Skip to main content

Membru din CA-ul TVR cere dzvăluirea sumelor plătite colaboratorilor externi: „Nici până acum noi nu cunoaştem onorariile pentru Cerbul de Aur”

 
Foto | Paginademedia.ro
Foto | Paginademedia.ro

Liviu Brătescu, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, cere desecretizarea sumelor plătite către colaboratorii din afara televiziunii, conform unui comunicat de presă. Mai exact, acesta cere adoptarea unei hotărâri care să defiinţeze clauza de confidenţialitate în privinţa contractelor externe.

Publicitate

„Lipsa de transparenţă din Televiziunea Română privind sumele plătite unor colaboratori generează crize de imagine şi credibilitate”, spune Brătescu, membru în CA din partea PNL, într-un comunicat trimis presei.

Liviu Brătescu reclamă şi faptul că onorariile sunt ascunse şi faţă de membrii CA-ului, notează sursa citată.

„Nici până la această dată noi, ca membri ai CA, nu cunoaştem, de exemplu, onorariile care au fost plătite artiştilor pentru Cerbul de Aur, susţinut nu doar din banii TVR, ci din bani publici din bugetele administraţiei locale braşovene sau Ministerului Culturii. Pentru o instituţie publică, transparenţa şi cheltuirea judicioasă a banilor reprezintă una din principalele sale obligaţii”, a mai spus membrul CA.

Solicitarea acestuia vine în contextul scandaluri care au avut în centru contractele unor colaboratori ai TVR, persoane juridice şi fizice, precum şi a atitudinii conducerii executive a instituţiei.

Comunicatul integral, în continuare:

Liviu Brătescu, membru CA al TVR:

Lipsa de transparenţă din Televiziunea Română privind sumele plătite unor colaboratori generează crize de imagine şi credibilitate”

Liviu Brătescu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române (TVR), cere adoptarea în forul legislativ al instituţiei a unei hotărâri prin care să fie desfiinţată clauza de confidenţialitate în privinţa contractelor externe.

Solicitarea vine în urma mai multor scandaluri mediatice care au avut în centru contracte ale unor colaboratori ai TVR, persoane juridice şi fizice, precum şi a atitudinii conducerii executive a instituţiei. Doina Gradea, Preşedintele Director General al TVR, a cerut imperativ divulgarea surselor de către instituţiile media care au făcut publice detalii privind plăţile către anumite vedete ale postului care nu sunt angajate cu contract de muncă. Liviu Brătescu mai reclamă şi faptul că onorariile sunt ascunse chiar şi faţă de membrii Consiliului de Administraţie.

Membrul CA atrage atenţia asupra faptului că un serviciu public precum BBC, aflat de asemenea sub control parlamentar în Marea Britanie, un etalon la nivel mondial, depune o anexă la Raportul anual în care detaliază sumele plătite vedetelor posturilor de radio şi de televiziune cu care radiodifuzorul are contracte comerciale pe perioadă determinată. Adeseori, aceste sume sunt de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de lire sterline şi politica de plăţi şi de negociere a contractelor comerciale cu vedetele este parte din dezbaterea naţională în Marea Britanie. Analize cu privire la valoarea reală a realizatorilor sau diferenţele mari de sume plătite între vedetele bărbaţi şi femei sunt puse la dispoziţia opiniei publice în mod constant.

Nici până la această dată noi, ca membri ai CA, nu cunoaştem, de exemplu, onorariile care au fost plătite artiştilor pentru Cerbul de Aur, susţinut nu doar din banii TVR, ci din bani publici din bugetele administraţiei locale braşovene sau Ministerului Culturii. Pentru o instituţie publică, transparenţa şi cheltuirea judicioasă a banilor reprezintă una din principalele sale obligaţii, motiv pentru care am depus un proiect de hotărâre a CA prin care SRTV să nu mai poată încheia contracte cu diverşii săi colaboratori care să cuprindă clauze financiare confidenţiale, ele trebuind să fie aduse la cunoştinţa membrilor CA şi în mod automat membrilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului la solicitarea acestora şi tuturor celor interesaţi. Proiectul nici măcar nu a mai ajuns la vot prin voinţa majorităţii din CA, însă voi persevera şi îl voi depune la fiecare şedinţă până când va fi adoptat“, declară Liviu Brătescu.

Acesta acuză conducerea TVR că nu realizează pe deplin criza de imagine în care se află din cauza lipsei de transparenţă şi a campaniei de hărţuire a instituţiilor de presă care fac dezvăluiri privind activitatea instituţiei.

„Consider că direcţia în care se îndreaptă astăzi SRTV nu este una corectă, lipsa de transparenţă însoţind o viziune neclară privind viitorul unei dintre cele mai prestigioase instituţii media din România“, încheie Liviu Brătescu.

Liviu Brătescu
membru în Consiliul de Administraţie al TVR

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    cit or primii clientela abonata la invitatiile tvr ? chiar nu raspunde nimeni pt banii nostri ? pe linga pomenitii de mai sus emisiunea lui peste prajit dinescu e de mult timp si nu stim cam ce audienta face si cu citi bani Stim doar ca au program de laudatio guvernului si psd-ului
  • adi adi
    aia cu aducerea lui Garko la Cerbul de Aur a fost ce-a mai penibila idee - bine, in fond a fost o afacere buna pentru altii! Pare ca cineva din TVR e mare fan al acestui personaj... dar ar putea sa-l plateasca din banii proprii si sa ne scuteasca de figuratiile lui!
    In rest, TVR a avut o sansa sa moara acum cativa ani, pacat ca nu s-a intamplat!
  • Curiosul Curiosul
    Dar salariile?
  • Livia Pila Livia Pila
    A se cerceta afacerea Gabriel Garko. E rău mirositoare. A nu se pierde din vedere afacerile Cristache-Sarmaluta, Șandru, Cristoiu.

Trimite un comentariu

sus