Skip to main content

Antena 3 cere ajutorul CNA: ne sunt agresați reporterii! CNA "se execută": vrea să scrie la Jandarmerie

 
Antena 3 cere ajutorul CNA: ne sunt agresați reporterii! CNA "se execută": vrea să scrie la Jandarmerie

Antena 3 cere ajutorul CNA pentru a-i proteja pe jurnaliștii săi, care în timpul transmisiunilor în direct sunt agresați sau bruiați de protestatari. 

Cererea a aprins forul audiovizual, care în ședința de joi, a discutat pe subiect mai bine de o oră. 

Publicitate

Pe de o parte, unii membrii au fost de părere că CNA nu are ce să facă în acest caz. „Există instituții abilitate, poliția sau jandarmeria, care trebuie să intervină atunci când un jurnalist este agresat”, a spus unul dintre membri.

De cealaltă parte, alți membri au considerat că instituția ar putea să trimită Jandarmeriei o scrisoare prin care să solicite jandarmeriei să-i protejeze pe jurnaliști, așa cum se menționează și în Legea Audiovizualului („Autoritățile publice asigură, la cerere, protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”). 

Un alt membru a considerat că CNA trebuie să ia atitudine în cazul oricărui tip de agresiune asupra jurnaliștilor, „De la Traian Băsescu care a invitat o jurnalistă să se urce pe masă, până la domnul Dragnea care invită toți jurnaliștii la baie și mulți alți politicieni. La genul acesta de atitudine ar fi trebuit să reacționăm de fiecare dată.”

La finalul discuției aprinse de peste o oră, la care au participat membrii CNA, dar și Adrian Ursu, realizator al Antenei 3 care a venit să-și exprime punctul de vedere, Monica Gubernat, vicepreședintele interimar, a decis că se va face o scrisoare către Jandarmerie al cărei conținut va fi discutat în ședința următoare. 

Pe larg despre scrisoarea Antenei 3 și despre discuțiile din interiorul CNA: 

„Având în vedere incidentele petrecute recent în spațiul public, bazate pe repetate acte de agresiune verbală și fizică prin care s-a încercat intimidarea și împiedicarea unor echipe de jurnaliști ai Antenei 3 să își exercite meseria, vă solicităm respectuos, în calitatea pe care o aveți, în virtutea art 8 alin 1 lit a din Legea Audiovizualului nr 504/2002: „Autoritățile publice asigură, la cerere, protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”, sprijin pentru exercitarea liberă și corectă a profesiei de jurnalist în situații și locuri publice.”, se arată în scrisoarea Antenei 3. 

În scrisoare se menționează și două cazuri în care „câțiva membri ai mișcării Rezist și ai unor pseudo organizații civice (identificați) au perturbat transmisiile live, de pe spațiul public”, ale jurnalistelor Roxana Ciucă și Corina Matlinschi. 

„Întrucât aceste incidente au devenit tot mai numeroase și par a fi programatice, facem apel la competențele Consiliului pentru a sprijini printr-o luare de poziție oficială precum și prin demersurile către autoritățile competente, desfășurarea liberă a meseriei de jurnalist, presiunile și amenințările la care jurnaliștii sunt supuși fiind inadmisibile din punct de vedere uman și profesional deopotrivă.”, mai menționează Antena 3 în scrisoarea către CNA. 

Adrian Ursu, director editorial al psotului a venit și în fața CNA pentru a-și expune punctul de vedere:

„În ultima vreme am constatat că sunt tot mai dese episoadele în care derularea activității profesionale în teren a reporterilor, noi am constata în legătură cu reporterii Antenei 3 și Observatorului Antenei 1. Din semnalele pe care le avem și de la alte redacții înțeleg că au mai fost astfel de episoade și cu reprezentanți ai altor instituții de presă.

Sunt, așa cum spuneam, tot mai dese incidentele în care aceștia sunt împiedicați să-și desfășoare corect activitatea de persoane turbulente care au atitudine agresivă, care folosesc un limbaj trivial și care încearcă să împiedice relatarea unor evenimente de interes public.

Am avut, în ultima vreme, patru astfel de incidente, unele dintre ele au devenit chiar subiect de mândrie pentru cei care le-au produs. Repet, ele fiind din seria unor episoade agresive în care persoane care participau la manifestații de protest neautorizate intrau în cadrul în care se desfășura activitatea jurnalistică, interferând în transmisia în direct a reporterului și folosind un limbaj și adresând tot felul de injurii, imposibil de produs, de difuzat.

Reporterii noștri au încercat pe cât posibil să evite ca aceste incidente să devină suficient de public și deranjant pentru audiența postului de televiziune. A existat însă și un moment în care din păcate formulările jignitoare și cuvintele triviale s-au auzit și pe post și au devenit subiect de laudă pentru autorul lor.

Nu știu care poate să fie exact modalitatea de acțiune a CNA, dar am socotit necesar să semnalăm noi acest lucru, poate o vor face și alți colegi din presă. Dar, gândul nostru a fost că urmează niște luni extrem de tensionate, cu două rânduri de alegeri, cu posibile acțiuni stradale în care jurnaliștii trebuie să fie acolo unde se întâmplă evenimentele și e posibil ca acestea să nu poată fi relatate corect și suficient de obiectiv din cauza unor astfel de incidente.

Dacă există în Legea Audiovizualului prevederea care poate să determine o solicitare din partea Consiliului către autoritățile îndreptățite să asigure ordinea publică rămâne la latitudinea Consiliului. Noi ne-am făcut datoria de a semnala existența acestei imixtiuni în buna desfășurare a activității jurnalistice așa cum este ea prevăzută de codurile audiovizuale.”

Dorina Rusu:

„Aș vrea să fie clar că sunt împotriva oricărui fel de agresiuni asupra oricărui jurnalist, însă nu cred că CNA, în cazul de față, are ce să facă. Cred că există instituții abilitate, poliția sau jandarmeria, care trebuie să intervină atunci când un jurnalist este agresat de către orice cetățean. (…) CNA cred că are rolul de a proteja publicul de manipulărilor și minciunilor postului dumneavoastră.

Monica Gubernat:

„Doamna Rusu, nu ne răfuim aici. Vă rog frumos.”

Adrian Ursu:

„Pe ce vă bazați când afirmați că există manipulări și minciuni? Am venit în semn de respect față de această instituție, puteam să trimit doar această solicitare și atât. Dacă dumneavoastră manifestați o lipsă de respect față de un invitat al Consiliului Național al Audiovizualului proferând niște acuze absolut nefondate, este opțiunea dumneavoastră, eu îmi păstrez dreptul de a nu intra în dialog cu dumneavoastră.

Monica Gubernat: 

E o lipsă de respect față de invitat. Nu discutăm opinii, discutăm strict solicitarea dumnealor.

Radu Călin Cristea:

„Cred că era mult mai firesc ca instituția noastră să aibă deja o reacție. Nu am avut-o, rămâne de văzut. În al doilea rând, este un fenomen cu caracter național, Dorina Rusu. Din păcate, pe tricoul virtual al domnului Ursu scrie Antena 3 și atunci anumiți membri CNA salivează.

Cristina Pocora:

Stimați colegi, vă rog să încetați cu genul acesta de abordare. Ce facem? Ne linșăm între noi pentru că fiecare are o opinie? Nu putem spune despre colega noastră că „salivează”. Mi se pare foarte agresivă această abordare. A plecat în zona presei.

Radu Călin Cristea:

Este un caracter național al acestui tip de manifestări al autorităților față de jurnaliști în general. Domnul Ursu citează cazul dânșilor. Mai este cazul de la România TV. Vă rog să mă ajutați cu alte informații dacă aveți. Mai este acel jurnalist de la Eforie care a fost maltratat de oamenii de acolo. Este jurnalistul de la Ploiești agresat de oameni cu cagule și i s-a spus să o lase mai moale cu investigațiile. E un jurnalist de la Digi care afirmă că, după o statistică personală, în fiecare lună cel puțin un jurnalist din România este agresat.

Aceasta este substanța instituției noastră. Din păcate, acest caz scoate la iveală marile vulnerabilități ale presei românești care în momentul de față nu are un sindicat și nu are un sistem de referință în genul Clubului de Presă de pe vremuri.

Ce facem? Noi, CNA, avem un art 8 litera a din legea 504, unde se spune că „Autoritățile publice asigură, la cerere, protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”. Mie mi se pare că lucrurile astea nu prea se discută. Apărarea unor jurnaliști intră în misiunea noastră. Că nu am apelat la acest articol de lege, poate că e și greșeala noastră.

Poate ar trebuie să intervenim cu un comunicat. În al doilea rând, cred că Monica trebuie să studieze dacă nu avem un acord cu Ministerul de Interne. Atunci să avem un punct de vedere cu dânșii. Atunci poate există în regulamentele interne ale jandarmeriei, posibilitatea unui „consemn” și anume la orice manisfestare unde se sesizează cazuri de relație încordată între protestatari și ziariștii jandarmii să știe faptul că au prin ordin superior obligația să intervină, adică să nu-i trateze ca pe niște simpli cetățeni. Eu cred că se poate face și e o datorie nu doar morală a CNA, ci și legală. Eu așa văd lucrurile

Dorina Rusu:

„Eu cred că jandarmii ar trebui să intervină oricum atunci când un jurnalist este agresat, ca orice cetățean. Trebuie să intervină oricum, nu cred că e nevoie de protocoale sau de înțelegeri cu CNA-ul pentru asta. Ar fi trebuit să ne gândim să intervenim și când jurnaliștii au fost agresați de jandarmi astă vară. Dacă CNA intervine acum, dar atunci nu a intervenit, atunci credeți-mă instituția nu dă dovadă nici de credibilitatea și nici de echidistanță. Sunt împotriva oricărei agresiuni față de jurnaliști, însă nu cred că trebuie să acționăm doar într-un caz și în altul nu.

Radu Călin Cristea:

La momentul în care se petreceau acele fapte invocate de colega mea ideea de agresare a unor jurnaliști era foarte crudă. Erau niște evenimente petrecute de câteva zile nu erau investigații suficiente.

Cred că o reacție atunci a CNA-ului ar fi fost totuși fără o minimă anchetă asupra faptului respectiv. În al doilea rând rezultă de asemenea că opinia doamnei Rusu este contrazisă de cea a secretarului de stat american Mark Pompeo, care în raportul anual al Departamentului de Stat și faptul că circa 15 jurnaliști au fost agresați. Cred că e o problemă foarte serioasă din moment ce și alte filtre aduc oarecum în direcția aceasta. Ce să facem, să nu avem nicio reacție?

Radu Herjeu:

Domnul Ursu, vreau să știu dacă ați făcut o solicitare sau dacă ați atras atenția și jandarmeriei și poliției. Ați făcut și alte demersuri în afară de CNA?

Adrian Ursu:

Există un demers în curs în legătura cu vandalizarea unei mașini, pentru distrugere de bunuri. Cele pe care vi le-am semnalat, cu toată prețuirea, dacă ați citit sesizarea, se referă la incidente care nu cred că se înscriu în tipul de agresiune condamnată de codul penal, tocmai de aceea demersul nostru a fost făcut către un organ responsabil de asigurarea bunei desfășurări a activității în domeniul audiovizualului.

Interferența în timpul unei transmisiuni live nu cred că poate fi înțeleasă de organul de poliție ca o agresiune fizică. Cel mult ca una verbală. Ceea ce semnalam aici este un fenomen. Ce mă întristează pe mine este că în loc să existe o discuție în legătură cu felul în care se desfășoară această profesie în zilele noastre, ca și în alte situații, constata că suntem tributari acelorași ranchiune vechi, că plătim pentru ce fac alții. Nu rezolvăm prezentul pentru că avem niște tare ale trecutului. Noi semnalăm ceva acum și ni se replică „da, dar acum câțiva ani…”.

Noi, deocamdată, făceam o firească subliniere a unei realități prezente și cu o proiecție spre ceea ce s-ar putea să însemne anul 2019 de aici încolo.

Am crezut că este util pentru o dezbatere. Nici măcar nu solicităm o măsură imediată și directă. O să ne descurcăm așa cum ne-am descurcat și până acum. Suntem trecuți prin războaie mult mai grele decât cele de acum. Sunt suficient de bătrân în meseria asta ca să știu cum se supraviețuiește, am fost în patru teatre de operații în timpul unor războaie. Am văzut ce înseamnă să ai sau să nu ai protecție din partea unor autorități, dar nu asta ne sperie.

Am crezut că este momentul să purtăm o dezbatere profesională, între niște profesioniști și să ne îndepărtăm măcar noi, pentru câteva secunde de gălăgia politică a momentului.

Radu Herjeu:

Înseamnă că acest demers este inutil, dacă dumneavoastră nu aveți de ce să cereți Jandarmeriei protecție, că nu are cu ce să vă protejeze, nici noi nu avem de ce să cerem Jandarmeriei să vă protejeze.

Adrian Ursu:

Există acel articol din Legea Audiovizualului pe care noi l-am invocat și pe care l-a citit și domnul Cristea pe care mai mult ca sigur că instituțiile nu-l cunosc.

Noi putem să-l semnalăm, dar așa cum am început demersul meu, nu cred că e vorba doar despre noi. Noi nu o să cerem să mergem cu escortă pe teren, doar că în cele mai multe din aceste situații există prezente forțe care trebuie să asigure liniștea și ordinea publică, sunt jandarmi, sunt polițiști, sunt persoane care în cazul unei manifestații publice legale au obligația de a asigura buna desfășurare a manifestației publice legale.

Radu Herjeu:

Autoritățile la care se face referire în articolul respectiv acestea sunt (Jandarmerie și Poliție – n.r.), nicidecum CNA-ul, pentru că CNA, în afară de a da un comunicat sau de a discuta cu Jandarmeria, nu poate face nimic concret pentru a vă asigura dumneavoastră buna desfășurare a activității.

Monica Gubernat:

E vorba despre întreaga presă. Dacă vom da un comunicat, nu va fi strict pentru Antena 3 ci pentru toți jurnaliștii prezenți la evenimentul de genul acesta.

Răsvan Popescu:

Înțeleg că e o consultare, că ridicați o problemă care poate trebuia ridicată mai demult. În orice caz, autoritatea competentă în situații de genul acesta, la fața locului, e Jandarmeria și eventual Poliția.

Cred că ne putem adresa autorităților competente, în care în baza articolului de lege, să le spună că legea este aceasta și că, în ultimul timp, se înregistrează o serie de cazuri în care jurnaliștii sunt împiedicați să-și facă meseria și cu atât mai mult în situații de confruntare de stradă, de violențe, aveți obligația să protejați jurnaliștii. Cred că asta trebuie să facem, să le trimitem o scrisoare în acest sens.

Dorina Rusu:

Aș fi de acord cu asemenea demers numai în cazul în care s-ar face la solicitarea tuturor jurnaliștilor care au fost agresați, inclusiv a celor care au fost agresați chiar de Jandarmerie. Trebuie să-i protejeze și pe cei pe care i-au agresat.

Sunt evident pentru protecția jurnaliștilor, însă trebuie să fie toți. Dacă noi dăm acest comunicat la solicitarea Antenei 3, atunci s-ar considera că CNA protejează un post.

Radu Cristea:

Ceea ce propune Dorina Rusu e o formă fără fond. Suntem o autoritate națională și trebuie să dăm un mesaj la nivel național. În locul domnului Ursu putea să fie oricine. Nereferindu-ne la un radiodifuzor, ci la situația generală din presă.

Cristina Pocora:

„Nu mi se pare corect să nu ne putem spunem punctul de vedere. Avem un vot, dar dincolo de vot, este corect ca fiecare să ne ducem firul logic până la capăt. Nu e nimeni deținătorul adevărului absolut. Dar nu mi se pare deloc firesc să ridicăm tonul între noi, să aducem jigniri chiar îmbrăcate în formă de metaforă.

Nu mi se pare deloc firesc să avem acest tip de dialog cu invitații de față. Toate acestea sunt imaginea noastră despre care am vorbit aici cu mai multe ocazii. Ar trebui să avem o atitudinea colegială. Ce a fost mai devreme aici nu e diferit de circul din Parlament. Vă rog frumos să ne gândim și să încercăm fiecare să trecem peste impulsul să sărim și să spunem că nu suntem de acord cu punctul tău de vedere.
Trecând peste această chestiune.

Eu așa cum am citit Art 8 din Legea Audiovizualului, care este la „Dispoziții Generale”, noi nu suntem abilitați.

Sunt instituții de specialitate, sunt corpuri ale jurnaliștilor care pot lua atitudine. Sunt Clubul Român de Presă, asociații. Mă bucur că domnul Ursu a venit cu acest subiect astăzi aici pentru că într-adevăr fenomenul există. De la Traian Băsescu care a invitat o jurnalistă să se urce pe masă, până la domnul Dragnea care invită toți jurnaliștii la baie și mulți alți politicieni. La genul acesta de atitudine ar fi trebuit să reacționăm de fiecare dată. Nu s-a întâmplat. Dar lucrul acesta nu trebuie tolerat nici de aici încolo.

Faptul că spuneți că jandarmii nu știu legea (articolul din legea audiovizualului – n.r.). Dacă Jandarmii nu știu legea, atunci nu suntem într-un stat normal. Necunoașterea legii nu te absolvă de orice vinovăție sau de faptul că ai încălcat-o. Jandarmii sunt obligați să cunoască legea și să protejeze jurnaliștii. Prin urmare, la această chestiune eu nu găsesc la momentul acesta de avut o reacție, însă aș ține-o sub monitorizare și aș lărgi dezbaterea.

Radu Călin Cristea:

Doamna Pocora este foarte proaspăt intrată în această instituție, nu știu dacă este în situația de a ne da lecții de morală. Trebuie să te „coci” puțin ca să ajungi în această poziție. În al doilea rând, toți vor să se tragă o linie și să înceapă la un moment T Zero. Nu cred că acest lucru se poate petrece. (…)

La întrebarea doamnei Pocora îi răspund din ce am citit în presă – De ce în momentul când Băsescu a făcut acele afirmații CNA-uld e atunci n-a avut nici un fel de punct de vedere. Pentru că era un CNA dominat de reprezentanți ai PDL.

Cristina Pocora:

Și când Dragnea a invitat jurnaliștii la baie?

Radu Călin Cristea:

Era un jurnalist care intra în biroul lui.

Monica Gubernat:

„Extrem de convingătoare mi s-a părut poziția doamnei Narcisa Iorga vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat. Narcisa Iorga a fost și jurnalist și membru CNA și credeți-mă pe cuvânt, că am fost colege în consiliu, știe foarte bine ce vorbește. Dacă s-ar sesiza organele competente, nu s-ar sesiza doar pentru jurnaliștii Antenei 3 ci pentru toți jurnaliștii care s-ar afla în zone de potențial conflict, să spunem, deși acest cuvânt mi se pare cam dur. Poate ar trebui să luăm atitudine și față de solicitarea domnului Șora care a cerut închiderea Digi24. Este normală o asemenea atitudine? Facem și un comunicat în acest sens? (…)

Până marți, vom pregăti o solicitare către Jandarmerie, pe care o veți primi pe mail, și o vom vota în următoarea ședință.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • cand Madalina Duicu de la B1 tv a fost lovita in spate si a cazut nu a mai sesizat nimeni la CNA , vai Roxana Ciuca marea mancatoare de ... e agresata vai dar voi nu ne agresati pe noi cu atata manipulare si minciuna iar patronul vostru Felix nu a platit prejudiciu dar daca era un simplu cetatean il executa statul silit ....Rusinica
  • Băi *** bine ați mai ajuns, *** *** . Probabil aceași soartă o s-o aibă și Ursu, Herjeu și restul companiei de zgomot .
    Nici măcar acum nu vă lăsați de vechile obiceiuri.
    Cum veți "transmite" : la fiecare reporteriță,câte doi jandarmi cu scut și spray lacrimogen? Ar trebui să vă fie jenă de halul în care ați ajuns și cât de jos sunteți.
    Nicio altă televiziune nu a mai pățit așa ceva, nici măcar papițoii de la RomaniaTV. Ah, pardon, pe ăia îi apără *** de la Belgrad.
  • Ii apăra Radu Călin Cristea, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat si Radu Herjeu (toti niste odioși și niște siniștri) cu pieptul gol.

Trimite un comentariu