Skip to main content

VIDEO. De ce a refuzat vloggerul Cristi Dascălu un job la Google: „E un pas mai riscant, însă acum e momentul în care pot să greşesc”

 
VIDEO. De ce a refuzat vloggerul Cristi Dascălu un job la Google: „E un pas mai riscant, însă acum e momentul în care pot să greşesc”

VIDEO. A plecat din Craiova la Bucureşti pentru facultate, iar apoi a mers pe ruta Zurich-California-New York, unde a lucrat temporar la Google, în mai multe internship-uri.

Publicitate

Cristi Dascălu, un vlogger pasionat de informatică şi cu o experienţă de patru internship-uri pentru Google, a hotărât însă să refuze oferta de job permanent făcută de gigantul american.

De ce?

A explicat într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Cristian Dascălu:

Motivul principal e că eu vreau, pe termen lung, să las un plus în urma mea. Mi-aş dori să am un impact şi să am o contribuţie în societate.

Pe de altă parte e şi un challenge personal cu mine, adică vreau să mă extind în mai multe direcţii, să mă descurc în mai multe domenii.

Asta e un pas mai riscant, acest drum pe care l-am ales e mai riscant şi nu foarte confortabil, însă acum e momentul în care pot să greşesc şi pot să îmi asum riscul acesta.”

VIDEO: De ce a refuzat Cristi Dascălu oferta Google

Cum a ajuns la Google: „Am fost respins de mai multe ori”

Acesta a vorbit, într-un Podcast marca Paginademedia.ro, despre experienţa din Statele Unite şi oferă câteva sfaturi despre modul în care poţi obţine un loc de muncă în cadrul Google.

Nu e uşor de intrat. Ca să intru acolo am aplicat de mai multe ori, mai mulţi ani la rând, fiind respins”, spune vloggerul.

Candidatul unui internship la Google trebuie să îndeplinească câteva condiţii de bază:

„Pe scurt, trebuie să fii student în informatică, să ai un domeniu de „computer science” şi apoi să aplici pe site-ul companiei”, completează acesta.

Cristi Dascălu oferă şi un pont: „Ideal ar fi să ai pe cineva în interiorul companiei care să îţi dea o recomandare pentru interviu”, însă menţionează că:

„Respectiva recomandare te ajută să ai şase mai mari să prinzi interviul, dar de acolo eşti pe cont propriu.”

Ce probe trebuie să treacă un candidat? Probleme de informatică puţin mai grele decât cele de la bacalaureat:

La interviu trebuie să te descurci singur şi să rezolvi problemele, care seamănă cu cele de la olimpiada judeţeană de informatică. Ele sunt mai sus puţin decât nivelul de bacalaureat, dar mai jos decât olimpiada naţională de informatică.

Într-un final, tânărul spune că un aspect important în drumul către Google este să comunici cu evaluatorul de la interviu, astfel acesta „să vadă cum gândeşti.”

Povestea lui Cristi Dascălu, spusă în studioul Paginademedia.ro:

Interviul cu Cristi Dascălu, în continuare:

Paginademedia.ro: Cum a apărut ultimul intership la Google?

Cristi Dascălu: Am fost la mai multe internship-uri la Google, iar ultimul de la New York este cel de-al patrulea. În 2017, în California am fost tot la Google. Practic, cel din New York a venit ca o consecinţă a celui din California Am făcut treabă bună acolo, iar ei m-au întrebat dacă mai vreau unul.

Paginademedia.ro: Cum reuşeşti să convingi un gigant ca Google să te primească într-un internship?

Cristi Dascălu: Poţi să priveşti acest aspect din două perspective, fie că îi convingi tu, dar şi că ei au nevoie de oameni talentaţi şi buni pentru că o companie de acest fel e construită cu oameni buni care lucrează într-o direcţie bine stabilită. Ei căutând tot timpul oameni au aceste programe de internship, scopul final fiind să atragă oameni în companie.

Într-adevăr, nu e uşor de intrat. Ca să intru acolo am aplicat de mai multe ori, mai mulţi ani la rând, fiind respins. Într-un final, după mai multe încercări am fost acceptat să dau interviu. Eu am avut un backgruound destul de bun în informatică pentru că am participat la olimpiade în liceu. Am reuşit să fac o treabă bună la interviurile alea, am trecut şi aşa am ajuns să lucrez pentru ei.

Paginademedia.ro: Care sunt paşii pe care i-ai urmat? Ce trebuie să facă cineva care vrea să aplice pentru un internship la Google?

Cristi Dascălu: Pe scurt, trebuie să fii student în informatică, să ai un domeniu de „computer science” şi apoi să aplici pe site-ul companiei. Ideal ar fi să ai pe cineva în interiorul companiei care să îţi dea o recomandare pentru interviu.

Respectiva recomandare te ajută să ai şase mai mari să prinzi interviul, dar de acolo eşti pe cont propriu. La interviu trebuie să te descurci singur şi să rezolvi problemele, care seamănă cu cele de la olimpiada judeţeană de informatică. Ele sunt mai sus puţin decât nivelul de bacalaureat, dar mai jos decât olimpiada naţională de informatică.

Paginademedia.ro: Să presupunem că ai ajuns şi ai rezolvat problemele, ce urmează?

Cristi Dascălu: Ei îţi spun dacă a fost suficient de bine sau nu. Înterviurile astea nu e suficient să rezolvi problemele, ci e important să încerci să comunici cu cel care te evaluează. Trebuie să îi explici cum gândeşti tu, pentru că ei asta urmăresc. Dacă te consideră potrivit îţi fac o propunere de a te alătura companiei într-un anumit proiect dintr-o anumită locaţie.

În cazul meu, prima dată am primit o ofertă în Zurich, Elveţia, unde am făcut două internship-uri. Apoi a urmat unul în California şi altul în New York, în total patru.

Paginademedia.ro: Care e diferenţa dintre Elveţia şi America?

Cristi Dascălu: Când am ajuns prima dată în Elveţia am luat un tren de la aeroport spre locul unde urma să stau. Lucrul surprinzător pentru mine a fost că m-am urcat în trenul acela şi efectiv nu se mişca, se mişca foarte lent şi efectiv nu se auzea niciun zgomot. Eu eram obişnuit cu trenurile din România din care mai auzi zgomote, se mai opresc. Acolo era totul foarte liniştit. Elveţia e ţara asta a perfecţiunii. Totul e extrem de bine pus la punct. Eu venit de aici, mi s-a părut că e totul prea bine pus la punct, iar acest lucru parcă mă enerva.

Pe de altă parte, America e ceva mai flexibilă din punctul ăsta de vedere. Lucrurile nu sunt puse la punct aşa de bine şi e o mai mare libertate pentru oameni de a face bine sau rău. Cumva în America m-am simţit mai acasă pentru că semăna foarte mult cu România.

Paginademedia.ro: Care ar fi diferenţa de salariu dintre un internship din America şi unul din România?

Cristi Dascălu: Se plăteşte la preţul pieţei de acolo, nu ştiu exact care sunt preţurile din România. Fiecare intern de acolo e plătit la preţul pieţei, însă cu mai puţini bani decât un programator. Se duce la câteva zeci de mii de dolari pe an, dar ideea e că apoi plăteşti taxe şi aşa mai departe. E un site care îţi spune care ar fi preţurile mult mai exact.

Paginademedia.ro: Cât timp erai acolo te-ai gândit că există posibilitatea să primeşti un job permanent?

Cristi Dascălu: Da. Eram destul de sigur că o să primesc oferta asta. Fiind la patru internshipuri înseamna că ei m-au primit de trei ori după ce am făcut treabă bună prima dată. Primeşti un feedback după fiecare internship, iar fiecare feedback pe care eu l-am primit a fost pozitiv, foarte bun şi aveam opţiunea asta de a primi oferta. Deci nu ceva suprinzător din punctul acesta de vedere.

Paginademedia.ro: La cât timp după ce te-ai intors ai primit oferta?

Cristi Dascălu: După ce m-am întors, chiar înainte de sărbători. Şi a trebuit să mă gândesc ce deizie să iau. Am primit foarte multe păreri şi mesaje de la oameni din diverse domenii şi a fost aşa un spectru foarte larg de perspective la care eu nu mă gândisem sau nu le luam în calcul. Cu siguranţă au fost acolo câteva informaţii care mi-au confirmat o intuiţie.

Paginademedia.ro: Într-un final tu ai refuzat oferta. Care au fost motivele pentru care ai ales acest lucru?

Cristi Dascălu: Motivul principal e că eu vreau, pe termen lung, să las un plus în urma mea. Mi-aş dori să am un impact şi să am o contribuţie în societate. Rămâne de văzut dacă o să ajung la treaba asta, important e că trebuie să fac alte lucrurisă merg într-o anumită direcţie, doar că direcţia asta nu implică un job de programator.

Simt că aş putea avea un oarecare impact într-o comunitate mai mică, adică România. Pe de altă parte e şi un challenge personal cu mine, adică vreau să mă extind în mai multe direcţii, să mă descurc în mai multe domenii. Asta e un pas mai riscant, acest drum pe care l-am ales e mai riscant şi nu foarte confortabil, însă acum e momentul în care pot să greşesc şi pot să îmi sum riscul acesta.

Ca să reuşesc să ating acel scop pe termen lung trebuie să îmi schimb puţin perspectiva minţii, trebuie cumva să gândesc ţi să lucrez pentru mine şi pentru acest scop. Lucrând pentru o altă companie e mai greu pentru că toată responsabilitatea cade pe umerii companiei şi astfel cumva fugi de responsabilitatea de a lua controlul în propriile mâini. Eu a trebuit să renunţă la acest confort şi să încerc să mă descurc cu treaba aceasta pe mai departe.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kentache kentache
    Foarte interesant, aproape ca am citit doua paragrafe.
  • Radu Radu
    Stii pe dragu, cel cu postarea anterioara. Probabil motorul de cautare Google iti sopteste tie noapte ce se intampla in interiorul companiei.
  • Mihai Mihai
    Nu a fost acceptat de Google si acum spune ca a refuzat el. Stiu din interior ca nu a fost acceptat, iar acum incearca sa isi faca un capital pe esec. Nimeni in drum, asta este el.

Trimite un comentariu

sus