Skip to main content

Cătălin Tolontan deschide Liberatea către proiectele independente: parteneriate cu DoR, Cosmin Bumbuţ şi alţii. Cum explică Tolo?

 
Cătălin Tolontan deschide Liberatea către proiectele independente: parteneriate cu DoR, Cosmin Bumbuţ şi alţii. Cum explică Tolo?

Un ziar „tradiţional” semnează un parteneriat jurnalistic cu freelenceri şi publicaţii independente, de la începutul acestui an.

Publicitate

Este vorba de ziarul Libertatea (ziar din portofoliul Ringier) şi (pentru început) iniţiativele independente Decât o Revistă şi Teleleu, proiect al fotoreporterului Cosmin Bumbuţ şi al jurnalistei Elena Stancu.

Aceasta este prima colaborare consistentă între o publicaţie mainstream şi proiecte de jurnalism independente

Vor urma şi alte colaborări. „Suntem în continuare în căutări, atât cu instituţii, cât şi cu oameni", a declarat pentru Paginademedia.ro Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

„Ringier România a decis să colaboreze sistematic, în beneficiul cititorilor şi al ideii de presă independentă, cu o serie de iniţiative de jurnalism de nişă”, scrie Cătălin Tolontan într-o postare pe Facebook.

De ce aceste colaborări? Ce este în spatele iniţiativei ziarului?

"Am luat-o ca pe o miză profesională a Ringier: să investim în generaţia tânără care nu a ajuns să aibă o şansă sau care merită mai multe şanse", a declarat Tolontan pentru Paginademedia.ro.

Nume din presa independentă care s-a dezvoltat în ultimii ani vor apărea şi în Libertatea. "Tineri de un profesionalism dovedit deja", spune Tolontan.

Înainte de alte declaraţii ale lui Tolontan, căteva detalii despre primele colaborări.

Parteneriatul cu DoR

Publicaţiile Libertatea şi DoR (Decât o Revistă) vor colabora în interes jurnalistic. Jurnaliştii ambelor redacţii vor lucra împreună la diverse subiecte şi materiale, iar mai apoi materialele vor apărea în Libertea.

Primul pas al colaborării a fost făcut, în prima ediţie tipărită a ziarului Libertatea din 2019. Tot atunci a fost anunţat şi parteneriatul.

„Începând cu 2019, Libertatea şi DoR vor colabora în forme diverse. Aceasta este o versiune condensată a unui material apărut în numărul de iarnă al DoR”, informează textul în deschidere.

Publicaţia din grupul Ringier a publicat un text semnat de Nicoleta Rădăcină, reporter DoR. Materialul, apărut iniţial în numărul de iarnă al DoR, spune povestea unei familii din România, care se luptă zilnic cu boală rară şi necruţătoare - „maladia Huntington”.

Materialul a fost publicat în două parţi în Libertatea. Pentru a scrie povestea familiei Popa, reporterul DoR a petrecut o săptămână cu aceştia. Textul subliniază felul în care Loredana Popa are grijă de Sorin, soţul său, care suferă de maladia Huntington.

Colaborarea cu Teleleu

Totodată a mai fost anunţată o colaborare ziaristică între Libertatea şi un alt proiect jurnalistic independent, scrie Cătălin Tolontan, în aceeaşi postare pe Facebook. Este vorba de proiectul Teleleu, lansat de fotojurnalistul Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu.

În acest an, cei doi vor realiza o serie de reportaje despre diasporă, pentru o carte, pe care o au un lucru.

O parte din reportajele realizate în cadrul acestui proiect vor fi publicate în exclusivitate în Libertatea.

Cătălin Tolontan: Oferim o şansă celor tineri, aşa cum şi nouă ne-a oferit cineva o şansă, acum 20 de ani

Libertatea discută, în prezent, cu mai multe proiecte, dar şi ziarişti, pentru parteneriate.

"Înţelegerile vor fi pe durate lungi de timp, în general de ani", a declarat Tolontan pentru Paginademedia.ro.

Cât de des va găzdui Libertatea materiale din presa independentă?

"Astfel de materiale vor fi destul de dese, de câteva ori pe săptămână", explică Tolontan.

Cătălin Tolontan:

"Faptul că profesionişti care au lucrat în presă - precum Cosmin Bumbuţ - se întorc şi în presa mainstream, păstrându-şi independenţa, cred că este un câştig mare şi pentru publicul lag."

Cine sunt jurnaliştii şi proiectele cu care Libertatea va colabora?

"Oameni de un profesionalism dovedit deja, proiecte care sunt făcute de/cu oameni tineri, care respectă regulile meseriei".

De ce?

Tolontan: "Aşa cum noi, acum 20 de ani, am avut o şansă, aşa cum acum 20 de ani cineva ne-a acordat încredere, oferim acum şi noi o şansă celor tineri. Şi le sugerăm ca, peste 20 de ani, să facă şi ei la fel, la rândul lor."

Este doar un parteneriat editorial?

Cătălin Tolontan:

"Materialele sunt plătite. Aşa cum spuneam, este o investiţie a Ringier. Am luat-o ca o miză profesională: să investim în generaţia tânără care nu a ajuns să aibă o şansă sau care merită mai multe şanse. A fost o idee pe care conducerea Ringier a susţinut-o".

"Nu este vorba doar de colaborări cu independenţi. A intrat deja în echipa Libertatea Andrada Lăutaru, o jurnalistă tânără foarte bună, care a venit de la Digi 24."

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus