Skip to main content

VIDEO. De ce a refuzat vloggerul Cristi Dascălu un job la Google: „E un pas mai riscant, însă acum e momentul în care pot să greșesc”

 
VIDEO. De ce a refuzat vloggerul Cristi Dascălu un job la Google: „E un pas mai riscant, însă acum e momentul în care pot să greșesc”

VIDEO. A plecat din Craiova la București pentru facultate, iar apoi a mers pe ruta Zurich-California-New York, unde a lucrat temporar la Google, în mai multe internship-uri.

Publicitate

Cristi Dascălu, un vlogger pasionat de informatică și cu o experiență de patru internship-uri pentru Google, a hotărât însă să refuze oferta de job permanent făcută de gigantul american.

De ce?

A explicat într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Cristian Dascălu:

Motivul principal e că eu vreau, pe termen lung, să las un plus în urma mea. Mi-aș dori să am un impact și să am o contribuție în societate. 

Pe de altă parte e și un challenge personal cu mine, adică vreau să mă extind în mai multe direcții, să mă descurc în mai multe domenii.

Asta e un pas mai riscant, acest drum pe care l-am ales e mai riscant și nu foarte confortabil, însă acum e momentul în care pot să greșesc și pot să îmi asum riscul acesta.”

VIDEO: De ce a refuzat Cristi Dascălu oferta Google

Cum a ajuns la Google: „Am fost respins de mai multe ori”

Acesta a vorbit, într-un Podcast marca Paginademedia.ro, despre experiența din Statele Unite și oferă câteva sfaturi despre modul în care poți obține un loc de muncă în cadrul Google. 

Nu e ușor de intrat. Ca să intru acolo am aplicat de mai multe ori, mai mulți ani la rând, fiind respins”, spune vloggerul.

Candidatul unui internship la Google trebuie să îndeplinească câteva condiții de bază: 

„Pe scurt, trebuie să fii student în informatică, să ai un domeniu de „computer science” și apoi să aplici pe site-ul companiei”, completează acesta.  

Cristi Dascălu oferă și un pont: „Ideal ar fi să ai pe cineva în interiorul companiei care să îți dea o recomandare pentru interviu”, însă menționează că:

 „Respectiva recomandare te ajută să ai șase mai mari să prinzi interviul, dar de acolo ești pe cont propriu.”

Ce probe trebuie să treacă un candidat? Probleme de informatică puțin mai grele decât cele de la bacalaureat: 

La interviu trebuie să te descurci singur și să rezolvi problemele, care seamănă cu cele de la olimpiada județeană de informatică. Ele sunt mai sus puțin decât nivelul de bacalaureat, dar mai jos decât olimpiada națională de informatică.

Într-un final, tânărul spune că un aspect important în drumul către Google este să comunici cu evaluatorul de la interviu, astfel acesta „să vadă cum gândești.”

Povestea lui Cristi Dascălu, spusă în studioul Paginademedia.ro: 

Interviul cu Cristi Dascălu, în continuare:  

Paginademedia.ro: Cum a apărut ultimul intership la Google?

Cristi Dascălu: Am fost la mai multe internship-uri la Google, iar ultimul de la New York este cel de-al patrulea. În 2017, în California am fost tot la Google. Practic, cel din New York a venit ca o consecință a celui din California Am făcut treabă bună acolo, iar ei m-au întrebat dacă mai vreau unul.

Paginademedia.ro: Cum reușești să convingi un gigant ca Google să te primească într-un internship?

Cristi Dascălu: Poți să privești acest aspect din două perspective, fie că îi convingi tu, dar și că ei au nevoie de oameni talentați și buni pentru că o companie de acest fel e construită cu oameni buni care lucrează într-o direcție bine stabilită. Ei căutând tot timpul oameni au aceste programe de internship, scopul final fiind să atragă oameni în companie.

Într-adevăr, nu e ușor de intrat. Ca să intru acolo am aplicat de mai multe ori, mai mulți ani la rând, fiind respins. Într-un final, după mai multe încercări am fost acceptat să dau interviu. Eu am avut un backgruound destul de bun în informatică pentru că am participat la olimpiade în liceu. Am reușit să fac o treabă bună la interviurile alea, am trecut și așa am ajuns să lucrez pentru ei.

Paginademedia.ro: Care sunt pașii pe care i-ai urmat? Ce trebuie să facă cineva care vrea să aplice pentru un internship la Google?

Cristi Dascălu: Pe scurt, trebuie să fii student în informatică, să ai un domeniu de „computer science” și apoi să aplici pe site-ul companiei. Ideal ar fi să ai pe cineva în interiorul companiei care să îți dea o recomandare pentru interviu.

Respectiva recomandare te ajută să ai șase mai mari să prinzi interviul, dar de acolo ești pe cont propriu. La interviu trebuie să te descurci singur și să rezolvi problemele, care seamănă cu cele de la olimpiada județeană de informatică. Ele sunt mai sus puțin decât nivelul de bacalaureat, dar mai jos decât olimpiada națională de informatică.

Paginademedia.ro: Să presupunem că ai ajuns și ai rezolvat problemele, ce urmează?

Cristi Dascălu: Ei îți spun dacă a fost suficient de bine sau nu. Înterviurile astea nu e suficient să rezolvi problemele, ci e important să încerci să comunici cu cel care te evaluează. Trebuie să îi explici cum gândești tu, pentru că ei asta urmăresc. Dacă te consideră potrivit îți fac o propunere de a te alătura companiei într-un anumit proiect dintr-o anumită locație.

În cazul meu, prima dată am primit o ofertă în Zurich, Elveția, unde am făcut două internship-uri. Apoi a urmat unul în California și altul în New York, în total patru.

Paginademedia.ro: Care e diferența dintre Elveția și America?

Cristi Dascălu: Când am ajuns prima dată în Elveția am luat un tren de la aeroport spre locul unde urma să stau. Lucrul surprinzător pentru mine a fost că m-am urcat în trenul acela și efectiv nu se mișca, se mișca foarte lent și efectiv nu se auzea niciun zgomot. Eu eram obișnuit cu trenurile din România din care mai auzi zgomote, se mai opresc. Acolo era totul foarte liniștit. Elveția e țara asta a perfecțiunii. Totul e extrem de bine pus la punct. Eu venit de aici, mi s-a părut că e totul prea bine pus la punct, iar acest lucru parcă mă enerva.

Pe de altă parte, America e ceva mai flexibilă din punctul ăsta de vedere. Lucrurile nu sunt puse la punct așa de bine și e o mai mare libertate pentru oameni de a face bine sau rău. Cumva în America m-am simțit mai acasă pentru că semăna foarte mult cu România.

Paginademedia.ro: Care ar fi diferența de salariu dintre un internship din America și unul din România?

Cristi Dascălu: Se plătește la prețul pieței de acolo, nu știu exact care sunt prețurile din România. Fiecare intern de acolo e plătit la prețul pieței, însă cu mai puțini bani decât un programator. Se duce la câteva zeci de mii de dolari pe an, dar ideea e că apoi plătești taxe și așa mai departe. E un site care îți spune care ar fi prețurile mult mai exact.

Paginademedia.ro: Cât timp erai acolo te-ai gândit că există posibilitatea să primești un job permanent?

Cristi Dascălu: Da. Eram destul de sigur că o să primesc oferta asta. Fiind la patru internshipuri înseamna că ei m-au primit de trei ori după ce am făcut treabă bună prima dată. Primești un feedback după fiecare internship, iar fiecare feedback pe care eu l-am primit a fost pozitiv, foarte bun și aveam opțiunea asta de a primi oferta. Deci nu ceva suprinzător din punctul acesta de vedere.

Paginademedia.ro: La cât timp după ce te-ai intors ai primit oferta?

Cristi Dascălu: După ce m-am întors, chiar înainte de sărbători. Și a trebuit să mă gândesc ce deizie să iau. Am primit foarte multe păreri și mesaje de la oameni din diverse domenii și a fost așa un spectru foarte larg de perspective la care eu nu mă gândisem sau nu le luam în calcul. Cu siguranță au fost acolo câteva informații care mi-au confirmat o intuiție.

Paginademedia.ro: Într-un final tu ai refuzat oferta. Care au fost motivele pentru care ai ales acest lucru?

Cristi Dascălu: Motivul principal e că eu vreau, pe termen lung, să las un plus în urma mea. Mi-aș dori să am un impact și să am o contribuție în societate. Rămâne de văzut dacă o să ajung la treaba asta, important e că trebuie să fac alte lucrurisă merg într-o anumită direcție, doar că direcția asta nu implică un job de programator.

Simt că aș putea avea un oarecare impact într-o comunitate mai mică, adică România. Pe de altă parte e și un challenge personal cu mine, adică vreau să mă extind în mai multe direcții, să mă descurc în mai multe domenii. Asta e un pas mai riscant, acest drum pe care l-am ales e mai riscant și nu foarte confortabil, însă acum e momentul în care pot să greșesc și pot să îmi sum riscul acesta.

Ca să reușesc să ating acel scop pe termen lung trebuie să îmi schimb puțin perspectiva minții, trebuie cumva să gândesc ți să lucrez pentru mine și pentru acest scop. Lucrând pentru o altă companie e mai greu pentru că toată responsabilitatea cade pe umerii companiei și astfel cumva fugi de responsabilitatea de a lua controlul în propriile mâini. Eu a trebuit să renunță la acest confort și să încerc să mă descurc cu treaba aceasta pe mai departe.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Stii pe dragu, cel cu postarea anterioara. Probabil motorul de cautare Google iti sopteste tie noapte ce se intampla in interiorul companiei.
  • Nu a fost acceptat de Google si acum spune ca a refuzat el. Stiu din interior ca nu a fost acceptat, iar acum incearca sa isi faca un capital pe esec. Nimeni in drum, asta este el.

Trimite un comentariu