Skip to main content

Povestea unui jurnalist impostor. Cum a fost demascat de către un coleg un jurnalist premiat

 
Povestea unui jurnalist impostor. Cum a fost demascat de către un coleg un jurnalist premiat
Foto: El Pais

JURNALIST IMPOSTOR. Un articol din cotidianul spaniol El Pais prezintă cazul lui Claas Relotius un jurnalist al publicației Der Spiegel, care publicase zeci de articole cu informații și interviuri inventate.

Publicitate

Jurnalistul a fost demascat de un freelancer de origine spaniolă, Juan Moreno, care colabora cu publicația germană, scrie El Pais.

Claas Relotius era un jurnalist german, care scria pentru Der Spiegel și alte publicații importante din Germania. Relotius câștigase premiul CNN pentru cel mai bun jurnalist german și alte patru premii Reporter. În total, scrisese în jur de 60 de articole pentru Der Spiegel, până să fie descoperit de Moreno.

Era tipul de jurnalist care venea cu știri, care reușea să vorbească cu cei care refuzaseză până atunci declarații, iar materialele erau bine scrise, pline de detalii, personaje și povești detaliate.

Juan Moreno era, în schimb, un outsider. Fiul unor emigranți spanioli în Germania, Moreno era un simplu freelancer care colabora cu Der Spiegel.

Demascarea lui Relotius

Spaniolul a început să își dea seama de faptul că informațiile nu erau adevărate și a încercat să demaște poveștile false ale germanului, însă Der Spiegel nu a luat în considerare dovezile cu care Moreno a încercat să demonstreze lipsa de veridicitate a informațiilor.

Încercările lui Moreno de a prezenta informațiile despre Relotius și reportajele false conducerii Der Spiegel au fost în van, iar atunci când a pus la îndoială munca germanului, publicația a spus că ar exista consecințe și că spaniolul a îndrăznit „să se ia de Dumnezeu”.

Acest lucru l-a făcut pe Juan Moreno să realizeze că poate rămâne fără colaborări și cu o reputație pătată.

După ce Relotius și Moreno au lucrat împreună la un reportaj, spaniolul și-a dat seama că anumite informații erau exagerate. Chiar și după ce a trimis articolul spre a fi verificat, nimeni nu i-a dat dreptate.

Relotius a trimis și informații suplimentare valoroase, pe care nu le inclusese de la început și care păreau false.

De aici, jurnalistul spaniol a descoperit un articol din presa americană despre un reportaj care semăna cu cel scris de Relotius și Moreno. În text apărea și povestea lui Jaeger, un militar de la frontieră, însă detaliile nu coincideau cu cele din articolul germanului.

În articol se regăsea o fotografie cu un militar, Tim Foley, pe care Der Spiegel o cumpărase de la The New York Times. Relotius susținea că s-a întâlnit cu Foley, doar că nu vrusese să fie fotografiat.

Pentru a-l demasca pe Claas Relotius, Juan Moreno a petrecut cinci săptămâni în Statele Unite ale Americii și a discutat cu cei care au vorbit cu Relotius. Spaniolul s-a întâlnit cu Foley, care a spus că nu a vorbit niciodată cu Relotius și nu știa cine este.

După ce a înregistrat toate declarațiile oamenilor care spuneau că nu știau cine este jurnalistul german, Moreno a arătat dovezile conducerii Der Spiegel de la Hamburg, însă Relotius a susținut că cei care vorbeau, mințeau de fapt.

Claas Relotius a fost descoperit abia după ce acesta ar fi vorbit cu părinții lui Colin Kaepernick, un jucător de fotbal american, care au refuzat complet să discute cu presa.

Der Spiegel și-a recunoscut greșeala, iar în 22 decembrie, publicația a avut pe prima copertă mesajul „Spune ceea ce este”. Numărul a conținut 23 de pagini legate de cazul lui Relotius.

În acest moment, publicația germană trece printr-o etapă de modificări, iar Juan Moreno continuă ca freelancer.

Articolul integral se regăsește aici.

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • În România a început cu medicii falși,apoi asistenți falși,la ei cu jurnaliștii,ce mai urmeaza?

Trimite un comentariu