pe 5 ianuarie 1998. (click pentru imagine mare)

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • Daca ma uit bine la comentarii, sunt numai nume noi....probabil pusi de bosii de la Prima sa comenteze postul de bine. Mai rasfirati, baieti. Postul ala are nevoie de un patron cu cap, care sa stie cu ce se mananca televiziunea.
  • Imi amintesc cand a fost lansata, ceea ce inseamna ca am imbatranit mult. Ma mir ca nu ati spus nimic de Adriana Bahmuteanu care avea talk-show politic (al doilea dupa Marius Tuca, dar prima femeie care realiza genul acesta de emisiune). Politicienii nu vroiau sa vina in emisiunea ei, spunandu-i clar ca nu discuta politica cu o femeie. Ea chiar se pricepea, dar nu-i de mirare ca au lasat-o nervii si s-a casatorit cu patronul EtnoTV.
  • Chiar daca Prima TV pare ca in ultimul timp si-a pierdut interesul si nu mai apare mereu in top eu o consider una dintre primele televiziuni generaliste din Romania. Pana sa vina turcii de la Kanal D in Romania ei se bateau cu Pro si Antena. Pe mine m-au tinut aproape de ei prin serialul Trasnitii urmarit de la primele sezoane si este si singurul sitcom de pe la noi care a rezistat pana in momentul de fata. Daca ar reveni la formatul din primele sezoane si ar fi la o ora mai accesibila tuturor ar merge in continuare bine. Cronica la fel se mentine bine de atatia ani, dar la fel si acolo cu putine imbunatatiri si mergandu-se mai mult pe greselile celorlalte televiziuni pot prinde mai bine. Cu stirile eu cred ca merg bine difuzandu-le la ora 18:00 cand nu sunt pe celelalte canale de top au un plus fata de ora 19:00. Cred ca daca ar mai implementa vreo emisiune de divertisment noua pe la noi si sa mai lucreze putin la cele vechi, consacrate pot reveni la bataie seara de seara in prime-time macar langa Kanal D.
  • Eu nu cred ca e o tv de umplutura...e o televiziune de top...Cronica e la fel de actuala...Jurnalele sunt de top...Horia Varlan cu gatitul...Schimb de mame care e in top 5 in zoua de duminica... Formatele mari tip talent show (Megastar) au aparut la Prima...reality format interional la Prima... Intradevar au fost mult mai bine plasati la inceput....dar cu investitii s-ar putea sa revina....urma sa fie preluat postul de actionarii Look Plus-Medica-Sport-Profit.ro ... Cu un pic de content si de pe acolo s-ar mai imbogati postul, plus cu filme si formate noi...eu zic ca mai poate fi adus la o forma de stralucire...nu trebuie descurajati caci si asa avem foarte putin posturi generaliste, mai multe de sport, stiri si desene animate...
  • Mda.... ambitios proiect devenit acum o umplutura in grila must carry. Nu degeaba ProSiebenSat 1 a renuntat la Prima prin revanzarea catre Burci. Oricine ar deveni proprietar, fara un rebranding si o strategie bine gandita de marketing Prima va ramane pe butuci. Sau se va inchide

Trimite un comentariu