Skip to main content

Cătălin Tolontan deschide Liberatea către proiectele independente: parteneriate cu DoR, Cosmin Bumbuț și alții. Cum explică Tolo?

 
Cătălin Tolontan deschide Liberatea către proiectele independente: parteneriate cu DoR, Cosmin Bumbuț și alții. Cum explică Tolo?

Un ziar „tradițional” semnează un parteneriat jurnalistic cu freelenceri și publicații independente, de la începutul acestui an.

Este vorba de ziarul Libertatea (ziar din portofoliul Ringier) și (pentru început) inițiativele independente Decât o Revistă și Teleleu, proiect al fotoreporterului Cosmin Bumbuț și al jurnalistei Elena Stancu.

Aceasta este prima colaborare consistentă între o publicație mainstream și proiecte de jurnalism independente

Publicitate

Vor urma și alte colaborări. „Suntem în continuare în căutări, atât cu instituții, cât și cu oameni", a declarat pentru Paginademedia.ro Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor. 

„Ringier România a decis să colaboreze sistematic, în beneficiul cititorilor și al ideii de presă independentă, cu o serie de inițiative de jurnalism de nișă”, scrie Cătălin Tolontan într-o postare pe Facebook.

De ce aceste colaborări? Ce este în spatele inițiativei ziarului?

"Am luat-o ca pe o miză profesională a Ringier: să investim în generația tânără care nu a ajuns să aibă o șansă sau care merită mai multe șanse", a declarat Tolontan pentru Paginademedia.ro.

Nume din presa independentă care s-a dezvoltat în ultimii ani vor apărea și în Libertatea. "Tineri de un profesionalism dovedit deja", spune Tolontan.

Înainte de alte declarații ale lui Tolontan, căteva detalii despre primele colaborări.

Parteneriatul cu DoR

Publicațiile Libertatea și DoR (Decât o Revistă) vor colabora în interes jurnalistic. Jurnaliștii ambelor redacții vor lucra împreună la diverse subiecte și materiale, iar mai apoi materialele vor apărea în Libertea. 

Primul pas al colaborării a fost făcut, în prima ediție tipărită a ziarului Libertatea din 2019. Tot atunci a fost anunțat și parteneriatul. 

„Începând cu 2019, Libertatea şi DoR vor colabora în forme diverse. Aceasta este o versiune condensată a unui material apărut în numărul de iarnă al DoR”, informează textul în deschidere

Publicația din grupul Ringier a publicat un text semnat de Nicoleta Rădăcină, reporter DoR. Materialul, apărut inițial în numărul de iarnă al DoR, spune povestea unei familii din România, care se luptă zilnic cu boală rară și necruțătoare - „maladia Huntington”. 

Materialul a fost publicat în două parți în Libertatea. Pentru a scrie povestea familiei Popa, reporterul DoR a petrecut o săptămână cu aceștia. Textul subliniază felul în care Loredana Popa are grijă de Sorin, soțul său, care suferă de maladia Huntington. 

Colaborarea cu Teleleu

Totodată a mai fost anunțată o colaborare ziaristică între Libertatea și un alt proiect jurnalistic independent, scrie Cătălin Tolontan, în aceeași postare pe Facebook. Este vorba de proiectul Teleleu, lansat de fotojurnalistul Cosmin Bumbuț și Elena Stancu.

În acest an, cei doi vor realiza o serie de reportaje despre diasporă, pentru o carte, pe care o au un lucru.

O parte din reportajele realizate în cadrul acestui proiect vor fi publicate în exclusivitate în Libertatea.

Cătălin Tolontan: Oferim o șansă celor tineri, așa cum și nouă ne-a oferit cineva o șansă, acum 20 de ani

Libertatea discută, în prezent, cu mai multe proiecte, dar și ziariști, pentru parteneriate.

"Înțelegerile vor fi pe durate lungi de timp, în general de ani", a declarat Tolontan pentru Paginademedia.ro.

Cât de des va găzdui Libertatea materiale din presa independentă?

"Astfel de materiale vor fi destul de dese, de câteva ori pe săptămână", explică Tolontan. 

Cătălin Tolontan:

"Faptul că profesioniști care au lucrat în presă - precum Cosmin Bumbuț - se întorc și în presa mainstream, păstrându-și independența, cred că este un câștig mare și pentru publicul lag."

Cine sunt jurnaliștii și proiectele cu care Libertatea va colabora?

"Oameni de un profesionalism dovedit deja, proiecte care sunt făcute de/cu oameni tineri, care respectă regulile meseriei".

De ce?

Tolontan: "Așa cum noi, acum 20 de ani, am avut o șansă, așa cum acum 20 de ani cineva ne-a acordat încredere, oferim acum și noi o șansă celor tineri. Și le sugerăm ca, peste 20 de ani, să facă și ei la fel, la rândul lor."

Este doar un parteneriat editorial?

Cătălin Tolontan:

"Materialele sunt plătite. Așa cum spuneam, este o investiție a Ringier. Am luat-o ca o miză profesională: să investim în generația tânără care nu a ajuns să aibă o șansă sau care merită mai multe șanse. A fost o idee pe care conducerea Ringier a susținut-o".

"Nu este vorba doar de colaborări cu independenți. A intrat deja în echipa Libertatea Andrada Lăutaru, o jurnalistă tânără foarte bună, care a venit de la Digi 24."

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu