Skip to main content

Capital.ro, penalizat. Cifrele pe cinci luni au fost şterse. "Eroarea" care umfla afişările a funcţionat din august

 
Capital.ro, penalizat. Cifrele pe cinci luni au fost şterse. "Eroarea" care umfla afişările a funcţionat din august

Penalizare pentru site-ul Capital.ro, după ce Biroul Român de Audit Transmedia - BRAT a identificat erori care umflau traficul site-ului.

Publicitate

Datele de trafic pentru cinci luni au fost şterse, după o decizie luată la sfârşitul săptămânii trecute. Pentru că timp de cinci luni, site-ul a avut un "bug", o "eroare" care genera milioane de afişări. Multe milioane.

Şi regulamentul BRAT a fost schimbat ca urmare a situaţiei de la Capital.ro.

În ce fel, în continuare:

Totul a ponit după că, în august 2018, traficul Capital.ro a "explodat". De la 7,4 milioane de afişări în luna iulie, Capital.ro a ajuns la peste 26 de milioane în august şi la peste 50 de milioane în decembrie (când a depăşit Ştirile Pro TV şi Adevărul).

"Rezultatele pentru perioada 1.08.2018-13.01.2019 au fost eliminate pentru nerespectarea regulilor de măsurare", scrie acum pe site-ul BRAT, în dreptul Capital.ro.

De ce? În continuare:

FAPTELE. În luna decembrie, site-ul Capital.ro atingea vârful de trafic: 50,5 milioane de afişări. O cifră de zece ori mai mare decât cu şase luni înainte. Mai mult decât Adevărul.ro şi decât Ştirile Pro TV.

"Capital era un site cu un potential imens, dar nu era exploatat. Eu asta am făcut şi astăzi se văd rezultatele", spunea Anca Andrei, redactor-şef Capital:

Anca Andrei: "Ce-ţi poţi dori de la o primă întâlnire cu site-ul nostru? O a doua întâlnire. Şi apoi o a treia, a patra…a celei cu numărul 50 de milioane. Este simplu. Noi scriem mult şi interesant, oamenii citesc. Şi apoi se întorc în fiecare zi în număr din ce în ce mai mare."

"BUG"-ul. 1 februarie. Paginademedia.ro scrie despre un "bug", o eroare care genera afişări.

Pe varianta de mobil, site-ul nu permitea ca utilizatorul să dea "back", pentru a ajunge pe Home-Page. La fiecare încercare de "back", se reîncărca pagina, iar site-ul contoriza o afişare.

Se întâmpla şi pe varianta desktop, doar că aici nu se contoriza afişarea. Chiar şi aşa, utilizatorul putea ieşi de pe articol accesând un alt articol din site (în acest fel, era menţinut pe site, ceea ce ar explica timpul uriaş petrecut de utilizatori în decembrie: 14 minute media!)

BRAT descoperise eroarea la începultul lunii ianuarie şi a înştiinţat Capital.ro. Capital.ro rezolvă "eroarea". Traficul site-ului scade cu aproximativ 40%

Anca Andrei, redactor-şef Capital, spunea într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro că site-ul Capital nu a crescut datorită acelui "bug". "Nu există niciun fel de artificiu, există doar erori", spunea ea.

AMENINŢAREA. În aceeaşi zi cu publicarea articolului, Capital.ro ameninţă Paginademedia.ro cu un proces.

"Capital dă în judecată paginademedia.ro pentru că a publicat o ştire tendenţioasă! Editura Evenimentul Zilei şi Capital va da în judecată site-ul Paginademedia.ro şi analizează retragerea din BRAT", scria Capital.ro.

6 MARTIE. Urmare a "cazului Capital.ro", BRAT decide, la Adunarea Generală a Departamentului Internet, noi reguli legate de validitatea datelor de audienţă.

Principalele modificări:

- Va fi considerat trafic invalid "traficul generat fara respectarea actiunilor userilor in navigarea pe siteuri, prin functionarea defectuoasa sau prin lipsa functionarii actiunilor userilor la navigarea pe site, indiferent de tipul de navigare in site (fie prin butoane directe in site, fie prin navigare cu ajutorul butoanelor sau actiunilor specifice in browser)."

- BRAT va publica un comunicat pe site, iar site-ul în cauză va avea obligaţia, la rândul lui, să îl publice (se va aplica începând cu următoarele cazuri.)

14 MARTIE. Consiliul Director BRAT decide: Datele de trafic ale Capital.ro în perioada 1 august 2018 - 13 ianuarie 2019 vor fi şterse.

18 MARTIE. Pe site-ul BRAT, apare anunţul "Rezultatele pentru perioada 1.08.2018-13.01.2019 au fost eliminate pentru nerespectarea regulilor de măsurare"

Traficul Capital, în 2018 (din luna august a intrat "bug-ul"):

Directorul executiv BRAT, despre decizia din cazul Capital.ro

Ce înseamnă penalizarea Capital.ro? De ce s-a decis ştergerea datelor?

Răspunsuri pentru Paginademedia.ro de la Arina Ureche, director executiv BRAT.

Paginademedia.ro: Practic, ce inseamna aceasta penalizare a Capital? Datele din acea perioada sunt sterse total?

Arina Ureche, director executiv BRAT: Da, datele pentru perioada respectiva au fost eliminate din sursele publice de rezultate. Datele nu au putut fi corectate, astfel ca in cadrul Comisiei Tehnice, decizie ulterior validata in cadrul Consiliului Director, s-a decis ca ele sa fie complet eliminate.

Corectarea datelor ar fi trebuit sa mentina relevanta rezultatelor capital.ro si comparabilitatea rezultatelor sale cu a celorlalte siteuri, ceea ce nu era posibil pentru o perioada atat de lunga, pentru care neconformitatile identificate nu au afectat rezultatele in mod uniform.

De ce a decis Comitetul Tehnic stergerea datelor inclusiv pe perioada mai din urma decat luna noiembrie?

Arina Ureche: Comisia Tehnica a decis sa elimine toate rezultatele care au fost afectate de masurarea neconforma. BRAT a identificat indicii care puteau arata ca masurarea neconforma afecta rezultatele inca din luna august 2018, iar reprezentantii capital.ro au confirmat acest aspect.

Care au fost,exact, problemele identificate în cazul Capital?

Arina Ureche: Diverse imperfectiuni in functionalitatea siteului au condus la o masurare neconforma regulamentelor agreate de membrii SATI, concret lipsa functionarii butonului "back" a fost cauza principala.

Pentru a intelege corect demersul BRAT, propun sa ne amintim obiectivul unui studiu care isi propune sa masoare performantele unui produs media, in cazul nostru traficul unui site.

Obiectivul principal al unui astfel de studiu este sa fie relevant pentru tranzactionarea de spatiu publicitar: cei care cumpara publicitate se asteapta sa poata comunica respectivei audiente (masurate) un mesaj publicitar.

In cazul nostru, accesarile siteului masurate in cadrul traficului ar trebui sa apartina unor persoane ce acceseaza siteului conform propriilor interese, iar aceste accesari sa poata include afisari de mesaje publicitare.

Urmarind aceasta logica generala, masurarea traficului in cadrul SATI se realizeaza prin respectarea unor principii generale, care ulterior sunt "traduse" in reguli tehnice de implementare a tagului de masurare. Astfel, doar traficul realizat la solicitarea unui utilizator corespunde regulilor SATI.

La capital.ro acest principiu general nu a fost respectat, prin lipsa functionarii butonului "back" in anumite situatii.

Daca utilizatorul doreste sa revina la pagina anterioara, iar butonul "back" nu functioneaza, utilizatorului i se reincarca pagina, timpul de acces al paginii creste nejustificat, iar deciziile utilizatorului in a gasi o solutie sa paraseasca pagina duc la alte modificari ale masurarii: inchide pagina/siteul si reintra - posibila crestere a numarului de unici, acceseaza un alt articol/link din pagina - crestere a numarului de afisari pe vizita, etc.

Citeşte şi:



Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Un nene Un nene
    ***
  • Foame de click-uri Foame de click-uri
    Orice titul la ei este "Bomba ..", "incredibil ...", "Lovitura ...". Un site de 2 lei, cu TVA cu tot.
  • Mile Mile
    La fel face si realitatea tv pe site-ul sau in versiunea de mobil. Intotdeauna trebuie sa apesi de doua ori ca sa accesezi pagina de stiri din pagina de start. La primul acces arata ca se incarca dar iti arata tot pagina de start si de abia a doua oara se incarca pagina cu stiri. Deci dublu trafic, si o fac de ani buni, dar nu se sesizeaza nimeni.
  • Nick Ro Nick Ro
    Intr-o tara civilizata, conducerea de la respectiva platforma era suspendata. La noi, tupeu si da-i inainte. Poate aflam peste cateva luni de alt "bug".

Trimite un comentariu

sus